Examene

30 mai 2014
Arta de a îmbătrîni jpeg

E perioada aceea din an cînd începe să se simtă în aer neliniștea examenelor. Am trecut zilele trecute pe lîngă Școala Centrală și mulțimea fremătătoare de elevi și de părinți mi-a stîrnit amintiri.

Mi-am dat seama că aș putea spune și azi cu precizie în ce eram îmbrăcată la examenul de admitere la liceu și la ce m-am gîndit dimineața cînd am plecat spre școală. M-am rugat să nu ne dea La Vulturi și exact nuvela lui Galaction a fost aleasă.

La treapta a doua (am fost ultima generație care s-a bucurat de ea) am stat ore în șir pe o bancă din curtea liceului așteptînd să-mi vină rîndul la proba orală la limba română. Nu mai puteam nici măcar să mă uit la cărțile deschise din jur și la mutrele descompuse de frică ale colegilor, așa că am început să urmăresc cu privirea poporul de ciori care își avea cuibul în castanii bătrîni. Cumva, faptul că știam că păsările astea hulite trăiesc mai mult mai mult decît noi și că sînt atît de deștepte mi-a dat curaj.

La bacalaureat m-am dus la complet belalie. Mama a vrut să-mi facă o bucurie pentru că stătusem mult în casă și învățasem pe rupte și m-a dus la cofetărie. Tortul de înghețată ori n-a fost propaspăt, ori eu eram peste măsură de stresată. Efectul, fatal. La vreo două probe am ajuns clătinîndu-mă pe picioare ca Bambi. Pînă la urmă ca un soldat norocos pe cîmpul de luptă am reușit să ies întreagă din bătălie..

La examenul de la facultate miza crescuse, se umflase gogoașa. Scenariul că aș putea să pic îmi dădea fiori. Cît am stat la București nu cred că am dormit nici o noapte întreagă. Cum închideam ochii, cum mi se derula în cap un scenariu apocaliptic. Cum m-aș fi întors acasă dacă aș fi picat? Ce le-aș fi spus alor mei care își doreau atît de mult să mă vadă studentă? Și ce-aș fi putut să fac, dacă aș fi rămas, în orașul meu de provincie?

Cînd s-a terminat admiterea mi-am făcut bagajele și în loc să mă întorc acasă să aștept verdictul, m-am urcat într-un tren și m-am dus la mare. Încă mi se pare o decizie curajoasă. Am avut un răgaz. Timp de trei zile nu i-am văzut pe ai mei tensionați și mi-au mai amorțit și mie spaimele. Din fericire, cînd m-am întors să văd rezultatele, totul a fost bine. Știți senzația: am început să mă uit pe lista cu nume și note de jos în sus. Am văzut linia neagră. Și numele meu nu l-am găsit sub ea. Și viața mi s-a părut minunată.

Mi-am imaginat că ce a fost cel mai greu a trecut. M-am înșelat. Cînd am primit bibliografia în primul an de facultate am intrat în panică. Număram examenele. Stăteam paralizată cu metrul de cărți în brațe și mi se părea imposibil să le pot îngurgita pe toate. Am sunat-o pe mama și i-am spus că mă întorc acasă. M-a calmat, săraca, dar cred că i-a stat inima în loc numai la gîndul că aș putea să abandonez cursa înainte de a începe.

Pînă la urmă am înțeles că soluția de supraviețuire e să te tăbăcești. Și să ți se pară normal să dai 13 examene într-o sesiune. Să intri într-o mașină de tocat imensă și să nu te gîndești ce te așteaptă la capăt. Mai poți să ratezi uneori, dar nu e nimic pe viață și pe moarte.

Înainte de licență, cineva a avut în anul acela o ideea genială: ca sportul să devină materie obligatorie pentru cei din anul patru de la Facultatea de Litere. Așa am aflat, pe ultima sută de metri, că am o restanță. Doar cu mult noroc și cu îngăduință am reușit să rezolv situația tîmpită și să pot să-mi susțin examenul de final de facultate.

De atunci m-am pricopsit cu un coșmar recurent: visez că cineva îmi spune că nu e cazul să mă relaxez, nu s-a terminat încă. “Mai ai un examen de dat.” Unul de care nu aveam habar. Și îmi îngheață sîngele în vine.

