Dorința lui Kafka 

22 aprilie 2019
Mica mea distopie jpeg

De fiecare dată cînd mai citesc cîte un articol despre situația juridică a manuscriselor lui Kafka, nu pot să nu mă gîndesc că amprenta lui literară, atît de puternică, s-a extins și asupra lumii reale, precum acest text din The Guardian.

Într-un proces care nu se mai termină, sînt disputate drepturile asupra textelor pe care scriitorul le-a încredințat prietenului și editorului său, Max Brod, cu puțin timp înainte de a muri, la 40 de ani. Dorința sa testamentară a fost ca acestea să fie arse după moartea sa. Brod n-a pus-o în practică, așa că a publicat unele dintre ele și așa au ajuns la noi Castelul, Procesul, America. Doar că, după moartea lui Brod, lucrurile au început să se complice. Și secretara sa, în loc să le lase în grija unei instituții academice, cum fusese sfătuită, a vîndut o parte dintre manuscrise și pe restul le-a lăsat moștenire celor două fiice alea sale.

În acest șir de promisiuni făcute, dar nerespectate, textele lui Kafka sînt disputate și, potrivit Tribunalului de la Zurich, cele mai mari șanse de cîștig le are Biblioteca Națională a Israelului. Nimeni nu poate spune, deocamdată, ce conține această arhivă.

Am citit Castelul anul trecut și mi s-a părut un text teribil. Așa că nu pot decît să mă bucur că Max Brod nu l-a pus pe foc. E ca un vîrtej care te înghite. Cu inima, nu cu mintea, speri pînă la capăt, că va apărea o fisură în zidul de nepătruns al nebuniei și că se face, în sfîrșit, lumină. Somnambulic și bîntuitor, textul te ține în interiorul lui exact cum se întîmplă cu personajul K. Ieșirile pe care le caută acesta sînt încercări de a găsi un sens. Doar că asta se dovedește imposibil. Uitasem, cînd m-am apucat să-l citesc, că scriitorul îl considera ca nefiind terminat. Am recitit finalul de mai multe ori, și mă întrebam, oare ce-ar mai fi putut să adauge:
„– Am numai scopul să mă îmbrac frumos, iar tu ești ori un nătărău, ori un copil, ori un om foarte rău și periculos. Du-te, hai, pleacă acum!
K. era în culoar, și Gerstacker îl apucase bine de mînecă, ținîndu-l strîns, cînd birtășița strigă după el:
– Mîine primesc o rochie nouă, poate că o să trimit să te cheme.“ (ediția BPT, 1968, traducere de Mariana Șora)

Cred că Kafka are cele mai simple începuturi de povești. O tăietură impecabilă, care te atinge și te cucerește.
Le-am făcut cunoștință multor copii cu Metamorfoza și efectul asupra lor a fost extrem de puternic. Se sperie în primă instanță, ca apoi să devină extrem de curioși la ce se întîmplă mai departe și care vor fi reacțiile membrilor familiei lui Gregor Samsa. Le place suspansul și empatizează ușor cu gîndacul căci, dacă ne aducem aminte primele fraze, totul pare extrem de simplu și de firesc: „Într-o bună dimineață, cnd Gregor Samsa se trezi în patul lui, după o noapte de vise zbuciumate, se pomeni metamorfozat într-o gînganie înspăimîntătoare.” (Metamorfoza și alte povestiri, Editura Polirom, 2012, traducere de Mihai Isbășescu)

Evident, următoarea dorință e să știe cum arată gîndacul lui Kafka. Cînd află că scriitorul n-a încurajat deloc reprezentarea lui, și, cu toate astea, o grămadă de oameni de pe lumea asta l-au desenat și l-au studiat, străduindu-se să-și dea seama ce fel de gîndac (specie, formă etc.) și-a imaginat Kafka, lucrurile devin și mai palpitante.

P.S. În "Zece reguli pentru romancieri" ale lui Franzen, a șasea e asta: "Romanul autobiografic cel mai autentic necesită invenţie pură. Nimeni nu a scris vreo povestire mai autobiografică decît Metamorfoza".

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

Ședință la Guvern cu Cabinetul Bolojan FOTO  Inquam / Octav Ganea
Cum arată Ordonanța austerității. Măsurile vor fi introduse în două etape, de la 1 august 2025 și de la 1 ianuarie 2026
Ordonanța austerității a fost pusă în transparență decizională. Printre măsurile introduse, pe lângă creșterea TVA, se impune plata CASS la pensiile de peste 3000 de lei și majorarea accizelor la alcool, combustibil și tutun. Crește și prețul rovinietei și impozitul pentru bănci.
evaluare rezultate jpeg
Rezultatele de la Evaluare Națională 2025 au fost publicate! Câți elevi au obținut medii peste 5
Ministerul Educației a publicat rezultatele Evaluării Naționale 2025, iar datele oficiale arată că 83,1% dintre elevii prezenți la examen au obținut medii peste 5, fiind cea mai mare rată de promovare din ultimii 13 ani.
Radu Miruță, ministrul Economiei la Praid jpg
Ministrul Economiei propune revocarea membrilor Consiliului de Administraţie din cadrul companiei SALROM
Ministrul Economiei, Radu Miruţă, a propus joi, 3 iulie, Adunării Generale a Acţionarilor revocarea membrilor Consiliului de Administraţie din cadrul companiei SALROM în urma raportului corpului de control care a evaluat situaţia de la Salina Praid.
Chitelute de broccoli la cuptor  Sursa foto shutterstock 396427753 jpg
Chifteluțe de broccoli la cuptor, alternativa delicioasă la clasicele chiftele
Vara, intenţionezi să mănânci mai rar carne? Aceste chiteluţe de broccoli preparate la cuptor reprezintă o variantă dietetică perfectă pentru mesele mai uşoare!
argentina ninsoare foto x jpeg
Val de frig record în Argentina. Nouă persoane fără adăpost au murit, avertizează un ONG
Un val de frig neobișnuit de sever a cuprins Argentina în ultimele zile, stabilind recorduri de temperatură și provocând moartea a cel puțin nouă persoane fără adăpost, potrivit unei organizații neguvernamentale.
image png
De ce a ales Irina Columbeanu să nu mai locuiască alături de Monica Gabor, în Malibu. A vrut să facă facultatea în România, dar s-a răzgândit
Irina Columbeanu și-a revăzut de curând tatăl, pe Irinel Columbeanu, care trăiește în azilul din Ghermănești. Tânăra a absolvit recent liceul din Malibu și se pregătește pentru facultate la New York.
omega3_shutterstock 283178309 jpg
4 alimente care îți oferă mai mult omega-3 decât peștele
Acizii grași omega-3 din alimente precum peștele, semințele de in și nucile susțin sănătatea inimii, creierului și sănătatea generală.
73019152 1004 webp
Bacșișul e din ce în ce mai scump și mai complicat
Regulile nescrise ale bacșișului variază mult de la o țară la alta. În multe locuri, bacșișul este nu doar așteptat, ci solicitat în mod deschis. Ce pot face clienții?
bresciaromena jpg