Homo Coruptus

25 noiembrie 2015
Homo Coruptus jpeg

În cîteva zile se va împlini o lună de la incendiul din Clubul Colectiv, iar numărul tinerilor morţi s-a ridicat la 60. Cătălin Tolontan a publicat recent pe blogul său o investigaţie care arată că inclusiv instituţia Pompierilor făcea parte din reţeaua de corupţi care a condus la tragicul eveniment; iar aici puteţi citi o anchetă a ziarului Adevărul despre afacerile ilegale ale generalilor şi coloneilor de la ISU. În numărul curent din revista ELLE am publicat un editorial cu titlul "#CorupţiaUcide!", dedicat memoriei tinerilor dispăruţi în Colectiv, în care spuneam că, de fapt, corupţia nu e un fenomen abstract, ci e reprezentată de oameni în carne şi oase în mijlocul cărora trăim zi de zi. Reiau aici acel articol pentru că unele lucruri trebuie reptate.

Mihai, chitarist în trupa Avant`n`Gard, primise un telefon şi ieşise din club să vorbească în linişte cu puţin timp înainte ca focul să cuprindă tavanul. Adi, coleg cu mine odată în trupa de dans a Liceului de Arte, a apucat să iasă afară la timp, cu arsuri, la fel şi Răzvan, basist în trupa Shifting Sands, care s-a trezit în curte, nici el nu ştie cum, desculţ şi rănit. Mihai, odată chitarist în trupa Totem, apoi poet, apoi regizor, filma concertul din faţa scenei. Şi el a apucat să iasă, dar cu arsuri grave, iar gazul inhalat - o combinaţie de otrăvuri numite monoxid şi dioxid de carbon, monoxid şi dioxid de azot, acid cianhidric, acid clorhidric, toluen şi xilen -, încă îl ţine intubat în spital cînd scriu vorbele astea.

Fiecare dintre aceşti buni şi foarte buni prieteni ai mei au pierdut, la rîndul lor, cel puţin un prieten în focul din Colectiv, un club unde obişnuiam să merg eu însumi. Ultima dată am fost acolo să-l văd pe scenă chiar pe Răzvan cîntînd cu trupa lui. Aş fi putut fi şi eu în acea fatală seară de 30 octombrie în Colectiv (îmi plăcea trupa Goodbye to Gravity, voiam să le iau un interviu pentru Dilema veche), dar am ales să merg la un alt concert. Dacă aş fi fost în Colectiv, ştiu sigur că aş fi încercat să scap pe la toalete. Aş fi fost mort acum, aşa cum pompierii le-au găsit pe studentele Diana Enache şi Carmen Opriţa asfixiate chiar în toaleta clubului, ţinîndu-se de mînă.

Mircea Cărtărescu pe contul de Facebook: „Fiecare dintre tinerii care au murit atît de îngrozitor și de absurd, ca și cei răniți și desfigurați, ar fi putut fi copilul meu… Nu e nimic de reparat. Nici o condamnare, nici o încriminare nu le va reda acelor copii viața și sănătatea, nimic nu le va șterge din minte oroarea trăită. Nimic din ce putem noi face nu-i va consola pe părinți. Bucureștiul e o cursă de șoarici.”

Dar nu numai Bucureştiul. Gîndiţi-vă la toate cluburile şi teatrele din beciuri, subsoluri şi pivniţe, răspîndite prin toate ţara, la toate cinematografele din clădiri cu risc seismic în care aţi fost zi după zi, noapte de noapte să vă petreceţi timpul liber, la filme, spectacole şi concerte. În locul tinerilor arşi, asfixiaţi sau mutilaţi în incendiul din Colectiv, unde ascultau şi se bîţîiau inofensiv pe muzica lor preferată, am fi putut fi oricare dintre noi. Cît ironie în numele acestui fatal club!

Da, întreaga vină aparţine sistemului corupt. Deopotrivă celor care cer şi celor care dau şpagă. Pentru că atunci cînd mergem într-un teatru, cinematograf, club, restaurant, bibliotecă sau şcoală etc., ne aşteptăm să fim în siguranţă. E datoria sistemului (de-asta îi plătim instituţiile cu taxele noastre) să vegheze că toate sînt în regulă, să ne protejeze de abuzuri şi de accidente.

Acum, după tragedie, aflăm că, de fapt, 93% din şcolile României, adică 17.670 de clădiri populate zi de zi cu copiii noştri, funcţionează fără avize de securitate în caz de incendiu. Arena Naţională, stadion cu o capacitate de 55.600 de locuri, construit şi inaugurat cu mare tam-tam de Sorin Oprescu, nu are avizul final de la Pompieri. Care Pompieri, aflăm tot acum, cereau şpagă, pardon „sponsorizări”, pentru a trece cu vederea situaţia. Unitatea de arşi din Spitalul Floreasca – pe cît de scumpă, pe atît de nefuncţională - a fost construită de sponsorul lui Oprescu, singurul candidat al proiectului. Şi aşa mai departe.

Aceasta este corupţia! Nu e ceva vag, nu e un termen abstract, corupţia este realitatea din jur care ne priveşte pe fiecare: instituţiile Statului iau şpagă pentru ca noi şi copiii noştri să avem şanse cît mai mari de a fi păcăliţi şi, în cele din urmă, de a muri. Şpaga este încălcarea contractului de protecţie între instituţii şi oameni; este poliţa încasată de corupţi pe vieţile noastre („hoţia este dogma ce ei o predică”). Căci, da, în cele din urmă, corupţia ucide şi ne ucide!

