Domn’ profesor

8 august 2014
Arta de a îmbătrîni jpeg

Am fost pe drumuri, așa că am aflat marea veste de la frate-miu care m-a sunat: “10 ani cu executare i-au dat lui Voiculescu și i-au confiscat tot”. M-am urcat apoi în autobuz și lumea comenta înfierbîntată. Un domn cu părul alb părea cel mai vocal: “Nu zic, merita, dar cum s-a făcut lumină și l-au săltat pe Voiculescu tocmai acum, înainte de alegeri?”

Am ajuns acasă și, după multă vreme, am dat drumul la televizor. La Antena 1, Alessandra Stoicescu, Andreea Berecleanu și Cătălina Porumbel vorbeau despre cum televiziunea asta e apărătoarea drepturilor milioanelor de români care îi privesc, îi creditează și au nevoie de ei. Le dau asigurări că o să continue lupta.

“Proces politic”, “ne întoarcem în anii 1950” – spun colegii de partid ai lui Voiculescu.

Premierul Victor Ponta a scris pe pagina sa de Facebook: „Am luat act de decizia Curții de Apel București. Nu comentez sentințe în cauze penale dar vreau să asigur pe toată lumea că, atît timp cît voi fi lider politic și cetășean al României, sînt obligat să fac tot ce stă în puterile mele pentru ca jurnaliștii Antena 3/Antena 1 și toți jurnaliștii din țara noastră, indiferent de politica lor editorială, să-și poată desfășura activitatea conform dreptului constituțional la libera exprimare și independența presei. Sînt convins că, dincolo de momentele dramatice prin care trec familiile celor condamnați, o țară liberă poate exista doar dacă există și o presă liberă. Alături de milioane de alți români doresc și cred că mulți ani de acum înainte Antena 3 va fi aici!”

La ediția specială de la TVR 1, care întrerupe serialul chinezesc, reporterul face cîteva precizări: pedeapsa pe care o va avea de ispășit inculpatul în acest caz va fi de fapt de doar o treime din cea anunțată (Dan Voiculescu are peste 60 de ani).

La Antena 3, un “complet de judecată” format din Mircea Badea, Dana Grecu și alți cîțiva încearcă să-și mobilizeze telespectatorii să iasă în stradă și să conteste această sentință “aberantă” și ”criminală”.

Mihai Gâdea anunță patetic: “este o seară foarte grea pentru noi, poate e ultima seară în care mai putem emite, dacă vor fi confiscate sediile din care emitem”.

În loc de concluzii: nici o televiziune din lume n-ar trebui să ajungă să se creadă instanță de judecată. Puterea presei stă în altă parte. Cînd se întîmplă astfel de anomalii și jurnaliștii devin judecători, și se poartă ca atare, e posibil să descopere într-o zi că verdictele nu se află în buzunarele lor pe post de batiste asortate. Din fericire pentru cetățenii oricărui stat de drept. Și-atunci acești “jurnaliști” se izbesc rău cu capul de sus și văd negru în fața ochilor. Am senzația că pe cei de la Antene cruciada pe care o duc de-atîta timp i-a înghițit cu totul. Mult timp i-am suspectat că sînt doar oportuniști. Acum nu mai sînt sigură. S-ar putea se se fi călit în luptă și cauza să le fi luat mințile pe bune. Tristețea spectacolului de-acum dă cumva măsura lucrurilor.

Și paradoxal, cuvîntul cel mai des folosit în seara asta la Antene e “caracter”. Nici mai mult, nici mai puțin. 

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Serbia pune Euro 2024 pe jar: amenințare cu retragere după un scandal exploziv
Turneul final din Germania poate intra în istorie din motive nedorite.
image
Cum au terorizat șapte indivizi o femeie timp de doi ani, ca să le cedeze un teren
Joi dimineaţă, la şase adrese din Ploieşti au avut loc descinderi ale mascaţilor, care au condus la sediul poliţiei, pentru audieri, şapte indivizi care, vreme de doi ani, au făcut presiuni asupra unei femei, cu scopul de a intra în posesia terenului acesteia.
image
Copil cu sindrom Down, exclus de la serbarea de final de an. „Singurul necostumat a fost Vladimir”. Replica educatoarelor
Este anchetă la o grădiniță din Gorj după ce mama unui copil cu sindrom Down a scris pe Facebook că fiul ei a fost discriminat la serbarea de final de an.

HIstoria.ro

image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Cum a fost păcălit Hitler: Fortitude
Nicio operațiune militară din istoria celui de-Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel extrem de ridicat de securitate operațională, implicând ample și complexe acțiuni de înșelare militară și inducere în eroare a inamicului (incluzând aici manipularea, intoxicarea).
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: