Dilema, bineînţeles!

Elena ENE
2 februarie 2015
Dilema, bineînţeles! jpeg

Eu, oriunde aş fi, dacă închid o uşă în urma mea, mă liniştesc şi deschid Dilema veche, simt că am ajuns acasă.

Dintotdeauna. Adică de la apariţia Dilemei, din ’93.

Din timpul cînd, fiind tînăr, eşti fericit. Ai copii mici şi lumea ta se schimbă. Eşti liber! Adică eşti liber să îţi cauţi fericirea cum te pricepi; sloganul despre fericirea tabu a căzut. Vremurile sînt în faţa ta, iar tu încerci să scoţi ce e mai bun din ele şi din tine. Din educaţia pe care o ai, din ideile tale, din atuuri şi din ce s-o mai ivi. Ţi-e clar, deja, că nu vei fi lăsat să scoţi ce ai vrea tu din viaţa ta. Ai de plătit pentru cum gîndeşti, pentru ce poţi face şi pentru ceea ce faci diferit. Mai întîi, politic, eşti plin de revoltă. Trebuie să te resemnezi, pentru încă mult timp, că aproape nu ai nici un cuvînt de spus în faţa celor care înţeleg din libertate doar datul din coate şi avantajul de a avea acces la borcanul cu miere - posesiunile Statului. Ţi-e greu să-ţi creşti copiii într-o realitate paralelă. Pentru ei, pentru toată lumea, ştii că va veni un moment în care ,,liber'' va însemna a conştientiza că ai posibilitatea de a o lua de la început.

Din vremurile sordide în care fericirea globală îţi tortura fiinţa, tinereţea, gusturile, vocaţia, din care te zbaţi să ieşi, ştii că va rămîne ceva nepreţuit pentru alţi tineri, cu alţi copii, într-o altă lume. Sau poate în acceaşi, mai bună.

Bucură-te de ceea ce eşti, de ceea ce ai, îţi spui, şi bucură la rîndul tău!

A poi, fă ceva! Educă-te cum consideri mai bine, exprimă-te cum crezi că e corect şi mai ales ocheşte oamenii care ştiu să recunoască libertatea. Cei care fac lumină. 

Mai întîi a fost Revista 22. Curajoasă, francă, bogată în idei, în informaţii, voce a unor oameni care iubeau adevărul. În timp, Revista 22 a început să-ţi pară puţin cam angajată. Ai fi vrut să te ajute să te deschizi lumii şi ideilor, dar în faţă căilor deschise să te lase să-ţi alegi singur drumul. Să poţi rămîne cîte o clipă  în faţa revistei şi să reflectezi la rănile tale, la ai tăi, la visurile tale. Să te inspire. Te maturizai, te bucurai din plin de anii fericirii efervescente şi  înţelegeai că nu revoltă e sîmburele pe care vrei să-l dai mai departe vremurilor ce vor veni. Ce voiai mai mult,  în afara ta, în afara alor tăi şi a legăturilor din aur curat care v-au făcut fericiţi, n-ai şti să spui limpede. Poate voiai să fii naiv, în siguranţă, poate să munceşti ce-ţi place, poate să găseşti oamenii pe care să te poţi baza pentru a face lucrurile aşa cum consideri tu. Sigur voiai să-ţi vezi copiii încrezători, să-i vezi că urmează o vocaţie, o decizie, un drept, şi că răzbat! Că sînt fericiţi cu ce au, cu ce fac, cu ce obţin pas cu pas. Să-i vezi mulţumiţi să facă un salt, chiar mic, Astăzi. Să-şi asume o greutate, să facă un efort  pentru civilitate şi pentru prosperitate. Să le fie străină impostura şi religia urii. Să-şi dorească să devină oameni, nu granguri. Să aibă alături prieteni, mentori şi muze, nu marote. Ţi se pare că valoarea adăugată comunităţii de copiii tăi nu ar fi mai mare doar pentru că s-ar alătura celor puternici, celor patrioţi, celor credincioşi. Afişarea cu ideile de-a gata parcă arată altceva, poate o dorinţa de afirmare. Or, afirmarea nu ţi se pare destul. Ceea ce creşte sub coajă te preocupă mai mult decît ceea ce se vede. Te gîndeşti mereu la ce ar putea strica armonia. La cucuiele sufleteşti ale unui copil crescut de părinţi absenţi sau agăţaţi de o slujbă, de un statut, de o mentalitate. Lipsurile,  şomajul, concursurile, pierderea siguranţei materiale te sperie mai puţin decît criteriile greşite.

Eram pe atunci avizi de alegeri înţelepte şi de fapte susţinute. Doream să fim capabili şi să putem cultiva în copiii noştri discernămîntul şi responsabilitatea. Să aprindem scîntei în masele de cetăţeni care, devenite de-acum cote de piaţă, nu păreau să fi învăţat să se afirme şi să se exprime că voinţă liberă. Să punem piedici reale şi durabile în calea birocratizării eternelor metode oficiale de înhăţare a economiei libere. 

