Joaca de-a apocalipsa

Stela GIURGEANU
28 februarie 2020
E cool să postești jpeg

Deși în ultimele zile autoritățile au întețit apelurile la calm în ceea ce privește epidemia de coronavirus, Cutia Pandorei a fost deschisă. Puseurile de rasism s-au resimțit și la noi, ca în alte părți – un tînăr asiatic fiind agresat la metrou de un grup de suporteri rapidiști pe motiv că... era asiatic, deci vinovat pentru coronavirus. S-au cumpărat în draci măști medicale (folosite de cele mai multe ori în mod greșit), ba chiar s-au și furat – în Mehedinţi, din Spitalul Judeţean au fost furate măştile de protecţie destinate vizitatorilor. A apărut specula, iar prețurile pentru măștile-placebo a crescut brusc. Potrivit Mediafax, un set de 50 de măști se vindea pe platforma Emag cu aproape 500 de lei (cînd în mod normal o mască costă în jur de 25 de bani) – compania anunțînd ulterior că, deși a achiziționat măștile pentru 7 lei, le va revinde cu 3, urmînd să suporte ei diferența de preț. S-a vorbit, panicard, și de „golirea” magazinelor alimentare – multă parte a mass-media vînînd cu patos subiectul „făinii” și „mălaiului” care au dispărut ca prin farmec din rafturile magazinelor.

În acest peisaj cu iz de apocalipsă – cauzat pe de o parte de dezinformare, pe de alta de un soi de apetit neaoș pentru catastrofe, alimentat din plin și de neîncrederea în autorități, mizele politice n-au întîrziat să apară.

„Românii trebuie să se apere singuri de data asta”, a spus Traian Băsescu, afirmînd că nu trebuie creată panică, dar trebuie spus adevărul – acela că „e clar că sîntem nepregătiți și este o situație de urgență”.

Comentînd votul de învestire al guvernului Orban II, preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că „Dacă nu era această presiune cu virusul, poate politicienii ar mai fi avut timp să se joace. Părerea mea este că lucrurile au început să se complice.”

„Fiind Grădina Maicii Domnului, la noi virusul moare” – a afirmat, într-o emisiune la Digi24, liderul Pro-România, Victor Ponta, susținînd funcția de premier pentru Raed Arafat, un om în care românii „ar avea încredere”.

Recent, la RFI, Valeriu Steriu, deputat PSD, s-a declarat dezamăgit de modul în care autoritățile gestionează problema coronavirusului în România, criticînd faptul că fostul premier Ludovic Orban „și-a făcut timp să meargă la Cupa Mondială de sărituri cu schiurile”.

După ce tot acest joc de-a apocalipsa va fi trecut, un joc clădit pe știri alarmante pe care le înghițim fără să le digerăm, pe fricile, complexele și nesiguranțele noastre, un joc folosit de politicieni pentru a-și regla conturile de culise, ar fi bine să ne gîndim dacă am învățat cît de cît ceva din acest test: cît sîntem de pregătiți, de fapt, pentru a ne confrunta rațional cu probleme cu adevărat serioase?

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Moscova este o perlă a Rusiei, cel puțin la prima vedere, dar cu o mulțime de defecte. O spune un vlogger român care trăiește acolo de 20 de ani și analizează această metropolă.
image
Un om de știință a elucidat misterul „blestemului faraonului”. Ce i-a ucis pe cei care au deschis mormântul lui Tutankhamon
Un om de știință susține că a descoperit cauza „blestemului faraonului”, despre care se spune că a ucis mai mult de 20 de persoane care au deschis mormântul regelui Tutankhamon în 1922.
image
Moartea în chinuri a inginerului Ursu, Navalnîi de România. Cum acoperă statul român crimele securiștilor VIDEO
Inginerul Gheorghe Ursu a fost închis și omorât de comuniști pentru că a îndrăznit să prezinte lumii întregi planul criminal de reclădire a Bucureștiului după cutremurul din 1977. La aproape 40 de ani de la moartea lui, fiul său, Andrei Ursu, încă mai caută dreptatea pe care statul român i-o refuză.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.