I See Your True Colors

14 mai 2020
Toate cadourile care contează jpeg

Cum ai defini culorile dacă nu le-ai putea vedea? Îmi amintesc o scenă dintr-un film italian de demult, în care un tînăr o învăța pe iubita lui, nevăzătoare, cum se simt culorile. Albul e mirosul aerului dimineața, în zori. Atingerea ușoară a rufelor înșirate pe sîrmă, cînd ieși puțin în curte. Gustul laptelui cu spumă, băut din căni mari. Verdele e viață. E un drum prin pădure. Sau o rostogolire pe iarbă. Albastrul e mereu deasupra noastră și departe, în zare. E în privirea unor oameni și în valurile cu care marea ne cuprinde picioarele. Roșu e inima ta, care bate mai repede sau mai lent, după suflet. Și dragoste, mereu dragoste.

Ne-am obișnuit să citim, dacă sîntem atenți, emoțiile pe fețele și în comportamentele oamenilor, chiar dacă vorbele lor ne spun, de multe ori, altceva. Cei care suferă de anumite tulburări, cum ar fi cele din spectrul autist, nu au capacitatea înnăscută de a face asta. Și, atunci, învață de mici să interpreteze expresiile microfaciale ale celor din jur pentru a le înțelege starea. Mușchii gurii și ridurile ochilor trădează bucuria, privirea pierdută și colțurile buzelor în jos sînt semne de tristețe, încordarea și sprîncenele apropiate, avertizare de furie. De la cele șase emoții de bază, universale, identificate de Paul Eckman în anii `70 (bucurie, tristețe, frică, furie, uimire, dezgust - cu disprețul adăugat ceva mai tîziu) s-a ajuns, în prezent, la un cerc de nuanțe experimentate, și ele, gradual, amestecat. Pentru deslușirea lor e nevoie de ceva mai mult decît de atenție: de o doză generoasă de păsare.

Ultima perioadă ne-a obligat pe toți să ne limităm, de cele mai multe ori, la comunicarea în scris sau la telefon cu cei apropiați. Canalul dintre emițător și receptor a fost astfel perturbat, sărăcit de anumite inflexiuni ale vocii, moduri de a privi sau feluri de a puncta cuvintele cu gesturi. Stările celorlați au devenit mai dificil de citit și ne-am opintit în neînțelegeri de tot felul.

Nu știu dacă, după ce ieșim încet-încet din casă, va fi nevoie să reînvățăm un alfabet al culorilor sau al microexpresiilor. Dar tare greu ne va fi fără un pic de păsare.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

Trump la golf FOTO AFP
Dorință interzisă. Terenul din Scoția al lui Donald Trump nu poate găzdui campionate de golf
Visul lui Donald Trump de a găzdui un campionat de golf pe terenul său din Turnberry, Scoția, nu se va realiza până când terenul nu va fi viabil din punct de vedere logistic și comercial.
utilaj agricol, camp, agricultura   foto pixabay jpg
Fermierii străini din România, speriați de naționalismul în creștere: „Georgescu i-a încurajat”. Mărturia unui britanic atacat de vecin
Agricultorii străini care dețin terenuri și afaceri în România se tem din ce în ce mai mult de curentul naționalist în creștere și de nevoia tot mai mare a companiilor de apă și teren.
Kate Middleton, foto Shutterstock jpg
Tradiția pe care Kate Middleton nu a respectat-o într-o zi foarte importantă. Ce gest a făcut în schimb?
Kate Middleton (43 de ani) este obișnuită să urmeze tradițiile Casei Regale, însă Prințesa de Wales a surprins pe toată lumea recent, încălcând o regulă proprie. Soția Prințului William (42 de ani) o respecta an de an...
486859847 29458315263759932 3015116809067591433 n jpg
Podcastul lui Ionuț Vulpescu - invitat, Eugen Gabor (sezonul 5, episodul 8)
Se declară optimist pentru viitorul stângii, deși social-democrația nu se simte bine nicăieri în Europa. Semnalează, cu o luciditate ideologică și intelectuală, apariția accentelor liberticide care falimentează atât dreapta, cât și stânga.
Razboi in ucraina, soldat drapel shutterstock 2130583775 jpg
Chipurile din Istanbul
Chipurile din Istanbul ne spun: războiul care amenință nu este între civilizații. Nu islamul și creștinismul sunt în război, ci democrația și adversarii săi.
cutremur myanmar profimedia jpg
O femeie a fost găsită în viață sub dărâmături, la 3 zile de la cutemurul din Myanmar
O femeie prinsă sub dărâmăturile unui hotel din Myanmar timp de aproape 60 de ore, după cutremurul devastator de vineri, a fost salvată luni, într-un moment rar de speranță. Salvatorii, mulți dintre ei voluntari nepregătiți, au lucrat neîncetat pentru a elibera victimele din clădirile prăbușite, rel
Certificate digitaleCJ Cluj jpg
Certificatele de stare civilă sunt emise în format digital în Cluj. Ce trebuie să știe cei care vor certificatele pe hârtie
Începând de luni, 31 martie, în județul Cluj, certificatele de naştere, căsătorie, divorţ şi deces sunt emise în format digital.
avion interior
O companie aeriană oferă vouchere de 30 de euro pasagerilor
O companie aeriană care operează de 18 ani în România a anunțat că va acorda vouchere de câte 30 de euro pasagerilor care călătoresc săptămâna aceasta cu avioanele sale.
marius tuca foto facebook
CNA explică eliminarea videoclipului lui Marius Tucă: „Este una dintre cele mai grave forme de manipulare”
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a explicat, luni, decizia de eliminare a materialului audiovizual cu titlul „Democraţia a fost călcată în picioare”, al jurnalistului Marius Tucă, de pe YouTube.