Din nostalgiile unui regim totalitar

3 martie 2014
Din nostalgiile unui regim totalitar jpeg

Am descoperit un sondaj mai vechi, însă în continuare actual și m-am amuzat recitindu-l:

Cînd se gîndesc la regimul comunist, oamenii de rînd nu mai vor sau nu mai pot să-și amintească de foamete, de cozile interminabile de la Alimentara, de rațiile mici la alimente indispensabile, de panele aproape zilnice de curent, de cenzură, de restricții, de telefoane ascultate, de turnători, de propagandă și slugărnicie, de mizerie, de frica permanentă. Lumea a uitat, în schimb au rămas vii în memoria multora dintre noi nostalgii cu arome de creveți vietnamezi și de stavrid în sos tomat, în ritmuri de Sandra și Sabrina, sau, depinde, de Albatros și de Azur și alte mici simboluri, la prima vedere insignifiante, ale anilor ‘70-‘80. Comunismul trece pe planul doi, căci viața de atunci era, ca și astăzi, alcătuită, din lucruri mărunte, care uneori ne revin în minte obesesiv, cum ar fi...

...salamul de 29 de lei, „era cel mai ieftin salam și știu că făceam cu el o tocăniță de te lingeai pe degete, nu alta!” (Maria, 59 de ani), uneori, salamul de Sibiu, „mîncai pe la petreceri simandicoase și pe la Revelioane și chiar te bucurai de el, era un eveniment!” (Liviu, 38 de ani), bomboanele Cip, „mici și colorate, au fost bomboanele copilăriei mele” (Mihai, 25 de ani, programator), caramelele „din acelea învelite în hîrtie de nu le puteai desprinde hîrtia de pe ele și erai nevoit să le mănînci cu totul” (Călin, 24 de ani), bomboanele cu lapte „se vindeau la kilogram și așa cum erau, lipite unele de altele, formau o bomboane mari, monstuoase” (Iulian, 27 de ani), vafele la patru lei și înghețata la cornet la doi lei, guma Gumela, „îți spărgeai dinții cu ea; la țigănci găseai Turbo și Eurosport; toți puștanii făceau colecție de surprize cu mașini și cu fotbaliști, dădeai un Gullit pe un Van Baston, o mașină Ferrari pe...” (Vali, 22 de ani), Lămîița, Zmeurata,  Quick Cola „eu și acuma invit fetele la un Cico...așa m-am obișnuit...” (Laurențiu, 30 de ani), Brifcor și, foarte rar, Pepsi, „beam doar în tabără, la Năvodari și cînd mai mergeam la restaurant cu părinții...era șapte lei; în rest beam limonadă de la cofetărie, din aceea galbenă sau roșie ținută în niște recipiente mari din sticlă” (Alina, 23 de ani), rafturile din magazinele alimentare cu borcane de ghiveci de legume, creveți vietnamezi și stavrid în sos tomat, „Nici o masă fără pește oceanic!”- puteai vedea din tren o reclamă pe o clădire de pe la Podul Grant, vinul de masă, Secărica, țuica la sticlă de jumătate „aia cu două prune pe ea de-i ziceam Ochii lui Dobrin... foarte bună!” (Ilie, 68 de ani) dar și romul Havana Club, „îl țineai pentru ocazii speciale... mai bun ca whisky-ul, pe onoarea mea!” (Sandu, 55 de ani), casele de comenzi, „îmi luam liber de la serviciu și stăteam o zi întreagă pe telefon ca să-i prind; veneau la mine vecinele, beam cafele nechezol, bîrfeam și noi, ca fetele, din cînd în cînd, mai punea una dintre noi mîna pe telefon, poate avea noroc!” (Doina, 51 de ani) și, desigur, cozile, „mie îmi plăcea la coadă că mă mai socializam și eu cu vecinii și cu alți oameni, vorbeam de pensii, de cum era pe front și nici nu simțeam cum trece timpul” (Grigore, 80 de ani).

Și...

... mingile de fotbal de treizeci și cinci de lei „cele mai des folosite la fotbalul de maidan; dacă aveai minge din piele te știa tot cartieru’!” (Adi, 26 de ani), jocurile „Piticot”, „Nu te supăra, frate!”, „Bunul gospodar” - varianta comunistă la „Monopoly”, Cubul Rubik „un joc chipurile deștept; erai șmecher dacă făceai toate fețele... bine că puteai să-l demontezi și să-l faci la loc corect, iar pentru asta nu trebuia să fii foarte inteligent, doar trișai, dar oricum pe vremea comuniștilor toată lumea trișa!” (Florin, 29 de ani), tenișii de Drăgășani care „nu se rupeau niciodată” și pantofii de Clujana, chiloții tetra, bicicletele Pegas, mașinile Lăstun, duminicile pentru mașinile cu număr cu soț și cele pentru fără soț, „mi-aduc aminte ce lejer se circula, chiar dacă vroiai să ieși din oraș... o idee foarte bună, nu știu de ce strîmbau unii din nas!” (Marin, 38 de ani),  tramvaiele cu dungă roșie și „roșia cu dungă tramvai... vorba bancului! ha, ha…” (Sanda, 34 de ani)

Apoi...

