Eu şi Solenoid. Călătorie în bolgiile universului (ne)cunoscut

Ionuţ NICOLAE
9 februarie 2016
Eu şi Solenoid  Călătorie în bolgiile universului (ne)cunoscut jpeg

Am căutat această carte, am căutat-o aşa cum a făcut-o profu’ Cărtărescu cu Tăunul în studenţie, am căutat-o prin umilele mele cunoaşteri literare şi am găsit-o. Este monstrul de sub pat pe care l-am trezit într-o noapte rece de decembrie, este un vis pe care l-am trăit şi pe care-l trăiesc în timp ce scriu aceste anomalii petrecute pe drumul spre bolgiile universului (ne)cunoscut.

Totul a început într-o seară obișnuită de decembrie 2015, ajung acasă de la muncă și librărie, îmi arunc îmbrăcămintea prin casă, mă-mbăiez, mănînc, respect ora obişnuită de somn de după amiază, apoi mă dedic celor două ore studiului pentru școală din fiecare zi, fac o mică pauză; pauză în care mă decid să ascult melodiile serialelor americane Suits și Mr. Robot, mă arunc pe pat, îmi trec mîinile sub cap, mă uit spre tavan și mă hotărăsc: azi încep experiența Solenoid. Ca de fiecare dată, înainte de a începe o carte, o miros, îi ating cotorul, îmi plimb uşor mîna pe coperţile acesteia şi, într-un zîmbet de noutate, de renaştere literară, încep să dau primele pagini. Încep să mă avînt în cuvinte, să mă pierd într-însele, apoi mă-nvîrt pe spate, mă pun pe diagonala patului, ridic cartea deasupra capului, mă-ntorc în partea cealaltă parte a patului, mă așez la masa studențească sub veioza încojurată de manuscrise școlare, dar nu mă dezlipesc de ea, cartea. Practic, pentru următoarele patru nopţi albe, ne-nvîrtim, alături şi de Bach, Chopin sau Mozart, în aceeași lume, ne spunem cuvinte, ne îmbrățișăm, privim în trecut, ne (în)cîntăm şi, într-un silenzio haka-haka, încep să mă-mpiedic de lume, de momente, de vise, de dragoste, de citit, de cafea și țigări, de copilărie, de adolescență, de oameni, de școală, de Bucureşti şi, da, Scriitorule (nu neapărat cel de la Voila), cred că „putem imagina (şi chiar intui cu adevărat) o lume cu o dimensiune-n plus faţă de-a noastră” (p. 462). Dar ce este Solenoid? Solenoid este, în opinia mea, mai degrabă un traviamento susţinut de pilonii metaforici ai construcţiei unui solenoid. Este, dacă vreţi, un aparat cu multiple funcţii: catalizator de unde cerebrale care vin dinspre autor către cititor, este o „lume de contururi colorate, de mirosuri stranii” (p. 321), este un centru de forţă magnetică care transpune legile necunoscute ale simţurilor umane în serii de jurnale intime şi este un rîu placid venit din muntele comunist al societăţii româneşti, rîu care se varsă într-o vastă cîmpie a şcolii româneşti postdecembriste.

Profu’ de română, căci, într-un fel sau altul, el este principalul Solenoid, te trece prin amintirile sale din copilărie, cu păduchi poetici, cu pareze adolescentine (sau alte boli adolescentine), te plimbă prin armată, prin poezii, te aruncă de la un pol la altul al acestuia prin dicţionarul explicativ al limbii române,  prin mitul scriitorului neînţeles, prin biblioteci infinite, prin medalioane cu ochi albaştri, prin multe analogii mistice, cu părăsiri din spectrul real în care devine, uneori, „scriitorul-cititor-trăitor” (p. 153). Forţe imateriale se perindă prin ani de coşmaruri, te plimbă pe sub plapume luminate infinite „fiindcă e cumplit să fii îngheţat în blocul unei lumi definite, care curge ca o carte, de la prima la ultima ei pagină, fără ca personajele ei să poată spune şi face altceva decît a fost scris (le-a fost scris o dată pentru totdeauna)” (p. 686), pe sub hore de stele din jurul nopţilor, pe sub luna care veghează acest Univers, prin ecuații matematice, forțe imateriale care duc clasa profului în zbor „oblic în sus cu mare viteză, în aerul negru în care fulgii strălucitori stau încremeniți” (p. 320), apoi te petrece prin fabule etice, cu vise, multe vise „epileptoide”, prin Scriitori și un fel de colombine - ca, într-un final, să ajungă să te treacă prin Celălalt. Solenoid este un sentiment, este un strigăt, este o literă bifată în catalogul literaturii universale. Solenoid sînt eu, tu, este, pe alocuri, prin personajele sale, pantera, leul şi lupoaica lui Dante, este tot ceea ce reprezintă umanitatea. Este visul, este moartea, este contemplarea autorului pe fereastra unei şcoli bucureştene, este un alt fel de Celălalt, este o personificare puternică a eului liric, este o ştiinţă pe care numai un Demiurg o poate schiţa.

