Homo Coruptus

25 noiembrie 2015
Homo Coruptus jpeg

În cîteva zile se va împlini o lună de la incendiul din Clubul Colectiv, iar numărul tinerilor morţi s-a ridicat la 60. Cătălin Tolontan a publicat recent pe blogul său o investigaţie care arată că inclusiv instituţia Pompierilor făcea parte din reţeaua de corupţi care a condus la tragicul eveniment; iar aici puteţi citi o anchetă a ziarului Adevărul despre afacerile ilegale ale generalilor şi coloneilor de la ISU. În numărul curent din revista ELLE am publicat un editorial cu titlul "#CorupţiaUcide!", dedicat memoriei tinerilor dispăruţi în Colectiv, în care spuneam că, de fapt, corupţia nu e un fenomen abstract, ci e reprezentată de oameni în carne şi oase în mijlocul cărora trăim zi de zi. Reiau aici acel articol pentru că unele lucruri trebuie reptate.

Mihai, chitarist în trupa Avant`n`Gard, primise un telefon şi ieşise din club să vorbească în linişte cu puţin timp înainte ca focul să cuprindă tavanul. Adi, coleg cu mine odată în trupa de dans a Liceului de Arte, a apucat să iasă afară la timp, cu arsuri, la fel şi Răzvan, basist în trupa Shifting Sands, care s-a trezit în curte, nici el nu ştie cum, desculţ şi rănit. Mihai, odată chitarist în trupa Totem, apoi poet, apoi regizor, filma concertul din faţa scenei. Şi el a apucat să iasă, dar cu arsuri grave, iar gazul inhalat - o combinaţie de otrăvuri numite monoxid şi dioxid de carbon, monoxid şi dioxid de azot, acid cianhidric, acid clorhidric, toluen şi xilen -, încă îl ţine intubat în spital cînd scriu vorbele astea.

Fiecare dintre aceşti buni şi foarte buni prieteni ai mei au pierdut, la rîndul lor, cel puţin un prieten în focul din Colectiv, un club unde obişnuiam să merg eu însumi. Ultima dată am fost acolo să-l văd pe scenă chiar pe Răzvan cîntînd cu trupa lui. Aş fi putut fi şi eu în acea fatală seară de 30 octombrie în Colectiv (îmi plăcea trupa Goodbye to Gravity, voiam să le iau un interviu pentru Dilema veche), dar am ales să merg la un alt concert. Dacă aş fi fost în Colectiv, ştiu sigur că aş fi încercat să scap pe la toalete. Aş fi fost mort acum, aşa cum pompierii le-au găsit pe studentele Diana Enache şi Carmen Opriţa asfixiate chiar în toaleta clubului, ţinîndu-se de mînă.

Mircea Cărtărescu pe contul de Facebook: „Fiecare dintre tinerii care au murit atît de îngrozitor și de absurd, ca și cei răniți și desfigurați, ar fi putut fi copilul meu… Nu e nimic de reparat. Nici o condamnare, nici o încriminare nu le va reda acelor copii viața și sănătatea, nimic nu le va șterge din minte oroarea trăită. Nimic din ce putem noi face nu-i va consola pe părinți. Bucureștiul e o cursă de șoarici.”

Dar nu numai Bucureştiul. Gîndiţi-vă la toate cluburile şi teatrele din beciuri, subsoluri şi pivniţe, răspîndite prin toate ţara, la toate cinematografele din clădiri cu risc seismic în care aţi fost zi după zi, noapte de noapte să vă petreceţi timpul liber, la filme, spectacole şi concerte. În locul tinerilor arşi, asfixiaţi sau mutilaţi în incendiul din Colectiv, unde ascultau şi se bîţîiau inofensiv pe muzica lor preferată, am fi putut fi oricare dintre noi. Cît ironie în numele acestui fatal club!

Da, întreaga vină aparţine sistemului corupt. Deopotrivă celor care cer şi celor care dau şpagă. Pentru că atunci cînd mergem într-un teatru, cinematograf, club, restaurant, bibliotecă sau şcoală etc., ne aşteptăm să fim în siguranţă. E datoria sistemului (de-asta îi plătim instituţiile cu taxele noastre) să vegheze că toate sînt în regulă, să ne protejeze de abuzuri şi de accidente.

Acum, după tragedie, aflăm că, de fapt, 93% din şcolile României, adică 17.670 de clădiri populate zi de zi cu copiii noştri, funcţionează fără avize de securitate în caz de incendiu. Arena Naţională, stadion cu o capacitate de 55.600 de locuri, construit şi inaugurat cu mare tam-tam de Sorin Oprescu, nu are avizul final de la Pompieri. Care Pompieri, aflăm tot acum, cereau şpagă, pardon „sponsorizări”, pentru a trece cu vederea situaţia. Unitatea de arşi din Spitalul Floreasca – pe cît de scumpă, pe atît de nefuncţională - a fost construită de sponsorul lui Oprescu, singurul candidat al proiectului. Şi aşa mai departe.

