Eternitatea unei zile

6 mai 2020
„Luați l acasă” jpeg

Dacă ar fi să consemnez într-un jurnal ziua de 5 mai 2020, sigur aș pomeni despre norii mari și ușori de deasupra Bucureștiului. Despre avionul pe care l-am văzut pe cer, în timp ce-mi făceam exercițiile pentru spate pe izoprenul mov și căruia mi-a venit să-i cînt, ca-n copilărie: „Avion cu motor, ia-mă și pe mine-n zbor/ Să mă fac aviator”. Trăiesc, ca toată omenirea, într-un fel de buclă temporală. Nu înțeleg mare lucru din consistența unei zile. E un corp fără materialitate. Am în continuare dorințe și visez că mă pot mișca și călători liber. Asta se întîmplă, de obicei, dimineața, cînd stau o vreme în pat și mă întreb dacă ce se întîmplă e adevărat sau e un vis care se prelungește în realitate. Mi-a trecut prin cap, apoi, o întrebare absurdă: dacă ar trebui să aleg între a vedea o persoană sau marea, ce aș face? Sigur, decizia asta ar fi pentru toată viața. Am plantat busuioc, mărar, pătrunjel și rozmarin. Florile agățătoare cresc ca din apă, iar mușcatelor le-a priit ploaia. Gura leului n-a fost niciodată atît de înaltă. Am aflat dintr-un documentar de pe Arte, care refăcea călătoria lui Ulise, că sînt plante mediteraneene și că le poți întîlni pe munții însoriți din insulele Greciei. Simbolul acesta al feminității crește acum la etajul patru al unei clădiri bucureștene și le am moștenire de la vecina mea care s-a mutat de aici, în urmă cu niște ani.

Așa e mereu în viață: momentele în care au loc evenimente în care conștientizezi că niște despărțiri devin iminente, le putem reproduce în detaliu. Se întind la picioarele mele ca niște covoare neatinse de vreme. Intacte și la fel de tensionate.

Nostalgia m-a făcut să deschid toate jurnalele pe care le-am găsit în bibliotecă. Cu dorința de a vedea cum au fost alte zile de 5 mai, ziua în care am scris textul, sau 6 mai, cea în care îl voi publica, ce au păstrat oamenii din ele, ce urme au lăsat în memoria lumii.

Flaubert, 1852, către Louise Colet: „Da, dragă Muză, ne vedem lunea viitoare, așa cum dorești, și stăm împreună pînă sîmbătă... Ieri și astăzi mi-am petrecut toată după-masa dormind ca un om beat. Aveam (nervos vorbind) senzația internă a unuia care ar fi băut șase sticle de spirt. Eram turtit și zăpăcit. Dar astă-seară (am ținut regim toată ziua) mi-am revenit în puteri și am scris aproape dintr-o suflare o pagină întreagă de foarte strînsă psihologie, la care vor fi, cred, puține de refăcut. (...)”

Franz Kafka, 1912: „Pentru prima dată de la o vreme, totală nereușită în scris. Sentimentul unui om pus la grea încercare. Am visat de curînd: prin Berlin cu tata în tramvai. Atmosfera de oraș mare reprezentată de nenumărate bariere, plasate la intervale regulate, în poziție verticală, fiecare în două culori, tăiate bont la capete. (...)”

Virginia Woolf, 1927: „Cartea a ieșit de sub tipar. Am vîndut, cred, 1690 de exemplare înainte de apariție – de două ori mai multe ca la Doamna Dalloway. Totuși, scriu acestea sub amenințarea norului negru reprezentat de recenzia apărută în The Times Literary Supplement. (...)”

Mihail Sebastian, 1941: „De cînd sînt în Antim singura mea plăcere, singura mea bucurie este să întorc dimineața foaia de calendar: a mai trecut o zi. (...)”

Andre Gide, 1943: „Obosit de multele nopți de insomnie, mă simt, deocamdată, la capătul puterilor și îmbătrînit de la disperare. (...)”

