Datoria societăţii de a suplini neputinţele părinţilor

Ioan IONESCU
21 iulie 2015
Datoria societăţii de a suplini neputinţele părinţilor jpeg

Opinie la articolul Mariei Iordănescu, „Drumul spre performanţă”

Mulţi dintre părinţi pierd din vedere, nu ştiu sau nu vor să recunoască faptul că cel în care îşi pun toate speranţele – copilul lor –, este altcineva, o altă persoană, o altă materie primă, deosebită de ei, uneori radical. Părinţii au avut, şi ei, nereuşitele lor în viaţă, frustrările, neîmplinirile aspiraţiilor, unele sau altele, şi vor să-şi ferească progeniturile de a le repeta eşecurile. Copiii lor să fie ce n-au reuşit ei să fie, să se realizeze prin copiii lor.

Dacă şi-ar respecta copiii, părinţii ar trebui să-şi facă un scop predominant din descoperirea însuşirilor, chiar a talentelor care se află, în stare latentă, în copilul lor. Să descopere aceste însuşiri, să le cunoască măsura reală (să nu exagereze prea mult cu firească supraestimare paternă), să-şi ajute copilul să-şi cunoască aceste însuşiri şi să-i deschidă o posibilitate de a şi le pune în valoare, de a genera acte de creaţie, oricît de mici ar fi acestea, la început. Dacă este pus în contact cu secretele meseriei de lăcătuş sau de reparator auto, copilul poate descoperi că este ceea ce se potriveşte cu aspiraţiile sale, că se pot face acte de creaţie şi la acel nivel, dacă munca se face cu pasiune, cinstit, nemţeşte. Cei mai mulţi dintre cei care realizează uimitoarele Mercedes sau BMW nu sînt ingineri, nu sînt absolvenţi ai unor universităţi, dar fac, şi ei, minuni, în realizarea acelor automobile.

Dar părinţii, cei mai mulţi, nu pot fi obiectivi sau nu au pregătirea, capacitatea de a descoperi singuri însuşirile copilului lor. Ar fi suficient dacă toţi părinţii ar realiza, cel puţin, educarea primară a copilului – cei şapte ani de acasă –, dacă ar reuşi să i-o întipărească indestructibil, să îi fie o bază comportamentală pentru întreaga viaţă – „aceste lucruri le ştiu de la mama, de la tata, de la părinţii mei” –, să îi ghideze viaţa în comunitate şi chiar pe cea de unul singur – faţă în faţă cu problemele vieţii.

Societăţile evoluate au rezolvat această problemă (incapacitatea unor părinţi de a-şi cunoaşte bine copilul), şi folosesc profesori instruiţi şi în acest scop. În şcolile particulare, copiii sînt cunoscuţi bine, întorşi pe toate feţele, li se descoperă însuşirile, talentele. Acele şcoli îi informează pe părinţi asupra calităţilor reale ale copiilor şi le fac recomandări asupra felului în care să-i ajute să şi le valorifice, să-şi întemeieze, pe acestea, dezvoltarea lor ulterioară, spre satisfacţia personală şi ca mijloc de a-şi asigura existenţa într-un mod plăcut, care să nu fie în contradicţie permanentă cu aspiraţiile rămase neîmplinite.

Unii părinţi fac alchimie, încearcă să scoată aur dintr-un metal ascuns într-un minereu pe care nu îl cunosc bine, minereu din care specialiştii ar putea obţine un oţel sau plumb de cea mai bună calitate, dacă problema li s-ar încredinţa lor. O astfel de rezolvare, cu implicarea specialiştilor, rezolvă optim nu numai problema personală a unor părinţi, ci şi problema majoră a societăţii.

Foto: Jallinson, wikimedia commons

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

index webp
Primarul Constanței, declarații șocante despre turismul de pe litoral. Reacția ANAT
„Nu văd beneficiul pe care îl aduce turismul pentru constănțeni”. Este declarația șocantă a lui Vergil Chițac, primarul reales al Constanței, făcută zilele trecute la o dezbatere privind adoptarea de noi taxe în oraș. Singurii care i-au dat deocamdată replica sunt reprezentanții ANAT.
traian basescu jpeg
Fostul președinte Traian Băsescu emite un mesaj Ro-Alert. „Guvernul inundat de incompetenţă”
Fostul șef al statului spune că dacă sistemul de avertizare RO-ALERT ar fi fost declanșat în localitățile grav afectate de inundații numărul victimelor ar fi fost mai mic.
Un bărbat a intrat cu briceagul în mână în sediul Primăriei Curtea de Argeş IPJ AG jpeg
Un bărbat a intrat cu briceagul în mână în sediul Primăriei Curtea de Argeş şi a ameninţat personalul instituţiei
Un tânăr din judeţul Argeş ce a intrat în sediul Primăriei Curtea de Argeş şi a început să ameninţe personalul din instituţie. Bărbatul fost reţinut de poliţişti.
Andrei Ursu și Vlad la Asia Express   Antena  1
Care este adevăratul motiv pentru care Andrei Ursu și Vlad Condurache au fost eliminați din „Asia Express”
Perechea Andrei Ursu și Vlad Condurache a fost una dintre echipele favorite ale fanilor competiției „Asia Express”. Din păcate, însă, parcursul lor a luat sfârșit în ediția de miercuri, 18 septembrie 2024. Care este, de fapt, adevăratul motiv pentru care echipa lor a fost eliminată?
mario iorgulescu jpg
De ce a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani de închisoare. Judecători: „Omorul e o acțiune, accidentul, un eveniment imprevizibil”
Faptul că Mario Iorgulescu a condus cu 143 km/oră în localitate, sub influența alcoolului și a cocainei, producând un accident mortal nu este omor, a decis Inalta Curte de Justiție.
politist amenda
Greșeala de calcul a unui polițist din Ploiești. O simplă adunare l-a pus în dificultate: 1000 + 1500 de lei
O simplă adunare i-a dat bătăi de cap unui agent de poliție din Ploiești. Totul s-a întâmplat la sfârșitul lunii august când oamenii legii au intervenit într-un cartier ploieștean pentru a calma spiritele.
Consiliul Europei blog unteanu
Amestecul Rusiei în alegerile din Republica Moldova provoacă îngrijorarea Consiliului Europei
Consiliul Europei s-a declarat joi îngrijorat de un amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale din 20 octombrie din Republica Moldova şi referendumul din aceeaşi zi referitor la aderarea ţării la Uniunea Europeană.
Regina Margrethe escortată spre Palatul Christianborg unde va abdica Foto EPA EFE
Regina Margrethe a II-a, internată în spital. Incidentul prin care a trecut fosta suverană a Danemarcei
Regina Margrethe a II-a a Danemarcei, în vârstă de 84 de ani, este spitalizată, a declarat o purtătoare de cuvânt a palatului regal pentru agenţia de presă Ritzau.
Haferland 2024 jpg
Haferland, cel mai mare festival al saşilor din Transilvania, la a XII-a ediţie
Festivalul Haferland, ediţia a XII-a, s-a desfăşurat în perioada 8-11 august, în zece localităţi, Archita, Saschiz, Homorod, Rupea, Criț, Roadeș, Meșendorf, Cloașterf, Bunești și Viscri, estimându-se o participare de 10.000 de oameni din ţară