... filmele indiene de la cinema, dar și cele cu Piedone, cu Luis de Funes, „era bătaie pe bilete cînd venea cîte un film din ăsta, noi, copiii, intram prin spate, căci ne aveam bine cu femeile de serviciu” (Victor, 29 de ani), dar și vizionările organizate ad-hoc, cu sau fără bilet, într-un apartament de bloc unde se afla un video, discurile rusești cu muzică rock, dar și benzile de magnetofon cu Adriano Celentano, Toto Cutogno, Albano și Romina, Sandra, Sabrina, chiar și Madonna, tricourile negre vînate tot de milițieni noaptea, la Cortinești – „Stațiunea tineretului în care tristețea este strict interzisă!”, spiritul boem de frondă de la 2 Mai, serbările mării și serbările zăpezii, cenaclul Flacăra unde tinerii se credeau reacționari, „Viața noastră unde e, viața noastră ce-ți făcut cu ea?!”, dar și Cîntarea României.

...în sfîrșit...

televizoarele Diamant, filtrele din fața ecranului propriu-zis care virau în sepia, „ziceai că-i aproape teve color, cu nuanțe cînd roșiatice, cînd verzi” (Marcel, 36 de ani), Mihaela cu zece minute înainte de telejurnal, „Gala desenului animal” și „Cascadorii rîsului”-aceeași celebră bătaie cu frișcă repetată pînă la saturație, clipurile publicitare care atunci nu te agasau, te fascinau, doar în pauzele de la meciuri, filmele bulgărești, emisiunile lui Tudor Vornicu, Dallas-ul întrerupt la presupusa moarte a lui Boby etc. etc. 

Oare aceasta e adevărata amprentă pe care comunismul a lăsat-o asupra minților noastre sau este vorba doar de o nostalgie banală legată de tinerețe, de copilărie?

Sondajul a fost realizat printre prietenii și cunoștințele mele. Mai multe puteți găsi pe net, pe site-uri cum ar fi

.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

Vreme insorita de iarnă  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL jpg
Cum va fi vremea duminică, în ziua alegerilor prezidențiale. Meteorolog ANM: „O să avem decor de iarnă”
Duminică, 24 noiembrie 2024, românii sunt așteptați să voteze în primul tur al alegerilor prezidențiale. Potrivit meteorologilor, în unele zone montane, localnicii se vor putea bucura de razele soarelui și decoruri autentice de iarnă.
bush iliescu bucuresti mediafax
23 noiembrie: Ziua în care președintele american George W. Bush a venit în vizită la București. Discursul din Piața Revoluției
Președintele SUA, George W. Bush, a vizitat România pe 23 noiembrie 2002, susținând un discurs istoric în Piața Revoluției. Vizita a marcat consolidarea relațiilor bilaterale și a celebrat invitația României de a adera la NATO, un moment definitoriu în politica externă a țării.
Spania a donat Ucrainei cele mai multe tancuri Leopard 2 Foto Captură Video Youtube jpg
Țara surpriză care a donat Ucrainei cele mai multe tancuri Leopard 2. Este principalul furnizor
Un paradox interesant apare în ceea ce privește întărirea forţelor armate ucrainene cu tancuri moderne de fabricație occidentală. O țară surpriză este principalul furnizor.
mancare de tip fast food jpg
Alimentele populare din România care pot provoca probleme grave de sănătate! La ce risc ne expunem când le consumăm
Sunt două alimente extrem de populare în țara noastră, pe care poate că mulți dintre noi le consumăm destul de des. Cu toate acestea, nu foarte mulți dintre noi știu cât de multe probleme de sănătate ne pot provoca aceste produse îndrăgite în mai toată lumea.
65093291 1004 webp
Ciucă, generalul lui Iohannis în voia lui Dumnezeu
Nicolae Ciucă nu a reușit nici în campania electorală să fie cursiv în vorbire și convingător în ceea ce spune. A rămas nesigur pe el și i-a fost frică să meargă la dezbaterea TV de la care a mai lipsit doar Ciolacu.
 Ce cadou inedit a primit Anca Lungu în Franța, de la tatăl ei!
Cum să prepari cel mai delicios și sănătos desert de casă pentru copii. Rețeta Ancăi Lungu
Îți place să le gătești celor mici, însă rămâi în pană de idei și nu știi ce desert să le mai faci în așa fel încât să fie și delicios și sănătos? Ei bine, Anca Lungu vine în ajutorul mămicilor. Fosta jurnalistă, adepta unui stil de viață sănătos și care adoră să gătească, a publicat recent un filmu
televizor istock jpg
Caz ireal în Alba Iulia! Cum a ajuns un român să-și cumpere un televizor cu doar 4 lei
Un caz de-a dreptul neobișnuit a avut loc în țara noastră, în unul dintre cele mai mari și cunoscute orașe ale României. Autoritățile din Alba Iulia au rămas uimite atunci când au aflat că un bărbat ar fi încercat să plătească numai 4 lei pentru un televizor, deși acesta costa sute de lei!
alimente supermarket foto shutterstock
Orașele și cartierele din România cu cele mai mici costuri ale vieții
România se poziționează pe locul 24 din 27 la indicele de accesibilitate pentru cheltuielile lunare la hypermarket, evidențiind o competitivitate scăzută în comparație cu alte țări din UE.
horoscop 4 august jpg
Horoscop sâmbătă, 23 noiembrie. Berbecii sunt plini de energie, iar Capricornii se supără repede
Taurii au grijă de cei dragi, iar Fecioarele au discuții legate de banii din casă. Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de sâmbătă, 23 noiembrie.