In Hub We Trust!

11 decembrie 2015
In Hub We Trust! jpeg

Pentru scriitori tîrgul de carte este Mecca.

În cei 15 ani de cînd fac meseria asta – recenzînd sau traducînd cărţile altora, coordonînd diverse proiecte editoriale, scriindu-mi propriile cărţi, intervievînd scriitorii pentru reviste, radio sau televiziune, lansînd cărţi şi moderînd dezbateri literare – am calculat că mi-am petrecut la Tîrgul de carte Gaudeamus, spre exemplu,  mai mult de două săptămîni din viaţă. Poate pentru o viaţă de om nu pare mult, dar pentru o viaţă de scriitor cele cîteva ore petrecute, aproape în fiecare zi, an după an, printre standurile cu cărţi pot însemna o carieră.

Cînd am păşit pentru prima dată sub cupola tîrgului de carte, proaspăt masterand fiind, am fost la fel de copleşit ca atunci cînd am ajuns pe primul mare aeroport internaţional cînd am şi auzit pentru prima oară cuvîntul „hub”. Precum un aeroport, şi tîrgul de carte este un nod de multiple legături. Gîndiţi-vă la cantitatea enormă de noi şi mai vechi apariţii expuse la standuri, la numărul uriaş de traduceri, la contactele & contractele care au loc, la toţi scriitorii care se întîlnesc în timpul celor cîteva zile în succesiunea fără pauză a evenimentelor, la ideile vehiculate, la miile de poveşti care se spun pe la standuri sau în cafenelele din jur, la toate cărţile care „decolează” de pe standuri în plasele cititorilor...

Un tîrg de carte este hub-ul pieţei editoriale, o gală populară în cadrul căreia se întîlnesc toate cărţile cu toţi scriitorii, uneori şi fără ca prezenţa să fie obligatorie.

Pentru mine, ca scriitor, tîrgul înseamnă intrarea în viaţa profesională. La tîrgul de carte mi-am făcut, practic, ucenicia literară: aici mi-am întîlnit pentru prima dată maeştrii (i-am ascultat vorbind, le-am cerut autografe, am făcut poze cu ei pe vremea cînd selfie-ul nici nu era măcar un cuvînt), aici au început multe dintre prieteniile mele literare (şi tot la tîrgul de carte s-au şi întreţinut, căci cu mulţi scriitori din ţară mă văd în carne şi oase, din păcate, doar la Gaudeamus). Tot aici s-au născut multe din proiectele la care am participat şi, peste ani, aici am cunoscut eu însumi postura de scriitor care dă autografe şi e rugat să facă selfie-uri cu cititorii (pentru că, între timp, „selfie” a ajuns cuvînt de dicţionar).

Un tîrg de carte este însă şi un hub al generaţiilor. Unii dintre scriitorii, traducătorii şi editorii de legendă întîlniţi aici de-a lungul anilor, şi care erau deunăzi sarea şi piperul evenimentelor, nu mai sînt astăzi printre noi (şi mă gîndesc în special la minunata Antoaneta Ralian, plecată în Paradisul care nu poate fi decît o infinită bibliotecă), însă alţii foarte tineri, debutanţi, au trecut în timp de la statutul de promisiune la cel de talent confirmat. Privit astfel, un astfel de tîrg este însăşi reprezentarea vieţii în curgerea ei continuă care transformă omenii în cărţi într-un ciclu cultural fără sfîrşit. Noi generaţii de creatori primesc, în mod simbolic, ştafeta la fiecare ediţie a tîrgului de carte.

Dar, ca în orice hub cultural, unde legăturile artistice funcţionează precum banda lui Moebius, tîrgul de carte nu este doar despre cărţi. Practic, cartea e doar o convenţie între nenumărate domenii ale artei care se întrepătrund, colaborează şi de influenţează reciproc. În primul rînd, cartea nu este doar vehiculul literaturii, ci şi al teatrului sau al fotografiei; dar totul este, de fapt, o mare pînză (în fond, „net” face parte din aceeaşi familie semantică cu „hub”) ale cărei fire sînt ţesute invizibil şi, prin asta, indestructibil unele de altele.

În această ediţie a Gaudeamus, am moderat o întîlnire cu cîţiva dintre fotografii şi jurnaliştii premiaţi la Gala Superscrieri - gală a cărei strălucire, dar şi forţă, au fost date anul acesta de apariţia volumului Best of Superscrieri. Sînt onorat să fac parte din juriul Superscrierilor de cîţiva ani şi, astfel, am ajuns să-i cunosc pe cei care, an de an, ajung să fie nominalizaţi pentru minunatele lor materiale, fie ca e vorba de fotoreportaje, fie că e vorba de storytelling, de jurnalismul narativ. Munca lor merita să fie onorată între copertele unei cărţi şi să-i confere, astfel, un nou statut şi şansa de a-şi depăşi condiţia de material efemer care trăieşte o zi pe hîrtia de ziar, poate ceva mai mult în online.

Dar legăturile noastre sînt mult mai puternice decît atît.

Cu cineva implicat în Premiile Superscrieri colaborez şi la un proiect de revistă, unde coordonez secţiunea de ficţiuni literare şi unde voi debuta un tînăr scriitor remarcat de mine la cursurile de creative writing (pe care le ţin sub auspiciile unei alte reviste). Ei bine, acest tînăr creator, aveam să aflu, fusese remarcat şi în cadrul Festivalului de teatru Ideo Ideis chiar de către persoana implicată în Premiile Superscrieri şi care, am uitat să spun, cu ceva timp în urmă făcuse parte inclusiv din proiectul Les Films de Cannes à Bucarest.

Totul vine de se leagă, cum se spune! Dar această legătură (repet, precum banda lui Moebius) ni s-a relevat tuturor abia odată cu lansarea antologiei Best of Superscrieri, devenită, iată, un adevărat hot spot. Căci aici se vede importanţa a ceea ce reprezintă #HotSpotCulturalBRD: în felul în care aduce împreună şi înlesneşte colaborarea noilor generaţii de creatori indiferent de zona în care activează, întărind astfel nu doar relaţiile, dar şi aprofundînd explorările artistice.

Cultural vorbind, trăim într-o cu totul altă epocă decît acum zece ani. Scriitori, fotografi, jurnalişti, creatori de teatru, niciunii nu mai creăm individual în triburile noastre izolate. Prin apariţia unor astfel de hub-uri, culturale dispar limitele domeniilor de creaţie, graniţele devin doar simbolice în timp ce rămînem conectaţi şi putem cu toţii explora, singuri sau împreună, acelaşi vast teritoriu numit experienţa umană.

Pagina de autor a lui Marius Chivu aici.

Fotografii de Adi Bulboacă
 

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

Serghei Karaganov Foto Profimedia jpg
Un personaj-cheie de la Moscova susține că Rusia ar putea ataca nuclear o țară NATO: „Ori câștigăm acest război, ori ne prăbușim”
Politologul Serghei Karaganov a declarat, într-un interviu pentru ziarul Kommersant, că Moscova ar putea lansa un atac nuclear limitat asupra unei țări NATO fără a declanșa un război nuclear total.
eb0xp9gqTGe 3O jpg
Vaccinurile antigripale au apărut în farmacii. Cum au reacționat românii
Autoritățile au anunțat că vaccinurile anti-gripale au ajuns de astăzi, 12 septembrie în farmacii, în două variante care conţin tulpinile aflate anul acesta în circulaţie. Este vorba de Vaxigrip și Influvac, primul costă 67, 85 de lei iar celălalt, 64,48 lei
upu botosani
Trei muncitori băgați în spital de o explozie la un utilaj. Accident grav de muncă la o societate de salubrizare
Trei angajați ai unei societăți de salubrizare au ajuns la Urgențe după o explozie la un utilaj. Aceștia se aflau în timpul programului de lucru și încercau, cu un aparat de sudură, să repare un autocompactor.
Alfred Bulai este escortat de polițiști în afara secției 2 de politie din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Alfred Bulai, plasat în arest la domiciliu! Decizia este definitivă
Victorie pentru Alfred Bulai. Tribunalul București a decis ca acesta, acuzat de procurori că a hărțuit sexual studente în perioada în care a activat ca profesor la SNSPA, să fie plasat în arest la domiciliu. Decizia magistraţilor e definitivă.
Testimonial maternitate jpg
Țara în care natalitatea scăzută pune o „bombă cu ceas” în sistemul de pensii. Guvernul promite bani şi reduceri de taxe celor care fac copii
Guvernul elen a adoptat joi un nou set de măsuri, care prevăd vouchere pentru creşă şi alocaţii mărite pentru copii, dar şi la reduceri de taxe, totul pentru a creşte natalitatea.
Alanya Turcia Unspalash jpg
Călătorie ca-n filmele de groază pentru 3 români. Câți bani au plătit pentru un sejul la un hotel de lux plin de probleme
Vacanța în Turcia s-a transformat într-un coșmar uriaș pentru o familie. Turiștii au scos din buzunar 3.000 de euro de euro pentru un sejur la un hotel de lux. La cazare au avut, însă parte de ceva neașteptat.
image png
Costul uriaș al faimoaselor căciuli din blană naturală de urs purtate de militarii din Garda Regală britanică
Căciulile din piele de urs purtate de soldați în fața Palatului Buckingham costă enorm, arată cifrele Ministerului Apărării din Marea Britanie.
VLG Cables 16 08 2024  resized jpg
Cablurile - Eroii Necunoscuți Proiectelor de Construcții și Infrastructură
În spatele fiecărei conexiuni de internet rapid, al fiecărei lumini care se aprinde într-un oraș și al fiecărui flux de date, se află cablurile – acești eroi invizibili ai lumii moderne.
Compania Posta Romana sediu central foto Posta Romana jpg
Suspiciuni de conflict de interese la licitația de 3,3 milioane euro pentru digitalizarea Poștei Române. Ce spun părțile implicate
La începutul acestui an, Poșta Română a lansat o licitație pentru implementarea unui sistem informatic pentru digitalizare a instituției. Pe parcursul licitației încă nefinalizate au apărut mai multe contestații.