Vitamina noastră s-a numit, de douăzeci şi doi de ani încoace, Dilema.
 

Dilema a fost de la început şi a rămas fără nici o întrerupere şi un vaccin împotriva descurajării pe care ai fi simţit-o dacă ai fi lăsat zgomotele vremii să te asurzească, dar şi delicatesă spirituală, proaspătă şi acordată în ton şi în nuanţă.

Redactorii de la Dilema, cu un stil simplu şi rafinat, dincolo de evoluţia lor profesională, socială şi politică, sînt oamenii apropiaţi care au tot despicat firul în patru despre năzuinţe la care ai vibrat, despre valori pe care le împărtăşeşti. Aşa ai scos-o la capăt, săptămînal,  ani de-a rîndul, în fiecare weekend, şi cînd în casă se învăţa pe rupte, şi cînd eram în vacanţă. Uşor, uşor, întreaga familie avea acelaşi tabiet, iar  acesta s-a numit Dilema.

Mă gîndesc ce au însemnat în utimii douăzeci şi doi de ani pentru pentru mine şi pentru ai mei. 

Sever Voinescu, cel care, alături de Dan Ciobanu, profesorul de drept constituţional (rejectat în mod inept din învăţămîntul de tip nou de către Iorgovan&co.), analizînd săptămînal concepte juridice de interes cotidian, m-a ajutat să-mi fie limpede că Statul nu-i o vietate, dar că el poate, şi trebuie, să funcţioneze logic, prin instituţii interdependente, iar legea trebuie să conţină un miez, pe care de altfel îl intuieşti atunci cînd te mai revolţi. Acest miez de logică şi bun simt ar trebui să stea la baza organizării comunităţii.

Andrei Pleşu, omul care foloseşte exact atîtea cuvinte cîte sînt necesare şi se referă pertinent şi concludent la ciorovăielile cotidiene.

Anca Manolescu, cea mai de încredere sursă în materie de doctrine şi credinţe.

Magdalena Boiangiu, Radu Cosaşu, Adrian Cioroianu, Gabriel Giurgiu, Tudor Octavian, Lucian Mîndruţă, Eugen Istodor, Iaromira Popovici, Teodor Baconski, Peter Singer, Maria Iordănescu, Mircea Kivu, Radu Naum cu ştirile prezentate încă la cald şi disecate fără pripeală.

Stela Giurgeanu, Adina Popescu, Luiza Vasiliu, Ana Maria Sandu, Selma Iusuf, întotdeauna proaspete, sensibile şi adevărate.

Constanţa Vintilă Ghiţulescu, un amestec ideal de specialist riguros şi poliţist de moravuri talentat.

Cătălin Ştefănescu, cel care pune punctul pe i.

Vintilă Mihăilescu, cetăţeanul înţelept. Are acea rubrică pe care nu aş rata-o, feri-t-a Dumnezeu,  dacă ar trebui să aleg o singură pagină din revistă.

Din cînd în cînd îi citesc pentru actualităţi fierbinţi pe Ovidiu Nahoi, Cristian Ghinea, Marius Chivu, Mircea Vasilescu.

Cu ochii'n 3,14 (cu care îmi încep întotdeauna dedulcirea săptămînală), Dilemateca (păcat că nu mai apare), Dilematix, pentru abordarea pe larg a cîte ceva…de văzut şi altfel.

Codrin Liviu Cuţitaru, universitarul cu pastila de rîs sănătos. 

Rodica Zafiu, Liviu Papadima, Andrei Manolescu - pentru analize despre cum era şi cum mai este.

Vremurile au zburat, iar cel tînăr şi fericit nu mai este. Nici copiii nu mai sînt copii.

Dilema veche este, însă, clar, una dintre cele trei constante ale vieţii mele (casă, tramvaiul 1 şi revista preferată - Dilema). Dintre ele trei, casa şi revista chiar fac parte din mine. Tramvaiul 1, ca atîtea alte aspecte ale vieţii noastre de bucureşteni reatebişti, mai puţin. Nu atît din cauza  traseului său giumbuşlucar (în unele perioade străbate circular o mare porţiune din oraş, alteori te lasă baltă pe un segment de linie şi  întoarce, dar îl regăseşti, culmea, şi poţi continua călătoria  cîteva staţii mai încolo. Iar alteori, tramvaiul 1 are pur şi simplu două variante: 1 care merge pe şoseaua x şi 1 care o ia pe bulevardul y), cît pentru lipsa mea de comuniune cu oamenii alături de care călătoresc, chiar dacă mă văd cu ei zilnic.

