Dragostea în vremea Facebook-ului

21 martie 2014
Arta de a îmbătrîni jpeg

Sînt dintre puținii rămași fără cont de Facebook. N-am făcut-o din nu știu ce filozofie. Pur și simplu nu m-a tentat. Am ascultat de-a lungul timpului păreri și pro și contra. Și de la un punct încolo am realizat și ce pierd și ce cîștig dacă rămîn cu prietenii reali. Nu m-a convins nici măcar argumentul suprem: Facebook-ul e important. Cine nu există în spațiul virtual are de pierdut și ca scriitor și ca jurnalist. Am ținut-o gaia mațu pe a mea. Ca de multe alte ori în viață. Cu cît a trecut timpul cu atît mi-am dat seama mai bine că unele lucruri nu sînt pentru mine.

Mă raportez la Facebook ca la o lume paralelă. Utilă, impresionată, dar străină. S-ar putea să mă fi izolat cu bună știință și tentaculele mele comunicaționale să fie ușor atrofiate pentru standardele vremurilor noastre. Dar deocamdată funcționez așa. Dacă vreau să mă văd cu cineva îmi dau o întîlnire. Dacă vreau să aflu ceva, Internetul și cărțile mă ajută. Mi-am găsit acest un ritm și mă țin de el. Nu spun nici că e rău, nici că e bine.

În jurul meu totul se complică. Relațiile merg ca unse în spațiul virtual și cînd vine vorba de întîlnirea clasică, unu la unu, pămîntul se crapă și fricile pîrjolesc dorințele. Să vorbești despre ce simți cu cineva care îți place pare de multe ori imposibil. Semnele relațiilor crude se ascund ca foile de ceapă printre like-uri și “tăguieli”. Prietena mea mai tînără e de-o dezinvoltură și o mobilitate impresionate pe Facebook. Cînd îmi povestește despre cîte un băiat cu care se întîlnește și care îi place în lumea reală mi se pare că brusc se infantilizează. Comunică exemplar în hățișul virtual și se pierde cu firea la cea mai mică discuție avută într-o seară. Nehotărîrea și nesiguranța le înghit oamenilor limbile. E un reflex în oglindă. Ce dai, aia primești. La buimăceală ți se va răspunde întotdeauna cu o confuzie înzecită.

Nu trăiesc nici eu pe Marte, știu și că, printre pliurile diafane ale paginilor de Facebook, se nasc în fiecare minut, indiferent de distanțe, promisiunile unor mari iubiri. Pasiunile și preferințele stau frumos ordonate în sertare. Nu mai contează cum ai parcurs drumul, ce parteneri de călătorie ai avut. Stă în puterea ta să trimiți un mesaj. Dacă se prinde nada, bine. Dacă nu, ca orice pescar înțelept, mai aștepți și mai încerci. Posibilitățile sînt nelimitate. Apele liniștite.

Cînd dai peste peștișorul de aur ascuns printre mormoloci și-ți vorbește la ureche și-ți spune exact ce vrei să auzi, începi să crezi că ai ajuns în cea mai bună dintre lumile posibile pentru tine. Virtualul devine real și invers. Singurătatea se vindecă. Dependența de dialogul „perfect” îți picură stropi de morfină în suflet. Îmi imaginez și că pe Facebook lucrurile par mereu la adăpostul vulgarității cotidiene. N-ar fi exclus nici să fie mai multă poezie, cine știe? Poți să fii mai frumos, mai deștept și mai empatic decît ai fost vreodată.

Cred că în zece ani banala întrebare „Cum v-ați cunoscut?” va deveni inutilă.

Nu e deloc ușor în lumea reală. Și cu cît dăm mai multe rateuri aici cu atît va suna mai atrăgător glasul sirenei pe Facebook. Pot să spun doar atît, pînă acum nu m-am simțit ispitită. Habar n-am dacă rău sau e bine. E pur și simplu un status pe care mi-l asum în întregime. Deocamdată îmi pun toți banii pe oamenii reali la care țin. Și dacă e să pierd pariul, măcar știu că pierd pe mîna mea. 

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Previziune sumbră a unui analist politic: Alegerile din 2024 ar putea fi ultimele înainte de următorul război mondial
În contextul în care în acest an au loc alegeri în mai multe state europene, printre care şi România, şi chiar şi pentru Parlamentul European, analiştii politici avertizează că cei care candidează ar trebui să aibă în vedere ameninţările hibrid la adresa securităţii globale.
image
Cine este românul acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. Susținător al propagandei Moscovei și apropiat al lui Cornel Dinicu de la Ferma Dacilor
Un român a fost arestat pentru trădare în favoarea Rusiei. Acesta ar fi furnizat informații din domeniul apărării unor diplomați ruși.
image
Dosarul generalilor Coldea și Dumbravă. Pe ce se bazează DNA
Cătălin Hideg, cel care i-a denunțat la DNA pe foștii generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, a depus zeci de înregistrări ale unor convorbiri care ar demonstra implicarea celor vizați în dosar și dovezi ale circuitelor financiare.

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.