De partea bună a lucrurilor

6 martie 2019
Mica mea distopie jpeg

De cînd există Facebook-ul, se vorbește de „bule”, în care ne așezăm confortabil ca în propriile fotolii, de democratizarea scrisului și a opiniei, de cum ne creăm o realitate virtuală care să ne convină și care să nu ne dea prea mari bătăi de cap. De altfel, nici nu mai deschidem televizoarele, ci laptopurile, și ne conectăm la o lume pe care o putem controla și impresiona cu mărturiile și pozele noastre. O ajustăm din mers, după chipul și asemănarea noastră.

Cele mai multe zile sînt calme, nu se întîmplă mare lucru: postez, scrolez, citesc ceva, mai dau un like, o inimioară. Dar cele mai interesante mi se par cele în care se încing spiritele și tastele, de la vreo declarație a cuiva. Și fiecare vine cu paiul lui și îl pune pe foc. Pînă se iscă o ditamai vîlvătaia. Nu din mare lucru, dar importantă rămîne mobilizarea de „partea bună” a lucrurilor.

Știu că, dacă nu mi-aș fi făcut cont de Facebook, aș fi pierdut o mare parte din rafinarea și upgrade-ul calităților și păcatelor naturii umane. Ceea ce mă neliniștește, însă, ține mai degrabă de ușurința cu care e ridicată piatra, cînd cineva îndrăznește să nu-ți dea dreptate. Sau să te înfurie. Sau să aibă altă părere. Pare mai simplu să lovești decît să încerci să înțelegi. Deținătorii absoluți ai adevărului care poate salva lumea au apărut de multe ori în istorie și n-a ieșit niciodată prea bine.

Toleranța nu înseamnă că poți să-l „omori” pe celălalt, dacă nu l-ai putut convinge să fie de acord cu tine. Cum nici nu ne va face să fim perfect de acord, și să cîntăm pe mai multe voci aceeași partitură.

Linșajul „scris” pare la îndemînă. Cuvintele, săracele, sînt folosite ca niște arme de jucărie. Timpul ne presează, ce s-a întîmplat azi nu mai contează mîine. Memoria se resetează cu rapiditate. Am zis, am pedepsit, am făcut lumină. Noi știm cel mai bine. Și „prietenii” noștri la fel, iar asta înseamnă liniște.

Cine mai are chef să reconstituie contextul, faptele și desfășurarea lor? Cînd mîna e deja în aer și piatra lansată. Am rămas de zilele trecute în cap cu o poveste, în care protagonistul era cuvîntul „patinoar”, pe care un profesor l-ar fi subliniat în lucrarea unui copil, ca fiind greșit scris. Poza a circulat, cadrul didactic a fost pus la zid, părinții și-au exprimat nemulțumirile.

Știu bine că surprize poți avea cu scrisul corect acolo unde te aștepți mai puțin. Deci, într-o anumită logică, întîmplarea ar fi putut fi plauzibilă, în absurdul ei. Nu i-am dat prea mare importanță. Azi, însă, am deschis o știre care răsturna cu totul ipoteza despre profesorul incompetent. O întorcea ca pe-o mănușă și îl incrimina pe „denunțător” ca fiind violent și că, în acest fel, n-ar fi vrut decît să se răzbune. Cîți dintre cei care au luptat pe acest front mai sînt dispuși să revină asupra verdictelor de ieri, cînd pe agenda binelui s-a aprins un foc nou-nouț?

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.