Casa şi revista Dilema mi-au dat însă înapoi, mereu, chiar şi în cele mai grele momente ale vieţii, o parte din bucuria cu care le-am deschis. Acasă ştiu că mă aşteaptă umbrele, miresmele şi gîndurile, ca nişte raze ale celor dorite de-a lungul anilor. În revista Dilema, la fel, găsesc aerul curat al ideilor chibzuite, reflexia acelor îndoieli care au luminat spirite şi vor mai lumina, ecoul judecăţilor pe care Dumnezeu ne lasă să le anticipăm. Toţi merităm să ne bucurăm, să ne bucurăm unii pe alţii şi să cîntărim cu umor consecinţele buclucurilor în care ne trezim uneori. 
 

Cînd am auzit că o ziaristă cu care am rezonat ani de zile (pînă cînd, fără nici un fel de fobie, m-am depărtat de revista la care scria din motiv de evoluţie personală) a numit Dilema mea  ,,o revista slabă''… m-am întristat. Am luat personal această nedreptate (deocamdată, Dilema veche  are cel puţin standardul necesar unei apariţii de înalta ţinută culturală), această lipsă de fair play . Ne-ar fi fost mult mai bine tuturor să fi fost scutiţi în aceşti ani frumoşi şi grei de astfel de judecăţi prost adresate. 
 

Din partea mea, decît să nu fi avut de ales, pe gustul meu, între cel puţin două reviste în care să îmi regăsesc preocupările, mult mai bine, de mii de ori preferabil, a fost să am şi revista de suflet şi posibilitatea de a citi din cînd în cînd şi o alta, cu ton previzibil, cu puncte de vedere constante (deşi prea fixată pe o cauză).

La mulţi ani, Dilema veche, să ne trăieşti şi să te înnoieşti pe inima noastră, să te găsim tot aşa, foaie cu foaie, prin casă, incitantă, ani mulţi!

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

BNR jpeg
BNR menține dobânda cheie la 6,5%, dar avertizează asupra riscurilor la care se expune România
BNR a menținut dobânda cheie la 6,5% pe an și a emis o serie de estimări privind inflația și riscurile la care se expune România în contextul conduitei viitoare a politicii fiscale și a celei de venituri.
Mohamed Salah FOTO Profimedia jpg
Mo Salah, ademenit de arabi. Fotografia care ar putea indica următoare destinație a egipteanului
La 32 de ani, din 2017 la Liverpool, egipteanul Mohamed Salah este gata să schimbe aerul.
Articol Medicina 360 png
Ce caută astăzi consumatorul din corporație la un beneficiu extrasalarial din zona medicală și ce opțiuni oferă MedLife
Într-o piață a muncii tot mai competitivă, companiile se întrec în a oferi echipelor diverse avantaje, care să răspundă stilului de viață al noilor generații de angajați.
Juriul X Factor jpg
banca rusia
Banca Centrală a Rusiei neagă că ar putea îngheța depozitele bancare, după ce numărul acestora a crescut accelerat
Banca centrală a Rusiei dezminte informațiile potrivit cărora ar putea avea loc o înghețare a depozitelor bancare, în contextul în care au înregistrat o creștere explozivă lunile trecute, datorită creșterii ratei dobânzilor aliniată cu rata de referință stabilită de regulator.
moonhouse mikael genberg jpg
Proiect inedit! Cum arată prima „casă” de pe Lună
Artistul suedez Mikael Genberg visează de 25 de ani să trimită o machetă de mici dimensiuni a unei case pe Lună. Săptămâna aceasta, visul i se va îndeplini.
473190702 1157576549057918 3104828615480036990 n jpg
Cea mai simplă rețetă de pâine, cu efort minim. Jamila Cuisine: Fără frământare, crocantă la exterior, moale la interior, și foarte gustoasă
Rețeta de pâine fără frământare se prepară în cinci minute. Este simplu de făcut și este nevoie doar de patru ingrediente, susține Jamila Cuisine, unul dintre cei mai cunoscuţi vloggeri culinari din România.
Protest Greenpeace România 1, foto Facebook Greenpeace jpg
Activist Greenpeace România, protest neobişnuit împotriva platformei de foraj Neptun Deep. A zburat cu o parapantă, afişând mesajul „Stop Fossil Gas”
Un pilot-activist Greenpeace a zburat, miercuri, cu o parapantă motorizată, în apropriere de platforma de foraj Neptun Deep, ca formă de protest împotriva forajului pentru combustibili fosili, afişând pe cer mesajul „Stop Fossil Gas”.
Rulada cu crema de vanilie si mandarine  Sursa foto shutterstock 2373229325 jpg
Desertul zilei. Ruladă cu cremă de vanilie şi mandarine
Acest desert este făcut cu un pandișpan pufos, umplut cu frișcă și mandarine. Uşor şi delicat, va face deliciul oaspeţilor tăi într-o după-amiază de iarnă petrecută între prieteni.