David Gilmour, voce & chitară

29 decembrie 2015
David Gilmour, voce & chitară jpeg

Ca şi în cazul ultimului (la propriu şi la figurat) album Pink Floyd, The Endless River, am recenzat pe blogul Cărtureşti, unde obişnuiesc să scriu despre muzică, şi cel mai recent album al lui David Gilmour, vocea & chitara legendarei trupe. Reiau mai jos textul, prin bunăvoinţa librăriei.

  • David Gilmour, Rattle That Lock, Columbia/Sony Music, 2015.

Trebuie să fie cumplit pentru legendele în viaţă să continue să creeze muzici noi sub presiunea aşteptărilor din partea cîtorva generaţii de fani! Cu atît mai mult cu cît eşti însuşi David Gilmour, vocea şi chitara trupei Pink Floyd, ale cărei albume s-au vîndut, în mod oficial & legal, în vreo 250 de milioane de unităţi (se spune că în orice casă civilizată s-a ascultat, la un moment dat, albumul Dark Side Of The Moon), autorul sunetelor de chitară ale unor capodopere absolute ca „Shine On You Crazy Diamond” sau „Comfortably Numb”, fără de care umanitatea rock nici n-ar fi existat. Şi încă cu atît mai greu cu cît n-ai mai compus şi înregistrat nimic nou de aproape un deceniu.

Cu un Rick Wright plecat dintre noi, un Nick Mason lustruindu-şi în garaj colecţia de maşini de curse şi un Roger Waters care n-a mai compus nimic original de un sfert de secol, în tot acest timp pe umerii lui Gilmour a apăsat aşteptarea fanilor niciodată consolaţi că o trupă ca Pink Floyd şi-a încheiat, în mod natural, ciclul de existenţă pe această planetă.

David Gilmour are acum 70 de ani, din care 55 i-a petrecut cu chitara în mînă, şi omul consideră acum că a venit vremea să facă şi să cînte doar cum şi ce îi place, conform cu vîrsta adică, dincolo de orice moştenire şi în afara oricăror ambiţii. Contribuţia sa muzicală este completă, Gilmour n-a rămas dator istoriei, oricum puţin îi pasă de cei care încă sînt în doliu după Pink Floyd. „Înţeleg că există oameni care ar vrea încă să vadă şi să asculte legenda care a fost Pink Floyd, însă mă tem că aceasta nu e responsabilitatea mea. Pentru mine sînt doar două cuvinte care leagă munca pe care patru oameni au depus-o împreună la un moment dat. E doar o trupă pop. Nu mai am nevoie de aşa ceva. Nu am nevoie să mă întorc acolo. Nu sînt îndărătnic sau dificil, dar cred că la vîrsta mea ar trebui să fac orice aş vrea cu adevărat să fac. Sînt încîntat că fiecare nouă generaţie se ataşază de muzica noastră şi că avem mereu ascultători şi fani tineri în ciuda anilor care trec. Deşi încă nu-mi explic în totalitate cum e posibil aşa ceva”, spunea Gilmour într-un interviu din revista Classic Rock. Şi continua pe acelaşi ton: „Am avut o carieră grozavă. Acum îmi permit să mă ocup şi de celelalte lucruri care compun viaţa. Am făcut totul, am fost intransigent, am rezistat şi am luptat pentru a răzbi şi a crea o carieră de genul celei pe care am avut-o. Nu mai am nevoie şi nici nu mai vreau. Sînt bine. Nu am regrete. Nimic, aproape nimic, în afară de amintiri minunate. Am făcut-o şi sînt fericit cu treaba asta”.  

După ce a lansat acest album, primul de la On An Island (2006) încoace, şi al patrulea din cariera sa, Gilmour a făcut un mini-turneu cu doar şase-şapte concerte europene („Old Man`s Tour” cum singur şi l-a numit). „V-a lipsit să plecaţi în turneu şi să cîntaţi live în aceşti nouă ani?”, l-a mai întrebat jurnalistul de la Classic Rock Magazine. „Nu prea”, a răspuns Gilmour, care pentru seria celor cîteva concerte (toate sold out instant) nici măcar nu s-a obosit să gîndească un concept pentru setlist, ori vreo coregrafie scenică nouă – a folosit-o tot pe cea din vremea ultimului turneu Pink Floyd, Pulse, din 1994. Însăşi coperta albumului, care înfăţişază o colivie cu uşiţa deschisă din care păsărelele ce zboară libere se transformă treptat în păsări răpitoare, sugerează eliberarea pe care Gilmour o va fi simţit-o (şi pe care, evident, a vrut s-o sublinieze) ieşind el însuşi din colivia succesului propriei trupe.

Căci despre asta e vorba pe acest album intitulat, la fel de simbolic, Rattle That Lock (grafic, „o” este sudat de „c” pentru a semăna cu un lanţ cu zala spartă): un album liber, relaxat, cu de toate, deşi e gîndit astfel încît piesele să marcheze durata şi momentele unei zile (prima piesă se numeşte „5 A.M.”, iar piesa de seară, „The Girl In The Yellow Dress”, seamănă cu standardul unui jazzband de nightclub, aşa cum o arată şi clipul animat al piesei).

