Despre manele la modul serios

Silviu ╚śERBAN
18 aprilie 2019
Despre manele la modul serios jpeg

Citind (╚Öi ascult├«nd) at├«tea opinii legate de evenimentul Gopo, nu pot s─â nu m─â minunez de ├«nc├«lceala argumentativ─â a discursurilor locutorilor, dar mai ales de confuziile de planuri ╚Öi termeni folosi╚Ťi care st├«rnesc, la r├«ndul lor, confuzii la nivelul ├«n╚Ťelegerii.

Încerc, analitic, să despic aici firul în trei, pentru că trei, zic eu, sînt unghiurile majore din care poate fi privit ceea ce s-a întîmplat la premiile Gopo (și după):

1. Aspectul etic (al drepturilor)

Are sau nu manelistul dreptul să cînte oriunde? Cine decide acest lucru? Răspunsurile sînt simple. Într-o etică apropiată de societatea în care trăim (sau, mai bine zis, societatea în care am vrea să trăim), este imoral să interzici cuiva să se manifeste artistic. Deci, maneliștii aveau tot dreptul să cînte la Gopo. Cine spune altfel, nu știe pe ce lume se află.

Acum vine ├«ns─â a doua latur─â a argumentului. Nu ├«nseamn─â c─â dac─â aveau dreptul s─â c├«nte la Gopo, era musai s─â se ╚Öi ├«nt├«mple asta. Cel care decidea ╚Öi r─âspundea era organizatorul (luat ca substantiv colectiv). Iar dac─â organizatorul a zis c─â da, case closed. Orice lamentare a participan╚Ťilor nu mai poate fi valid─â dec├«t dintr-un alt aspect, la care m─â voi referi ├«n continuare.

2. Aspectul estetic (al valorii muzicii)

Aici, ├«n ciuda existen╚Ťei unor variate gusturi ale frumosului, lucrurile stau prost pentru manele. Pentru c─â, fie c─â accept─âm o estetic─â a speciali╚Ötilor ├«n muzic─â (a compozitorilor, interpre╚Ťilor, a muzicologilor, criticilor), fie o estetic─â subiectiv─â (personal─â), manelele pot fi criticate. Dac─â ne lu─âm dup─â speciali╚Öti, atunci ele reprezint─â prostul gust. Dac─â accept─âm c─â fiecare cu gustul lui, atunci trebuie s─â le d─âm dreptate celor care au p─âr─âsit sala sau au stins televizorul. Aveau dreptul s─â fac─â chiar mai mult: s─â trop─âie, s─â fluiere, s─â huiduie sau s─â scoat─â orice alte sunete dezaprobatoare. Iar dac─â nu-╚Ťi plac manelele sau dac─â tu crezi c─â ele reprezint─â prostul gust, nu ├«nseamn─â c─â e╚Öti rasist ╚Öi intolerant.

3. Aspectul ╚Ötiin╚Ťific (├«n cazul acesta fiind vorba de cel antropologic)

Antropologia (s─â m─â scuze cei care ╚Ötiu) studiaz─â specificul comportamental al oamenilor apar╚Ťin├«nd unei societ─â╚Ťi/ culturi.

Aici trebuie s─â m─â opresc o clip─â pentru a semnala o eroare major─â pe care mul╚Ťi necunosc─âtori au f─âcut-o referindu-se la cultura manelelor, folosind termenul de cultur─â cu un sens din secolul al XVIII-lea (adic─â ├«n sens iluminist). C─â, vezi Doamne, s-ar pune problema dac─â aceast─â cultur─â a manelelor ar fi o subcultur─â (adic─â ceva inferior culturii), sau o cultur─â de joas─â spe╚Ť─â. Aceast─â terminologie nu mai este folosit─â dec├«t de ignoran╚Ťi, c─âci, ├«n sens antropologic (╚Öi nu numai), toate culturile ori subculturile s├«nt egale valoric ├«ntre ele a╚Öa cum nici un temperament nu-i mai bun (├«n sens etic) sau mai frumos (├«n sens estetic) dec├«t cel─âlalt.

Acum, dac─â antropologia trateaz─â egal toate culturile, ├«nseamn─â c─â la fiecare se refer─â impar╚Ťial ╚Öi neutru. Ceea ce nu am observat c─â fac, spre exemplu, unii antropologi care s-au exprimat mediatic ├«n leg─âtur─â cu manelele sau cu minirecitalul ├«n cauz─â de la evenimentul Gopo, ╚Öi care au ├«ncercat s─â valorizeze (etic sau estetic) caracteristicile culturale la care se refereau. Mai mult dec├«t at├«t, pe alocuri, discursul c─âp─âta accente de public relations, s─ârindu-se calul v─âdit c─âtre promovare (╚Öi chiar propagand─â, c─â doar vorbim de mass-media).