Mircea Zaciu, 1987: „Dimineața mă trezește un miel, prizonier în curtea din spatele motelului. Ceață, apoi senin, tot mai cald. Inspecție la Petrești. Case săsești. Oarecare prosperitate, dar peisaj sărac. Școală veche. Cîțiva dascăli ponosiți ne așteaptă într-o cancelarie plină de fum: făcuseră foc în cinstea noastră și soba – nefolosită peste iarnă, din economie, scotea acum fum din belșug. (...)”

Matei Călinescu, 2009: „Somnurile albe. Azi-dimineață, de pildă, imediat după ce m-am spălat, mi-am făcut o baie, m-am îmbrăcat de zi, m-am întins pe pat pentru două clipe. Eram parcă ușor obosit, Un ciocan uriaș de vată m-a izbit în moalele capului și am adormit brusc fără să vreau, pentru vreo două ore. (...)”

Credit foto: Robert Petreanu

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

nigel farage jpg
După 100 de ani, sistemul politic britanic cu două partide ar putea fi în curs de destrămare. „Partidele mari, preaviz de evacuare din Downing Street“
Partidul populist de dreapta al lui Nigel Farage, Reform U.K., reprezintă o provocare serioasă pentru Partidul Laburist aflat la putere și pentru conservatorii din opoziție, scrie ”The New York Times”.
Rusia a inițiat o nouă campanie de sabotaje în Europa FOTO Shutterstock jpg
Ce au descoperit serviciile de informații despre campania de sabotaj a Rusiei în Europa: „Sunt operațiuni psihotrope clasice”
Potrivit agențiilor europene de informații, Moscova a lansat o campanie de sabotaj, incendiere și dezinformare împotriva continentului.
malaysia mh370 jpeg
Atacuri asupra aviației, noua fază a războiului hibrid al Rusiei?
Un front tăcut, dar tot mai prezent, pare să se deschidă în spațiul aerian european.
George Simion FOTO Inquam / Octav Ganea
Politico, despre ascensiunea lui Simion. „Un Meloni 2.0 care vrea să «simionizeze» Europa”
Românii au mers la urne duminică pentru un scrutin prezidențial atent urmărit, iar rezultatele parțiale îl arată în frunte, cu un avans clar, pe candidatul de extremă dreapta George Simion, scrie Politico.
Marcel Ciolacu și Crin Antonescu FOTO gov.ro
„Ciolacu, frână pentru Antonescu”. Atac din PNL la adresa PSD: Coaliția nu mai are susținere puternică în teritoriu
Președintele interimar al PNL Bistrița-Năsăud, deputatul Robert Sighiartău, susține că rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale dovedesc că actuala coaliție guvernamentală „nu mai are susținere puternică în teritoriu”.
Nicusor alegeri foto Adevarul jpg
Contraste în noaptea decisivă. Cum au trăit seara alegerilor George Simion și Nicușor Dan
În seara primului tur al alegerilor prezidențiale 2025, George Simion a ales să le vorbească susținătorilor din birou, în timp ce Nicușor Dan a ieșit în parcul Cișmigiu unde îl așteptau aproximativ 100 de oameni.
Crin Antonescu. FOTO Inquam Photos / George Călin
Crin Antonescu și-a recunoscut înfrângerea: „Viața merge mai departe, politica merge mai departe”
Candidatul coaliției de guvernare, Crin Antonescu, și-a recunoscut înfrângerea în alegerile prezidențiale. „Viața merge mai departe, politica merge mai departe”, a transmis acesta.
drona magura 7 FOTO:X
Imagini cu drona ucraineană Măgura V7, care a doborât în premieră mondială două avioane de luptă rusești
Armata ucraineană a distrus două avioane de luptă rusești Su-30 folosind rachete aer-aer AIM-9 Sidewinder lansate de dronele Magura-7. Naval News a oferit detalii despre această dronă de suprafață și a publicat prima fotografie a acesteia.
smoke and mirrors 4247808 1280 jpg
Testul de cultură generală care a zăpăcit toți românii. De ce se spune că ai ghinion dacă spargi oglinda
Imaginează-ți scena: te împiedici, oglinda din mâna ta cade și se face țăndări pe podea. Primul gând care îți vine în minte? „Șapte ani de ghinion!”