Există piese instrumentale care de desfăşoară, recognoscibil, cu mare fineţe pe corzi („5 A.M.”, „Beauty” şi „And Then...”), menite să-i calmeze pe cei aflaţi în sevraj după solo-urile sale in extenso de altădată. Dar există şi piese pe care vocea lui caldă îmbracă fin sunetele: un vals acompaniat de horn („Faces of Stone”), un disco-pop construit în jurul jingle-ului Căilor Ferate Franceze (piesa titulară, prima scoasă pe single, cu versuri inspirate din poemul „Paradisul pierdut” de John Milton) şi încă unul cu multe chitări, clape şi backing vocals („Today”), o elegie la pian („A Boat Lies Waiting”), o baladă ceva mai dramatic orchestrată şi avîndu-l la pian chiar pe fiul său („In Any Tongue”), plus o altă compoziţie jazzy cu orchestră („Dancing Right In Front of Me”).

Două piese, în special, au poveşti emoţionante. „Faces of Stone” este inspirată de povestea mamei lui Gilmour care a dat primul semn de demenţă în chiar ziua în care şi-a ţinut în braţe nepoţica nou-născută. „A Boat Lies Waiting” îi este dedicată lui Rick Wright, dragul său prieten şi coleg dispărut în 2008, căruia îi plăcea să navigheze pe mare. „Mi-aş fi dorit mult să mai fie pe aici şi să mă ajute să înregistrez acest album”, mărturisea chitaristul. Iată şi versurile emoţionante scrise de soţia lui Gilmour, scriitoarea Polly Samson, cea care i-a compus majoritatea versurilor de pe ultimele albume: „What I lost was an ocean / Now I`m drifting throught without you / In this sad barcarolle // It rocks you like a cradle / It rocks you to the core / You`ll sleep like  a baby / As it knocks at Death`s door.” Dat fiind că multe dintre cele mai bune piese Pink Floyd vorbesc despre pierderea lui Syd Barrett, fondatorul trupei, şi această elegie la pian cu elemente acustice marine pentru regretatul Rick (a cărui voce se aude într-o replică la începutul piesei) este una puternică, printre cele mai bune de pe album, oricum preferata mea. (Se pare că partitura de pian datează de acum 18 ani.)

„Am urmat o carieră solo care mi s-a potrivit foarte bine. Am avut un succes comercial rezonabil şi o satisfacţie artistică la fel de rezonabilă. Vom vedea dacă şi acest album se va vinde. Suspectez însă că se va descurca chiar bine”, mai spunea Gilmour în interviul citat mai sus. Well, so far so good!

Pagina lui Marius Chivu aici.
 

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

Politie Mexic FOTO Shutterstock jpg
Cel puţin cinci corpuri umane, tăiate în bucăţi, descoperite într-o camionetă, în Mexic
Cel puţin cinci cadavre umane tăiate în bucăţi au fost descoperite joi la bordul unei camionete în statul Guanajuato din centrul Mexicului unde se desfăşoară un război sângeros între carteluri, potrivit autorităţilor.
image png
CRBL recunoaște greșelile care au dus la ruperea căsniciei cu Elena: „Au fost prea multe, prea dese și prea nebune”
La câteva luni de la divorțul de Elena, CRBL recunoaște care au fost greșelile făcute de el care au condus la destrămarea relației. Cântărețul care în prezent se află implicat cu o tânără mult mai mică decât el mărturisește că în fostul mariaj a greșit atât el, cât și fosta soție.
Horatiu Potra soseste la sediul IGPR  Foto Inquam Photos Octav Ganea (10) jpg
Dosarul lui Horaţiu Potra: Tribunalul Prahova judecă vineri contestaţiile la măsura controlului judiciar
Tribunalul Prahova judecă, vineri, contestaţiile procurorilor şi ale inculpaţilor faţă de măsura controlului judiciar dispusă de Judecătoria Ploieşti cu privire la Horaţiu Potra şi Andrei Florin Lup, cercetat în aceeași cauză.
Ciorcila jpeg
netflix pixabay jpg
Serial de pe Netflix care a făcut furori în toată lumea. Și criticii au doar cuvinte de laudă la adresa lui
Un serial recent lansat pe Netflix a reușit să capteze atenția publicului global, devenind viral în scurt timp. „The Cage” este considerat de critici și spectatori drept unul dintre cele mai bune seriale ale platformei de streaming, datorită combinației sale de acțiune intensă
durere sold jpg
De ce simțim durerea diferit. Descoperă adevărul din spatele pragului durerii și cum îți influențează viața
Durerea este o experiență complexă, modelată nu doar de factorii fizici, ci și de psihologia și cultura noastră. De multe ori, auzim oameni spunând că au un „prag al durerii ridicat”, considerând-o dovadă de putere sau reziliență. Dar ce înseamnă, de fapt, acest „prag al durerii”
James Acuna fost ofiter CIA foto arhiva personala (1) jpg
Un fost ofițer CIA explică modul în care Rusia l-a ajutat pe Bashar al-Assad să fugă din Siria
Fost ofițer superior CIA timp de două decenii, James Acuna explică foarte clar modalitatea prin care Rusia l-a ajutat pe fostul președinte sirian Bashar al-Assad să fugă din Siria și să ajungă la Moscova.
Cadouri de Crăciun. FOTO
Ghidul cadourilor de Secret Santa pentru toate zodiile: Cum să alegi darul perfect
Pentru cei care caută cadoul perfect de Secret Santa, astrologii oferă sugestii inspirate în funcție de zodie, astfel încât fiecare dar să fie potrivit personalității destinatarului.
luxemburg istock jpg
Țara care are o capitală cu același nume ca statul. Este una dintre cele mai faimoase și bogate din lume
Deși este o țară mică, acest loc este unul dintre cele mai faimoase și bogate din Europa. Însă, pe lângă frumusețea și opulența pe care o are, un alt detaliu poate să atragă atenția celor mai mulți dintre noi! Este una dintre puținele țări a căror capitală are același nume cu cel al statului!