Or, de la antropolog (prin c─âr╚Ťi, studii, eseuri), ╚Öi nu de la artist (prin literatur─â, filme, muzic─â etc), m─â a╚Ötept la o descriere corect─â (at├«t c├«t e cu putin╚Ť─â, evident) a pattern-urilor comportamentale ale apar╚Ťin─âtorilor unei culturi, ├«n spe╚Ť─â, a manelelor. Antropologul trebuie s─â descrie ce ├«nseamn─â binele ╚Öi frumosul ├«n acea cultur─â, nu s─â spun─â c─â acea cultur─â este bun─â ╚Öi frumoas─â.

4. Sigur, dincolo de aceste trei aspecte fundamentale, ar mai putea fi g─âsite ╚Öi alte c├«teva unghiuri minore din care ne-am putea uita la evenimentul Gopo, cum ar fi, spre exemplu, motiva╚Ťia deciziei organizatorului de a pune manele ├«n program (adic─â, ce-a avut el, organizatorul, ├«n cap c├«nd a hot─âr├«t c─â e oportun la Gopo un recital de manele). Bine├«n╚Ťeles, au fost formulate deja ni╚Öte explica╚Ťii ├«n acest sens, ├«ns─â s├«nt at├«t de puerile ├«nc├«t ar putea fi demontate cu u╚Öurin╚Ť─â de un licean aflat la finalul clasei a IX-a (dup─â ce a ├«nv─â╚Ťat o f─âr├«m─â de logic─â). De aceea, m─â ab╚Ťin a m─â apleca asupra acestor paralogisme ╚Öi sofisme (ca s─â folosesc ni╚Öte termeni respectuo╚Öi), ├«ns─â nu m─â pot st─âp├«ni a-l ├«ntreba totu╚Öi pe organizator: dac─â tot se declar─â Gopo at├«t de popular, de ce nu are o sec╚Ťiune ╚Öi pentru telenovele (sau, na, pentru seriale de televiziune)? Oricum, problema organiz─ârii ╚Öi a con╚Ťinutului evenimentului nu e treaba mea, ci a oamenilor de film.

Silviu ╚śerban este dr. ├«n filozofie, conf. univ. la Facultatea de ╚śtiin╚Ťe Socio-Umane, Universitatea Spiru Haret.

Foto: adevarul.ro

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Polite╚Ťe ├«nainte de toate!
├Ämi cer scuze doamnei c─âreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul c─â am publicat formula ireveren╚Ťioas─â.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Po╚Ťi iubi mai mul╚Ťi oameni ├«n acela╚Öi timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, ast─âzi
Un grup de credincio╚Öi a lansat lumii o declara╚Ťie cu privire la cea mai dureroas─â problem─â care r─âne╚Öte azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot s─â ajut? jpeg
Eu cum pot s─â ajut?
Fric─â. Negare. Furie. Neputin╚Ť─â. ├Ängrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar ├«mpiedicarea propriului guvern s─â apere ╚Ťara cu for╚Ťe armate c├«nd aceasta este atacat─â militar este pacifism?
F─âc─âtorii de r─âzboi ÔÇô Scrisoare c─âtre fra╚Ťii mei ├«n credin╚Ť─â cre╚Ötin ortodox─â jpeg
F─âc─âtorii de r─âzboi ÔÇô Scrisoare c─âtre fra╚Ťii mei ├«n credin╚Ť─â cre╚Ötin-ortodox─â
Nu exist─â nici un fel de disput─â ├«ntre oameni care s─â justifice uciderea semenului nostru, c─âci ├«n orice ucidere de om ucidem ceva esen╚Ťial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
Rom├ónia e ├«n linia ├«nt├«i a UE ├«n fa╚Ťa nebunului s├«ngeros de la Kremlin, dar se comport─â sub conducerea lui Iohannis ca ╚Öi cum ar vrea s─â se trag─â mai ├«n spate.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el at├«tea istorii de via╚Ť─â c├«te locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus urm─âtorul g├«nd ├«n col╚Ťul meu de re╚Ťea: ÔÇ×Fauci are dreptate c├«nd spune c─â, dac─â vaccin─ârile antivariol─â ╚Öi antipoliomielit─â ar fi fost ├«nso╚Ťite de discu╚Ťiile nebune╚Öti de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost ast─âzi eradicate. Recunosc, ├«mi e ├«n continuare cu neputin╚Ť─â s─â ├«n╚Ťeleg atitudinile antivaccin...ÔÇŁ
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Rom├ónia analfabe╚Ťilor func╚Ťional
Constatarea mea este c─â propor╚Ťia de 44% analfabe╚Ťi func╚Ťional se verific─â ╚Öi ├«n cazul adul╚Ťilor.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Izolarea de dup─â izolare
Poate c─â ochiul ÔÇ×izolatuluiÔÇŁ, ca ╚Öi cel al str─âinului, vede mai mult ╚Öi e mai c├«rcota╚Ö.
Cea mai bun─â parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am ├«n╚Ťeles c├«t de ad├«nc reac╚Ťion─âm la familiaritate.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Slobod la gur─â. ╚śi la minte
Doi prieteni vechi ╚Öi deja b─âtr├«ni vorbesc despre New York, via╚Ť─â ╚Öi lume, ca alt─âdat─â p─âpu╚Öile din┬áMuppets.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Puterea televizorului
Nemul╚Ťumirile au s─âpat ad├«nc ╚Öi discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la r├«nd.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Vie╚Ťile netr─âite
├Än─âuntrul nostru s─âl─â╚Öluiesc o multitudine de vie╚Ťi ne├«ncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
├Än ap─ârarea celor 12 milioane de t─âcu╚Ťi
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu r─âspund convoc─ârii la urne este o barbarie odioas─â.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschis─â    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschis─â... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden ÔÇô va recunoa╚Öte cineva? jpeg
Trump vs Biden ÔÇô va recunoa╚Öte cineva?
Una dintre cele mai importante tradi╚Ťii ale democra╚Ťiei americane este ├«n pericol: recunoa╚Öterea ├«nfr├«ngerii.
ÔÇ×Lua╚Ťi l acas─âÔÇŁ jpeg
Oglinzi
Mie ├«mi r─âm├«ne ag─â╚Ťat de creier cuv├«ntul ÔÇ×doamn─âÔÇŁ, pe care el ├«l spune ├«ntr-un fel ap─âsat ╚Öi solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura ├«n societatea american─â este at├«t de mare ├«nc├«t cele dou─â triburi nici m─âcar asupra condamn─ârii violen╚Ťelor de strad─â nu au mai c─âzut de acord.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
USL, un zombi care încă bîntuie
L─âsa╚Ťi USL ├«n pace! E o amintire ur├«t─â, o gre╚Öeal─â pe care foarte pu╚Ťini au evitat-o.
ÔÇ×Lua╚Ťi l acas─âÔÇŁ jpeg
Seinfeld Forever
Aș recomanda o cură de Seinfeld oricui simte că se ia prea în serios.
ÔÇ×Lua╚Ťi l acas─âÔÇŁ jpeg
Să fii în gîndul cuiva
E greu de primit acest dar nesperat ca cineva s─â ne plac─â exact pentru ceea ce s├«ntem: cu e╚Öecurile, fricile, nesiguran╚Ťele noastre.

