Chelneri și terase

22 mai 2014
Arta de a îmbătrîni jpeg

De cînd mă știu mă atașez de locurile în care ies. Nu le-aș schimba nici moartă, pentru că nu-mi vine să experimentez la întîmplare. Îi înțeleg perfect pe cei care și-au băut cafeaua în același loc o viață întreagă.

Familiaritatea cu un spațiu mi se pare prețioasă. Chelnării ajung să te cunoască, și complicitatea aceea înseamnă că, la o adică, ar putea să-ți aducă ce vrei fără să mai fie cazul să te uiți în meniu sau să comanzi. Tipul înalt de la Home ne vede de cînd intrăm și ne întreabă: azi tot o bere Leffe rece și una mai caldă? Eu și prietena mea dăm rîzînd din cap și știm că ei îi va aduce sticla la temperatura camerei. Și nu e niciodată nevoie de explicații suplimentare. Se poate. Și se rezolvă într-o secundă. Cred că dacă l-am întreba ne-ar putea spune dintr-o ochire și în ce ape ne scăldăm în ziua respectivă.

La Copac, Dana și băieții care servesc, sînt întotdeauna drăguți. Ne salutăm și facem conversație și dacă ne vedem în afara terasei. E un sentiment tare bun să știi, că oricît de aglomerat ar fi într-o seară calduroasă, tot îți vor găsi un loc și n-o să-ți trîntească nimeni în față replica aceea nesuferită: “e tîrziu și bucătăria noastră s-a închis”.

Cîteodată mă gîndesc că chelnerii știu multe lucruri despre viețile noastre. Le împărțim într-un fel sau altul cu ei. Te văd într-o seară rîzînd, în alta trist ca dracu, te aud vorbind de una de alta. Îmi vine uneori să-i întreb cum se descurcă cu toate fîșiile de existențe care rămîn în aer după ce noi ne întoarcem la casele noastre.

Săptămîna trecută am fost cu niște prieteni să mîncăm La Rocca. Știam locul de mult timp, dar nu se întîmplase nimic care să mă împrietenească de-a binelea cu el. Rămăsese un restaurant simpatic, pe o stradă unde lumină cade spectaculos pe zidurile albe, cu terasă, dar nimic mai mult. Cineva la masa vecină mînca în după-amiaza cu pricina scoici. Și ni s-a făcut o poftă nebună. Am întrebat dacă au, chelnerul ne-a zis că nu. Domnul de care vă zic a venit imediat la noi, s-a prezentat: era unul dintre cei care se ocupau de cîrciumă. Și și-a cerut scuze: luase scoici doar pentru el, nu aveau în meniu. Dar ne-a promis că peste cîteva zile va aduce negreșit și va pregăti. Am rîs. Am stabilit că ne întoarcem, dar pe cuvînt că n-am crezut că o să se țină de cuvînt. În ziua stabilită ne-au servit cu scoici în sos de vin și, jur, din peisaj doar marea ne-a lipsit.

O mențiune specială în acest sezon de lenevit se duce la grădina de la Casa Oamenilor de Știință. Am o slăbiciune pentru acest loc umbros și ferit. Sigur, trebuie să ai noroc să nu fie închiriat pentru vreo sindrofie. Ultima dată cînd am fost acolo, o cioară își învăța puiul să zboare. Își făcuse cartierul general pe una dintre mesele de lîngă noi și de fiecare dată cînd chelnerul sau altcineva se apropia mai mult decît era cazul de odorul zburător, mama cioară se umplea de nervi. Și se dădea de ceasul morții, croncănind amenințător.

După ce ne-a luat comanda și am dezbătut ora de zbor, chelnerul ni l-a adus la masă să ni-l prezinte pe bucătarul Ninel. Un prieten comandase un fel de mîncare, iar bucătarul Ninel voia musai să vadă despre ce client era vorba. Cum ai putea să nu te binedispui la o scenă de felul ăsta?

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
NYP: Minciunile oamenilor de știință cu privire la pandemia COVID-19. Virusul care a omorât milioane de oameni, posibil creat de om
La patru ani de la izbucnirea pandemiei de Covid, în SUA se aduc acuzații de falsificare a adevărului de către oamenii de știință, iar dr. Fauci este arătat cu degetul pentru că a ținut cu „big pharma”.
image
Copii forțați de părinți să stea la cerșit pe vânt și ploaie, printre mașini, pe un drum din Buzău
Poliția a pus capăt chinurilor la care au fost supuși mai mulți copii și un adult cu handicap chiar de către cei care ar trebui să aibă grijă de ei. Două cupluri din comuna buzoiană Siriu, care aveau relație de concubinaj, și-au obligat copiii și nepoții, minori și un adult invalid, să cerșească
image
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut sex cu doi elevi minori. Ce îi scria unuia dintre tinerii de 15 ani VIDEO
O profesoară de matematică din Marea Britanie, în vârstă de 30 de ani, supranumită „Bunda Becky” de către elevi, a fost găsită vinovată pentru că a întreținut relații sexuale cu doi adolescenți. În fața instanței, ea a încercat să dea vina pe comportamentul elevilor.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.