După masterat am evitat să mai trec prin orice alte probe care să însemne examinare și note. Și motivul nu cred să fi fost fost o emotivitate exagerată. Ci amintirea unei presiuni prea mari pe care am resimțit-o în preajma examenelor prin care am trecut în toți anii de școală. 

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

Nicușor Dan la vot. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
EXIT POLL Rezultate referendum București. Prezența la vot, condiție esențială pentru validarea consultării populare inițiate de Nicușor Dan
Primele rezultate ale referendumului inițiat de primarul Capitalei, Nicușor Dan vor fi cunoscute duminică, după ora 21. Prezența la vot este o condiție principală pentru validarea referendumului.
banner vot png
Cum s-au îmbrăcat vedetele la vot! Cât de relaxate au fost și ce mesaje au transmis? Raluka și Adrian Mutu au votat din afara țării
Pentru că își doresc o schimbare în țara lor și pentru că gândesc responsabil, mai multe vedete autohtone, aflate în țară sau peste hotare au ieșit de dimineață la vot.
URNA FOTO MAE jpg
Dosar penal după ce vicepreşedinta unei de secţii de votare din Satu Mare s-a deplasat cu urna mobilă neînsoțită de cadre MAI
Poliţiştii din Satu Mare au deschiat, duminică, în ziua alegerilor prezidențiale 2024, un dosar penal pentru nerespectarea regimului urmei de vot, în cazul unei femei, vicepreşedinte al unei secţii de votare, care s-a deplasat cu urna mobilă fără să fie însoţită de cadre MAI
jewels 1090711 1280 jpg
Tâlhărie urmată de crimă, la Tulcea. Un bărbat a omorât o femeie i-a furat bijuteriile
Un bărbat în vârstă de 35 de ani a fost reținut de polițiștii din Tulcea după ce a comis o faptă extrem de gravă: omorârea unei femei și furtul bijuteriilor acesteia. Incidentul s-a petrecut în municipiul Tulcea, pe strada Babadag, și a șocat comunitatea locală.
Yechiel Leiter foto FB Yechiel Leiter jpg
Israelul numeşte un apropiat al premierului Netanyahu în funcţia de ambasador în SUA
Guvernul israelian a aprobat, duminică, numirea lui Yechiel Leiter, un apropiat al prim-ministrului Benjamin Netanyahu, ca ambasador al Israelului în SUA.
Gabriel Cotabita
Unde va fi înmormântat Gabriel Cotabiță. Mesajul familiei: „Dorim să îl onorăm cu aceeași discreție și eleganță de care a dat dovadă în timpul vieții”
Fanii care vor să-și ia rămas bun de la marele artist Gabriel Cotabiță sunt așteptați luni, 25 noiembrie, la Capela Cimitirului Ortodox Bellu. Ultima slujbă se va ține în cadru restrâns, doar cu cei foarte apropiați, a anunțat familia.
toni grebla foto SGG.gov.ro
Pot vota locuitorii din Ilfov în București și invers la alegerile prezidențiale? Reclamații în Capitală și răspunsul șefului AEP
Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), a explicat pentru ”Adevărul” dacă locuitorii din Ilfov pot vota în București și invers și unde puteți vota în caz că nu sunteți în localitatea de reședință la primul tur al alegerilor prezidențiale.
alegeri prezidentiale 2024 tur 1 olt   foto alina mitran (39) jpg
Suspiciuni de fraudă la vot în Olt. O femeie s-ar fi prezentat cu două acte de identitate și ar fi primit două buletine de vot
În județul Olt s-a sesizat o posibilă fraudă la vot, dintr-un birou electoral din mediul rural fiind sesizat, prin 112, că o femeie s-a prezentat cu două acte de identitate și a primit două buletine de vot, pe care le-ar fi ștampilat și introdus în urne.
inmormantare masina india jpg
„Înmormântare” faraonică pentru o mașină veche: „Ne-a fost loială 20 de ani”
O familie din Padarshinga, India, a devenit recent virală pentru decizia de a-și înmormânta mașina, un vechi Suzuki Wagon R, într-o ceremonie fastuoasă, în loc să o ducă la fier vechi. La eveniment au participat aproximativ 1.500 de persoane, relatează Oddity Central.