Cu turma prin boală!

15 martie 2020
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

Guvernul britanic are o altă părere privind pandemia de coronavirus. O viziune care este puternic contestată. Unii o numesc realistă, alții cinică. Dar dacă realitatea este, de fapt, cinică?

În esență, guvernul Johnson organizează o reacție la pandemie care are un alt obiectiv decît cel al tuturor celorlalte țări europene. Toate țările din Europa, ba chiar și SUA din cîte văd, au ca obiectiv oprirea răspîndirii virusului. UK are ca obiectiv obținerea a ceea ce se cheamă herd immunity (imunitatea de turmă, ar fi o traducere brutală, dar fidelă). Asta înseamnă că virusul trebuie lăsat să se propage, avînd în vedere că nu este foarte periculos pentru viață. Infectați cu virusul, oamenii vor face gripa, îi vor supraviețui și vor capăta imunitate. Luînd în considerare ceea ce s-a întîmplat în China și Coreea de Sud, dar și capacitățile medicale ale sistemului de sănătate britanic (nu prea bune după standarde europene, dar mai bune decît cele din Asia de Sud-Est oricum), estimările guvernului britanic pentru ceea ce se va întîmpla pe insulă sînt: 60% din populație (aproape 40 de milioane de oameni) va fi infectată; 14% (5,5 milioane) vor face o formă severă de gripă și vor necesita spitalizare; 5% (cam 2 milioane) vor fi cazuri critice; 0,7% (pînă în 300.000 de oameni) vor muri. Acesta este prețul ce trebuie plătit pentru „imunizarea de turmă”. Sigur că această atitudine, care preferă să controleze epidemia, să însoțească trecerea oamenilor prin ea și nu să încerce să o oprească, stîrnește dezbateri puternice. Inutil să spun cît sînt de încărcate emoțional aceste dezbateri...

Sensurile acestui concept, herd immunity, sînt și ele disputate. Unii îl înțeleg ca pe un fel de episod al implacabilei evoluții darwiniste: cei puternici trec peste boală și se întăresc, dezvoltă imunitate, iar cei slabi mor, ceea ce e natural, firesc, că tot ne închinăm toți la Mama Natură. E mai greu, însă, cînd Mama Natură pare că vrea să mori. Atunci, parcă n-o mai respecți așa mult, nu? În orice caz, astfel se va obține o comunitate imună la boala respectivă. Alții, dimpotrivă, spun că herd immunity ar însemna crearea unui fel de scut în fața virusului, al celor care au imunitate, pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili, care nu o au. Cu alte cuvinte, ideea e să protejezi întreaga comunitate, să nu lași Mama Natură să-și facă mendrele, cum ar veni.

În veacul nostru, „imunitatea de turmă” se obține prin vaccinare, mai ales. Dar dacă n-ai vaccin, pare a spune guvernul britanic, să ne întoarcem la vechiul mod de a o obține: treci prin boală!

Judecăm fiecare și dăm verdictul. Nu mă bag în asta. Dar nu pot să nu remarc că asemenea încercări testează mai mult decît orice solidaritatea umană – mai mult ca niciodată, fiecare individ depinde de modul în care „turma” în care este respectă niște reguli. Și fiecare depinde de credința celuilalt mai mult decît de obicei. Gîndiți-vă, de pildă, ce dezastru ar fi dacă o comunitate ar fi împărțită: unii se comportă după ideea guvernului britanic și își desfășoară viața normal, își monitorizează sănătatea și cînd simt primul simptom se duc la spital, iar cel de lîngă el se comportă după ideea să-i zic așa continentală, se izolează și așteaptă trecerea pandemiei. Ar fi cu adevărat un dezastru. Ce vreau să spun este că, mai mult ca niciodată, trebuie să cîntăm toți aceeași muzică. Ori aia, ori aia, dar aceeași. Cît despre posibila pedagogie care se degajă din această pandemie, voi mai avea ocazia să vorbesc în zilele care urmează.

AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Cele mai romantice zodii. Te vor face să te simți cea mai iubită persoană
Oricine își dorește să iubească și să fie iubit, însă unele persoane sunt capabile să ofere iubire peste imaginația partenerului. Nativii acestor patru semne zodiacale sunt considerați cei mai romantici.
image
Vremea se schimbă radical: un val de aer polar lovește România. Ce ne așteaptă: unde se anunță viscol și îngheț
Schimbare radicală a vremii. De astăzi, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei. Se anunță frig neobișnuit, îngheț la sol și ninsori.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.