Levitez deasupra unei poveşti încununate cu flori din fizică, metafizică, muzică, istorie, literatură română, literatură universală, filosofie, numereologie, deasupra unei poveşti despre un Bucureşti modern, cu străzile-i comuniste şi postcomuniste, cu vieţi desprinse din ocurenţa prezentului în care profu` de limba română scrie şi predă. Apoi cobor prin solenoizii ascunşi sub pătura nopţii în care ne plimbă cu fiecare cuvînt. Descoperi, prin acest roman, jurnale învîrtindu-se în jurul pletelor tinere, deasupra gîndurilor care te petrec atunci cînd termini fiecare capitol, îţi trec prin minte secvenţe din Mendebilul din Nostalgia, din senzualul De ce iubim femeile?, îţi reaminteşte, pe undeva, de Exuvii-le Simonei Popescu, pe undeva de nucleul nietzscean în care-ţi roteşte memoria prin toate circumvoluţiunile creierului; spre exemplu, în capitolul XX, vorbeşte pentru cei care-l înţeleg şi nu se aşteaptă să fie înţeles de toată lumea şi-ţi trec, de asemenea, secvenţe din critica postmodernistă din care Derrida, Foucault sau Hutcheon încearcă să găsească porţi care să rezolve problema acestui curent încă nedesluşit - prin excelenţă, problema cunoaşterii - prin tema pandemică a acestuia, respectiv relaţia scriitor-cititor; o temă pe care o îmbracă într-o problemă de autocunoaştere, de autorezervare, de compasiune faţă de un sistem de legi nevăzute, susţinute de simţuri catalizate de realitate prin care încearcă să scape parcă de un marasm.  Sigur, este şi un roman al revoluţiei cu sinele, o revoluţie a eului liric, este o imagine surprinsă parcă prin daghereotipie.

Dar acesta nu este numai un simplu roman, pentru că, aşa cum însuşi autorul o spune: „lumea s-a umplut de milioane de romane care escamotează singurul sens pe care l-a avut scrisul vreodată: cel de-a te-nţelege pe tine însuţi pînă la capăt, pînă-n singura caveră din labirintul minţii în care n-ai voie să pătrunzi” (p. 277), romanul este, cred, de fapt, și un strigăt de ajutor din toţi rărunchii, în cor, de o echipă formată din copilul ciudat al familiei, din adolescentul care nu se satură niciodată de citit, din mai-mereu îndrăgostitul de femei, din acel student care se întoarce după o carte care-i rămîne impregnantă-n minte şi de care nu poate scăpa pînă nu-şi satură setea de cunoaştere, din dascălul de română din generală, din viitorul soţ, din viitorul tată, din omniprezentul scriitor – din solenoizi. Solenoid este declaraţia celei mai frumoase boli pe care o poate avea un ins, un solenoid; boala pentru literatură: „orice s-ar spune, iubesc literatura, o iubesc mai departe, e viciul de care nu pot scăpa şi care-o să mă distrugă” (p. 41), iar pentru cei 53 de solenoizi dispuşi în peste 800 de pagini, pentru dispunerea cu succes a bobinelor hipnotice, îţi trebuie răbdare să calci peste ei, îţi trebuie o stare atît de liniştită încît să nu mai vezi altceva în jurul tău, îţi trebuie, dragă cititor, voinţă şi multă îndurare. Călătoria nu a fost una uşoară, dar vă mărturisesc, alături de alţi artişti ai călimarei pe care i-am parcurs în ultimii ani, a fost  una dintre cele mai frumoase călătorii literare pe care le-am parcurs vreodată. Chapeau, domnule profesor, chapeau!

