Despre Constituție

Dan NOREA
5 martie 2018
Despre Constituție jpeg

Nu sînt expert în Drept. Dar nimeni nu e. În România, în orice problemă de importanță vitală pentru națiune apar două tabere de megaexperți cu opinii opuse. E suficient să te muți de pe un canal de știri pe altul.

Am privit confruntarea de la CSM dintre Tudorel Toader și Codruța Kövesi. Ca spectator mai mult sau mai puțin neutru, am avut senzația că seamănă cu un meci de box, pe care Codruța l-a cîștigat prin knockout, Tudorel fiind numărat pînă la 20. Am citit ulterior comentarii (pe autorii lor îi voi numi în continuare „tudorei”), care spuneau că numai nespecialiștii pot trage asemenea concluzii, că de fapt Tudorel a dat cu Codruța de pămînt, din punct de vedere juridic. Bine, accept că n-a fost KO. Dar acolo au existat niște arbitri, membrii CSM, pe care nimeni nu-i poate cataloga drept nespecialiști. Aceștia au dat verdictul în unanimitate – Codruța a cîștigat la puncte. Vax! au exclamat tudoreii, toată lumea știe că membrii CSM sînt vînduți, șantajați sau interesați. Și oricum, avizul CSM e doar consultativ.

Consultativ sau nu, avizul CSM are și el un rol, acela de a-i furniza factorului decizional informații. În cazul nostru, factorul decizional este președintele, care poate da curs propunerii de revocare sau o poate respinge. S-o crezi tu! mi-au rîs în nas tudoreii. Conform Constituției, președintele e o-bli-gat să emită decizia de revocare. CCR tocmai a publicat în 27 februarie o hotărîre care întărește această idee. Și uite cum, dacă în Imperiul Roman, toate drumurile duceau la Roma, în România toate drumurile duc la Constituție.

Nu sînt expert în Drept constituțional. Dar nimeni nu e. Așa că îmi permit să atac un pic problema Constituției. Verbul “atac” nu e întîmplător. Conform Constituției din 1991, foarte puțin amendată ulterior, România este o republică semiprezidențială. Președintele nu este nici cal, ca în Franța, nici măgar, precum în Germania. Dacă vrea cu tot dinadinsul, poate fi catîr, caz în care este alintat cu atributul de președinte-jucător. Da, dar catîrii riscă suspendarea.

Sînt sigur că problemele de acest gen nu au fost prevăzute în 1991. Ele au început să apară odată cu decalarea alegerilor prezidențiale de cele parlamentare. Odată cu apariția termenului de coabitare. Coabitare între un președinte de o culoare și un guvern de altă culoare. Teoretic, executivul e bicefal, puterea este împărțită între guvern și președinte. Dacă parlamentul este monocolor, președintele este cam singurul reprezentant al opoziției. Da, dar cu actuala Constituție, președintele e legat de mîini și de picioare. Altfel stau lucrurile în Franța, acolo unde a apărut termenul de coabitare, acolo unde președintele are puteri mult sporite.

Să nu uităm că ne aflăm la marginea Europei, că avem puternice influențe slave și balcanice. Un partid care în 2008 a propus creșterea salariilor cu 50%, care în 2016 a propus dublarea salariilor și a pensiilor, în 2020 poate propune triplarea, cvadruplarea, ba chiar înmulțirea cu opt, ca la Caritas. Un asemenea partid va avea în parlament 80-90%. Șeful acestui partid, fie el Liviu Dragnea sau altcineva, va avea puteri mai mari decît un rege din Evul Mediu. Opoziția politică va fi inexistentă și singurul oponent puternic ar putea fi președintele țării. Cel care, dacă va dori să fie președinte-jucător, va fi temperat de CCR și amenințat cu suspendarea. Aceasta este marea slăbiciune a actualei Constituții.

Fac o paranteză, legată de sistemul democratic actual. Voturile sînt egale. Un om al străzii, care nu știe nici să semneze cînd își ia alocația lunară, și un profesor de Drept au voturi egale. Mie asta mi se pare o inechitate. Nu susțin ca voturile să fie ponderate. Ponderate cu ce? Dar există noțiunea de cetățenie, pentru obținerea căreia un imigrant trebuie să dea un examen. De ce n-ar da examen de cetățenie toți tinerii de 18 ani care doresc să voteze? Nu iau examenul, nu votează. De ce să-i ceri unui imigrant mai mult decît unui adolescent născut în România?

Poate în felul acesta propunerile de genul „dublarea salariilor” vor fi privite ceva mai circumspect de către electorat educat. Un electorat cu influențe slave, balcanice și, de ce să nu recunoaștem, cu sîngele încă molipsit de comunism.

Revin la Constituție. Mi se pare inacceptabil ca actul de căpătîi al unei națiuni să fie atît de confuz. CCR ar trebui să dea verdict de neconstituționalitate în cazuri nesemnificative, accidentale. Nu atunci cînd e vorba de numirea sau revocarea unor persoane în funcții cheie. Probabil cei care au conceput Constituția s-au gîndit „Ce să ne mai batem capul, oricum ai noștri propun, ai noștri aprobă.”