Aceasta este corupţia! Nu e ceva vag, nu e un termen abstract, corupţia este realitatea din jur care ne priveşte pe fiecare: instituţiile Statului iau şpagă pentru ca noi şi copiii noştri să avem şanse cît mai mari de a fi păcăliţi şi, în cele din urmă, de a muri. Şpaga este încălcarea contractului de protecţie între instituţii şi oameni; este poliţa încasată de corupţi pe vieţile noastre („hoţia este dogma ce ei o predică”). Căci, da, în cele din urmă, corupţia ucide şi ne ucide!

În focul de la Colectiv au murit, pînă în momentul cînd scriu acest articol, 51 de muzicieni, olimpici la informatică, oameni de comunicare, arhitecţi, ingineri, economişti. Pare că „sataniştii” - cum au fost numiţi aceşti tineri de unii preoţi ortodocşi cu minţile plecate în Evul Mediu - apreciază educaţia mai mult decît politicienii. Căci, pe lîngă Sănătate şi Cultură, Educaţia a fost dintotdeauna insuficient bugetată, lipsită de reforme coerente, dată pe mîna tuturor incompetenţilor. În ultimii 25 de ani, Educaţia a avut 19 miniştri, iar legea s-a modificat de 64 de ori! Cultura a avut, numai în decurs de un an şi jumătate, 5 miniştri!

Aceasta este corupţia! Un lanţ de incompetenţe cauzate şi susţinute de politicienii care fac abuz de putere, apoi ne sfidează prin demagogie, ori demisionînd şi înlocuindu-se unii pe alţii la nesfîrşit.

Ce s-a întîmplat la Colectiv nu a fost nimic altceva decît manifestarea ultimă a corupţiei. De-asta am ieşit eu însumi la proteste în Piaţa Universităţii seară de seară: am plîns, am aprins candele, am strigat sloganuri împotriva politicienilor cu imunitate. Sigur, nici o demisie şi nici o condamnare nu le va reda celor morţi viaţa şi nici celor mutilaţi nu le va şterge din amintire oroarea trăită, dar de acum încolo chiar nu mai putem închide ochii în faţa corupţiei. Iar „gurile neferecate schimbă lideri”, cum s-a văzut.

Politicienii nu trebuie să aibă imunitate, doar responsabilităţi. Şi nici un efort din partea noastră nu e prea mic pentru a le reaminti asta. Cum spun versurile trupei Goodbye to Gravity, ai cărei membri au ars pe scenă cîntînd, ce ironie!, tocmai despre „corupţia voastră nenorocită”: „Nu sîntem numere, / sîntem liberi, sîntem atît de vii, / Ziua în care ne dăm bătuţi / Este ziua în care murim.”

Pagina de autor a lui Marius Chivu aici.

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
USL, un zombi care încă bîntuie
Lăsați USL în pace! E o amintire urîtă, o greșeală pe care foarte puțini au evitat-o.
„Luați l acasă” jpeg
Seinfeld Forever
Aș recomanda o cură de Seinfeld oricui simte că se ia prea în serios.
„Luați l acasă” jpeg
Să fii în gîndul cuiva
E greu de primit acest dar nesperat ca cineva să ne placă exact pentru ceea ce sîntem: cu eșecurile, fricile, nesiguranțele noastre.

Adevarul.ro

image
Reacţia neaşteptată a doi şoferi ucraineni în faţa unui român. „Mi s-a făcut pielea de găină, n-am ştiut ce să răspund“
Un şofer român a povestit cum a decurs întâlnirea neaşteptată cu doi ucraineni la Berlin, într-o parcare. Cei doi au avut o reacţie emoţionantă atunci când au aflat că au în faţă un român.
image
Experienţa unui turist în Cluj: „Nu pare din România. Arată într-un fel... “
Un turist a relatat impresiile sale după ce a vizitat Clujul şi spune că oraşul arată diferit de alte localităţi din România. Turistul a făcut mai multe remarci şi a explicat ce l-a impresionat.
image
Staţiunea balneară construită de la zero într-un oraş din Ardeal. Când vor sosi primii turişti FOTO
Autorităţile din Alba au mai făcut un pas în procesul de finalizare a unei investiţii în valoare de circa 35 de milioane de lei privind construcţia staţiunii de băi sărate din oraşul Ocna Mureş.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.