Cheers, Damien!

Ioana OLĂRAŞU
9 octombrie 2018
Cheers, Damien! jpeg

Din ziua concertului, mă simt de parcă trebuie să mă mișc cu foarte mare grijă, pentru a nu strivi impresiile volatile ale (în)cîntării. Mintea mea păstrează viu farmecul tactil al texturii aerului din Sala Mare a Operei și felul în care spațiile dintre noi s-au impregnat de sunet, lumină, trăiri în comun, complice la o atmosferă unică. O atmosferă care vine de dincolo de stratosferă, din care Damien ne cînta: „I can be your astronaut, if you need some space.“

Parcă a vrut să ne dezarmeze de la început, cînd ne-a invitat să îi cîntăm alături la „Trusty and true“: „Come let yourself be wrong. Come, it’s already begun.” Atunci mi-am dat seama că nu urma să fim simpli spectatori, ci coparticipanți la acea experiență circulară, O, care, prin vocea lui Damien, își contura centrul. Își dezvăluia propria inimă, desfereca lacătele și ne oferea spațiul de a o face și noi: cu toate vulnerabilitățile incluse. La un moment dat, aproape că îmi simțeam inima bătînd în chitara lui. 

După un tur de forță, într-o nu știu care ordine (pentru că am mai închis ochii din cauza luminilor puternice), probabil „Woman like a man”, „I don’t want to change you”, s-a reașezat la pian. Înainte de „Rootless Tree” a spus: „Back to depression. I know this is what you came here for.” S-a rîs. A simțit, încă o dată să-și „scuze” statutul de persoană fericită, adăugînd că nu știe ce să spună în privința audienței. În același spirit, ne-a împărtășit mai tîrziu o „tehnică a fericirii”: cu mîna la ceafă și capul sub apă, imaginîndu-și că-l ține cineva acolo, spune că e inevitabil să nu-și dea seama cîtă nevoie are de aer. Cînd nevoia corpului își spune cuvîntul, conștientizează că nu se mai gîndește la Trump, sau la vreo relație eșuată. Aer! Și celelalte gînduri dispar pînă… reapar. Și atunci știe că e timpul să reia tehnica. Nici urmă de gravitate în tonul său. Poveștile sale au ținut cîntecele de mînă.

Damien Rice cîntă muzică de trezit și îmblînzit balaurii cocoloșiți sub covor, deveniți o gîlmă deasupra căreia legile gravității o iau razna. Și ne țin. Pe loc. Țintuiți. Au mai fost: „Mustard Seeds” – la cererea publicului, „Older chests”, „The greatest bastard”, „Back to her man”, „Your Astronaut” – cel mai duios cîntec pe care l-am auzit în ultima vreme. La bis: suspinădorul „The Blower’s daughter” și „Cheers, darlin’!” – în compania unei spectatoare și a unei sticle cu vin.

M-a atins prefața la „The Box”. Cum ne-am obișnuit să criticăm, deși picăm în fața acelorași „greșeli”, perpetuînd un cerc. Vicios, de data asta. Creierul este ca o piață, unde toți vînzătorii vin spre tine și încearcă să te convingă să cumperi de la ei. Tu le spui: „Nu, mulțumesc, nu am nevoie.” și îți păstrezi direcția spre magazinul de ciocolată, așa cum ai intenționat la început.

Minunăția acustică și vizuală a sălii nu făcea decît să accentueze ideea conexiunii la acel miez de experiență mărturisită, care se descria prin vocea lui, învăluită în pulsul luminilor și ocrotită, uneori, de ceața care urca printre pleoapele stinse ale candelabrului. Întunericul te îndemna să-ți simți nimbul de singurătate și să-l lași să danseze printre altele, în conturul umbrelor. Pe fondul acusticii impecabile s-au întîlnit, tacit, dimensiuni umane. Din cînd în cînd re-cunoșteai cîte un oftat, un suspin sau adierea unor lacrimi. Totuși, n-a fost un concert trist, ci unul cu adevărat pur, în trăire.

Spectatorii curgeau spre casă, cîțiva dintre ei avînd bucuria de a mai sta cu Damien la un cîntec în spatele Operei. Am pășit spre ieșire ascultînd-o pe Nina cu „Feeling good”. Retragerea spectatorilor a făcut loc particulelor de emoție să se așeze: pe scenă, pe locurile goale, pe catifeaua odihnită a cortinei.

Concertul ăsta mi-a lăsat ferestrele larg deschise.

Foto: adevarul.ro

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
USL, un zombi care încă bîntuie
Lăsați USL în pace! E o amintire urîtă, o greșeală pe care foarte puțini au evitat-o.
„Luați l acasă” jpeg
Seinfeld Forever
Aș recomanda o cură de Seinfeld oricui simte că se ia prea în serios.
„Luați l acasă” jpeg
Să fii în gîndul cuiva
E greu de primit acest dar nesperat ca cineva să ne placă exact pentru ceea ce sîntem: cu eșecurile, fricile, nesiguranțele noastre.

Adevarul.ro

image
Închisoare pe viaţă în Marea Britanie pentru şoferii care produc accidente mortale. În ce condiţii se aplică pedeapsa maximă
Marea Britanie introduce pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru şoferii care ucid, în cadrul unei ample reforme a justiţiei care a intrat duminică în vigoare, potrivit informaţiilor publicate de BBC.
image
O tânără şi-a dorit o noapte de vis în compania unui „Don Juan”. Idila s-a transformat în coşmar
O tânără care credea că va trăi o noapte de vis alături de un aşa-zis „Don Juan” s-a trezit a doua zi ca dintr-un coşmar. Bărbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada închisă de ANPC din cauza mizeriei şi a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor din Municipiul Bucureşti a constatat un mod defectuos în desfăşurarea activităţii Patiseriei/cofetăriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.