În final, vin cu un citat preluat de pe Internet, pentru care îi mulțumesc prietenului care l-a postat: „Pe lîngă nobilimea de sînge sau cea militară, în cursul ultimelor două secole s-a constituit o nobilime de robă, ce monopolizează funcţiile administrative şi judecătoreşti. Stăpîni pe funcţiile cumpărate foarte scump. (.,..) magistraţii sînt de fapt inamovibili. Ca urmare a dreptului de a exercita justiţia, numărul imens de clienţi ai tribunalelor depind de ei. (...) Se închid într-o mîndrie arogantă de parveniţi şi pretind să conducă statul. Cum orice act regal, ordonanţă, lege sau chiar tratat diplomatic, nu poate intra în vigoare pînă nu este trecut în registrele lor, magistraţii se folosesc de acest drept pentru a supraveghea administraţia regală şi a formula critici... Uneori merg cu îndrăzneala pînă la a trimite mandate de prezentare în faţa justiţiei celor mai înalţi funcţionari pe care-i supun unor anchete dezonorante....” (Albert Mathiez, Revoluţia franceză, capitolul „Criza vechiului regim”, pp. 21-22, Editura Politică, 1976)

Așa e, nimic nou sub soare. Această îndrăzneală a procurorilor „de a trimite mandate de prezentare în fața justiției celor mai înalți funcționari, pe care-i supun unor anchete dezonorante”, a dus la actuala situație politică. Înalții noștri funcționari își doresc, de fapt, desființarea Direcției Naționale Anticorupție. Pentru că, nu-i așa, la noi nu există corupție. Furturi da, există, dar sînt efectuate de oamenii de rînd. „Nobilii de robă” să stea în banca lor și să nu se mai lege de înalții funcționari.

Problema este că DNA nu poate fi desființată, pentru că, în percepția publică, DNA reprezintă opoziția. Opoziție la care președintele este împiedicat de Constituție. Și din acest motiv, pentru a susține DNA-ul, lumea va ieși în stradă. Pentru a nu reveni în Evul Mediu.

Dan Norea este umorist de voie și analist de nevoie.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

Anamaria Prodan, altercație cu Dan Alexa
Pornografie infantilă Foto Arhiva Adevărul
Adolescent reținut de DIICOT după ce a distribuit imagini pornografice cu o fată de 13 ani
Doi bărbați sunt cercetați de procurorii DIICOT Craiova după ce au deținut și distribuit materiale pornografice în care apărea o minoră, în vârstă de 13 ani, în ipostaze sexuale explicite.
Donald Trump s-a întâlnit cu Vladimir Putin, la 16 iulie 2018 (© kremlin.ru)
Rusia vede „o mică fereastră de oportunitate” pentru negocieri cu administrația Trump
Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat miercuri că Moscova vede „o mică fereastră de oportunitate” pentru a încheia acorduri cu noua administrație americană condusă de președintele Donald Trump.
Copii centre de ingrijire Mures Foto Centrul de Resurse Juridice Facebook jpg
Zeci de copii cu dizabilităţi din centrele groazei din Târgu Mureş urmează să fie relocați în următoarele 30 de zile
Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Mureş a cerut Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) să elaboreze un plan de urgenţă pentru relocarea celor 63 de copii cu dizabilităţi aflaţi în cele patru centre din Târgu Mureş.
juriu te cunosc de undeva facebook jpg
Ilona Brezoianu reacționează după ce a fost desființată de fanii „Te cunosc de undeva”: „Câinii latră...”
După plecarea Andreei Bălan de la „Te cunosc de undeva”, Antena 1 a anunțat că Ilona Brezoianu este cea care îi va lua locul artistei la masa juraților. Acest lucru a stârnit un val de controverse în mediul online, iar schimbarea pare să nu fie pe placul fanilor emisiunii.
copil cu cățel  foto   Shutterstock jpg
Valoarea alocațiilor de stat pentru copii plătite în decembrie 2024 depășește 1,2 milioane de lei
Conform datelor centralizate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), în luna decembrie 2024, valoarea totală a alocațiilor de stat pentru copii achitate a fost de 1,203 miliarde de lei. Suma medie plătită per copil beneficiar a înregistrat o ușoară scădere.
art zew poziomo4 png
Geci de damă promoție 2025
Promotie de iarnă este ocazia perfectă pentru a găsi geci și paltoane de damă la prețuri atractive. Mai jos te așteaptă propuneri stilate, care nu doar că îți vor oferi căldură, dar vor adăuga și un plus de eleganță ținutelor tale de iarnă.
camera de chihlimbar jpg
Misterul dispariției „celei de-a opta minune a lumii”, cea mai mare comoară pierdută
Camera de Chihlimbar, numită adesea „a opta minune a lumii”, a fost una dintre cele mai valoroase opere de artă din Rusia. Adolf Hitler a furat-o în cel de-Al Doilea Război Mondial, iar după încheierea războiului, s-a pierdut pentru totdeauna.
ciobotariu jpg
Rapid l-a adus pe fotbalistul cerut cu insistență de Marius Șumudică
Antrenorul rapidist Marius Ninel Șumudică, 53 de ani, îl va avea de acum la dispoziție pe fundașul mult-dorit.