În focul de la Colectiv au murit, pînă în momentul cînd scriu acest articol, 51 de muzicieni, olimpici la informatică, oameni de comunicare, arhitecţi, ingineri, economişti. Pare că „sataniştii” - cum au fost numiţi aceşti tineri de unii preoţi ortodocşi cu minţile plecate în Evul Mediu - apreciază educaţia mai mult decît politicienii. Căci, pe lîngă Sănătate şi Cultură, Educaţia a fost dintotdeauna insuficient bugetată, lipsită de reforme coerente, dată pe mîna tuturor incompetenţilor. În ultimii 25 de ani, Educaţia a avut 19 miniştri, iar legea s-a modificat de 64 de ori! Cultura a avut, numai în decurs de un an şi jumătate, 5 miniştri!

Aceasta este corupţia! Un lanţ de incompetenţe cauzate şi susţinute de politicienii care fac abuz de putere, apoi ne sfidează prin demagogie, ori demisionînd şi înlocuindu-se unii pe alţii la nesfîrşit.

Ce s-a întîmplat la Colectiv nu a fost nimic altceva decît manifestarea ultimă a corupţiei. De-asta am ieşit eu însumi la proteste în Piaţa Universităţii seară de seară: am plîns, am aprins candele, am strigat sloganuri împotriva politicienilor cu imunitate. Sigur, nici o demisie şi nici o condamnare nu le va reda celor morţi viaţa şi nici celor mutilaţi nu le va şterge din amintire oroarea trăită, dar de acum încolo chiar nu mai putem închide ochii în faţa corupţiei. Iar „gurile neferecate schimbă lideri”, cum s-a văzut.

Politicienii nu trebuie să aibă imunitate, doar responsabilităţi. Şi nici un efort din partea noastră nu e prea mic pentru a le reaminti asta. Cum spun versurile trupei Goodbye to Gravity, ai cărei membri au ars pe scenă cîntînd, ce ironie!, tocmai despre „corupţia voastră nenorocită”: „Nu sîntem numere, / sîntem liberi, sîntem atît de vii, / Ziua în care ne dăm bătuţi / Este ziua în care murim.”

Pagina de autor a lui Marius Chivu aici.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

Covaliu
Ungurii, dați ca exemplu de urmat pentru sportul românesc. COSR a trasat liniile unei federații
Mihai Covaliu i-a băgat în ședință pe cei din handbalul românesc.
yubari jpg
Top 5 fructe care costă o mică avere! Ajung chiar și la zeci de mii de dolari
Cu toții suntem obișnuiți ca fructele să fie un aliment accesibil, care se găsește ușor în mai toate piețele și magazinele din țară. Iar, în cele mai multe cazuri, acest lucru este adevărat. Însă, există și unele excepții cu totul surprinzătoare!
drona trump jpg
Rusia testează o nouă dronă de transport militar „TRUMP”
Forțele armate ale Rusiei testează un nou vehicul aerian fără pilot (UAV) pe care îl numesc TraMP (Transport Aviation Multipurpose Platform), dar pe care îl numesc neoficial TRUMP – cine spune că rușii nu au simțul umorului?
Elon Musk FOTO EPA EFE jpg
Elon Musk, dat în judecată pentru că nu ar fi dezvăluit în mod corespunzător participaţia sa la Twitter
Comisia pentru Bursă şi Valori Mobiliare (SEC) din SUA l-a dat în judecată, marţi, pe Elon Musk pentru că nu ar fi dezvăluit în mod corespunzător participaţia sa la X, cunoscut atunci sub numele de Twitter, aşa cum prevede legea.
Donald Trump și Mike Johnson Foto Getty Images jpg
Un proiect de lege din SUA interzice accesul studentelor transexuale în sporturi feminine, un obiectiv de campanie al lui Donald Trump
Camera americană a Reprezentanţilor a SUA a adoptat un proiect de legecare restrânge puternic participarea femeilor transsexuale în competiţii sportive universitare feminine, potrivit news.ro.
Vă mai aduceţi aminte  cu ce fast se sărbătorea,  înainte de 1989, ziua  de 23 August?! jpeg
Ultima masă de „23 August” a dictatorilor și invitaților lor. „Adevărul”: „Vedeți cum acești criminali se ghiftuiau în toate ocaziile”
În primele zile din ianuarie 1990, în presa vremii apăreau noi și noi amănunte legate de condițiile în care familia Ceaușescu și nomenclaturiștii trăiau, în contrast cu lipsurile din țară. Trecuseră mai puțin de 10 zile de execuția soților Ceaușescu în unitatea militară din Târgoviște.
image png
Spovedania la telefon, pe cale să devină un trend? Ce spun preoții despre acest fenomen
Spovedania, taina prin care oamenii se pot destăinui preoților pentru a le fi iertate păcatele, mai nou se poate face și prin telefon. O femeie cu frică de Dumnezeu a dorit să afle dacă se poate spovedi prin telefon, așa că i-a adresat o întrebare unui preot.
masina de pompieri   FOTO Isu Facebook jpeg
Incendiu la un depozit de colete Sameday din județul Iași. Pompierii au intervenit cu mai multe autospeciale
Pompierii au intervenit, miercuri dimineaţă, pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit la un depozitul de colete Sameday din comuna Miroslava. Flăcările au afectat un birou.
sinnercahill jpg
Sinner se distrează la Melbourne tăbăcindu-i fundul lui Cahill
Liderul mondial Jannik Sinner are parte și de momente de relaxare la Melbourne.