Adevarul.ro

image
Pre┼úurile petrolului continu─â s─â creasc─â. La c├ót ar putea ajunge p├ón─â la sf├ór┼čitul anului ┼či cu c├ót au sc─âzut stocurile
Pre┼úurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 4%, deoarece datele solide privind consumul de combustibil din SUA ┼či a┼čtept─ârile de sc─âdere a livr─ârilor ruse┼čti au compensat temerile c─â ├«ncetinirea cre┼čterii economice ar putea submina cererea, transmite Reuters.
image
NBC News: Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu meargă la serviciu vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un incident planificat
Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News.
image
De ce folosesc rom├ónii voucherele sociale pentru alcool ┼či ┼úig─âri. Ce spun sociologii ┼či psihologii
Ministrul Proiectelor Europene a anun┼úat c─â voucherele sociale blocate pentru c─â beneficiarii au cump─ârat cu ele tutun ┼či alcool vor r─âm├óne a┼ča p├ón─â la urm─âtoarea tran┼č─â de bani pe care statul o va livra. Exper┼úii atrag ├«ns─â aten┼úia c─â din co┼čul de c...

HIstoria.ro

image
├Änfiin╚Ťarea avia╚Ťiei militare ├«n Rom├ónia
Rom├ónia a fost printre primele ╚Ť─âri din lume care ╚Öi-a ├«nzestrat for╚Ťele sale armate cu aerostate ╚Öi avioane.
image
Responsabilit─â╚Ťile date de germani Armatei Rom├óne la Stalingrad, mult peste posibilit─â╚Ťile acesteia
B─ât─âlia de la Stalingrad a tensionat rela╚Ťiile cu aliatul german, cu prec─âdere ├«n urma acuzelor venite dinspre liderii militari cu privire la responsabilitatea trupelor rom├óne pentru c─âderea ├«n ├«ncercuire a Armatei 6 germane.
image
Sfârșitul tragic al poetului Dimitrie Bolintineanu
Pe 20 august 1872, Dimitrie Bolintineanu, poet, revolu┼úionar ┼či om politic, murea ├«ntr-un ospiciu din Bucure┼čti, suferind de o afec┼úiune psihic─â, dob├óndit─â de pe urma mizeriei ┼či s─âr─âciei. ┬áVia┼úa lui Bolintineanu a stat sub semnul cinstei.