De veghe în anul ce se cară

Liviu BALINT
20 decembrie 2017
De veghe în anul ce se cară jpeg

Mă pregătesc să mă mut curînd şi încep să fac ordine. De cîțiva ani îmi tot propun să arunc din lucrurile care nu mai contează. Ciudat cum lucrurile care nu mai contează sînt tot mai multe, cu trecerea timpului. Dacă nu scapi de ele, nu mai au loc cele care contează. Dar voi scăpa. Primele victime sînt în plasa asta de lîngă masa la care scriu. O plasă plină cu agende. Le simt cum se foiesc, cum tremură de ceva vreme din toate capsele. Poate din cauza frigului, a vîntului și avîntului care bate acum prin Balconia, statul meu fără granițe, sau poate că și-au dat seama ce le așteaptă. Și cele din urmă vor fi cele dintîi. O deschid. „Talk to me, I am all years”, îmi pare c-o aud.

„Mai importanți decît anii care au trecut sînt anii care au prezent.” Asta era știrea de prima pagină în ultima agendă. Mă voi mai da odată prin ele, ca într-un montagne-russe. Le simt grele, arogante, pline de ele. Și pline de mine. Pășesc atent printre ele, să nu explodeze. Mă gîndesc ce invenţie minunată sînt. Nu eu, agendele. Mereu îţi dau senzaţia unui nou început. Eu, nu agendele. Şi întotdeauna e un scris frumos şi îngrijit pe primele foi, apoi din ce în ce mai dezordonat, iar spre final haos. Apoi un nou început, un deja-vechi scris frumos, cu bucle și zulufi, şi tot aşa. Ultima agendă, cea verde, am numit-o „Ziua cîrtiței”. M-a ținut vreo trei ani și încă n-am ieșit din ea.

Dorințe, planuri, aspirații. Teama ca dorințele să nu aspire planurile. Într-o vreme, obișnuiam să-mi încep noile agende cu faimoasele resolutions. Acum realizez că nu era nu ştiu ce exerciţiu de creativitate, lista e cam la fel în toate. Printre altele, să călătoresc mai mult, să dorm mai mult, să mă trezesc deștept chiar cînd dorm prost, să merg cu Tom Waits la un concert Neil Young, să o văd pe mama mai des. Dar aproape orice vis a trecut vis-a-vis. Doar gîndurile din interior, risipite printre planuri şi calcule, diferă, dar nici ele prea mult:

„Unele amintiri trebuie să ardă ca să nu se piardă.”

„Viitorul e o artă. Doar să îl găsești pe heart-ă.”

„Privește înapoi cu mîine.”

Poate ar trebui să renunțăm la obiceiul ăsta cu „rezoluțiile”. Să le înlocuim cu altă listă: „Ce sîntem dispuși să facem pentru persoana iubită și ce nu am putea să facem cu niciun chip.” Bine, cu unul  singur: chip trying. Și lista asta să fie lungă, chiar mai lungă decît titlul ei, cu tot felul de lucruri de care să te ții în fiecare zi, să exclame toți cu admirație: „Se ține bine la vîrsta lui!” Exagerez, desigur, cafeaua e de vină, the piano has been drinking. Altceva voiam să subliniez: nu contează să scriem neapărat frumos. Poate e vremea să începem să scriem frumoși.

Mă pregătesc să mă mut, în curînd. În altă agendă. Îi voi spune Agenda 007. Voi intra în ea ca Alice în Țara Oglinzilor, va fi de toată povestea, mai ales dacă reușesc să ies din ea cu basmul curat. Încă nu, că-s sărbătorile, dar imediat după rêve mă mut.

Foto: flickr

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.