Iar dacă profu` Cărtărescu a ales să-nceapă cu Ex libris-ul arghezian, eu aleg să termin cu o clipă Din noaptea eminesciană:

Din noaptea vecinicei uitări
În care toate curg,
A vieţii noastre dezmierdări
Şi raze din amurg,

De unde nu mai străbătu
Nimic din ce-au apus-
Aş vrea o data-n viaţă tu
Să te înalţi în sus.

Şi dacă ochii ce-am iubit
N-or fi de raze plini,
Tu mă priveşti liniştit
Cu stinsele lumini.

Şi dacă glasul adorat
N-o spune un cuvînt,
Tot înţeleg că m-ai chemat
Dincolo de mormînt.

Hodie mihi, cras tibi!

(Azi pentru mine, mîine pentru tine!)

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

Brigitte Macron  foto   Shuuterstock jpg
Prima Doamnă a Franței va primi despăgubiri de 8.000 de euro după ce două femei au răspândit zvonul că aceasta s-a născut bărbat
Două femei au postat un videoclip pe YouTube în 2021, susținând în mod fals că soția președintelui francez a fost anterior un bărbat, ceea ce a determinat-o pe aceasta să depună o plângere pentru defăimare.
profimedia 0906008620 jpg
Zelenski confirmă că rușii au lansat o contraofensivă în regiunea Kursk
Armata rusă a revendicat joi recucerirea a 10 localităţi ocupate de trupele ucrainene în regiunea rusă de graniţă Kursk, unde armata ucraineană a lansat prin surprindere pe 6 august o ofensivă mecanizată prin care a pătruns zeci de kilometri în interiorul Rusiei, relatează agenţiile AFP şi EFE.
hotel vacanta pixabay jpg
Vacanță de vis, transformată într-un adevărat coșmar. Ce a pățit o familie: „Pur și simplu dezgustător”
O femeie a trăit șocul vieții ei în urma unei călătorii în Turcia, alături de familie. Fiul ei avea pașaportul expirat, iar din această cauză a fost nevoită să suporte umilința oficialilor.
LENNY KRAVITZ @ UNTOLD 2024 jpg
Lenny Kravitz a câștigat trofeul „Best Rock Video” în cadrul MTV Video Music Awards pentru „Human”, după un show live memorabil la festivalul UNTOLD
Lenny Kravitz, una dintre cele mai mari legende ale rock-ului mondial, headliner al ediției 2024 a festivalului UNTOLD, este singurul artist cu patru premii Grammy consecutive la categoria “Best Male Rock Vocal Performance”
atac camion crucea rosie/ FOTO:X
Trei membri ai Crucii Roșii uciși și doi răniți în atacul rusesc asupra regiunii Donețk
Trei membri ai Crucii Roșii au uciși într-un bombardament care a lovit un loc declarat anterior drept punct de distribuție de ajutoare în prima linie în regiunea Donețk. Alți doi membri ai personalului Crucii Roșii au fost răniți, a anunțat, joi, președintele Volodimir Zelenski și Comitetul Interna
Mihai Covaliu (Sportpictures) jpg
Mihai Covaliu, reales președintele COSR. Răzvan Burleanu, vicepreședinte
S-au încheiat alegerile pentru conducerea COSR.
tiramisu pexels jpg
Ingredientul secret care se adaugă în tiramisu pentru a obține desert delicios. Rețeta inedită a lui chef Adi Hădean
Tiramisu este unul dintre cele mai apreciate deserturi din toată lumea, însă nu toate gospodinele cunosc secretul care stă la baza acestei rețete. Ei bine, Chef Adi Hădean, unul dintre cei mai renumiți bucătari din România a dezvăluit cum se prepară pentru a obține un deliciu desăvârșit.
image png
Ciolacu: Planul de reducere a deficitului bugetar pe 7 ani pe care-l vom prezenta CE nu include taxe noi
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că planul de măsuri pe care urmează să-l prezinte CE, în vederea negocierii unui acord pe şapte ani pentru reducerea deficitului, nu va include taxe noi.
autostrada a7 focsani buzau jpeg
Sorin Grindeanu a anunțat când se va circula pe Autostrada Buzău-Focșani. Vești bune pentru toate cele patru loturi
Ministrul Transporturilor, Sorin Gringeanu, s-a aflat împreună cu premierul Marcel Ciolacu pe șantierul Autăstrăzii A7 de la Focșani, ocazie cu care a anunțat când se va circula de la Buzău la Focșani.