Cheers, Damien!

Ioana OLĂRAŞU
9 octombrie 2018
Cheers, Damien! jpeg

Din ziua concertului, mă simt de parcă trebuie să mă mișc cu foarte mare grijă, pentru a nu strivi impresiile volatile ale (în)cîntării. Mintea mea păstrează viu farmecul tactil al texturii aerului din Sala Mare a Operei și felul în care spațiile dintre noi s-au impregnat de sunet, lumină, trăiri în comun, complice la o atmosferă unică. O atmosferă care vine de dincolo de stratosferă, din care Damien ne cînta: „I can be your astronaut, if you need some space.“

Parcă a vrut să ne dezarmeze de la început, cînd ne-a invitat să îi cîntăm alături la „Trusty and true“: „Come let yourself be wrong. Come, it’s already begun.” Atunci mi-am dat seama că nu urma să fim simpli spectatori, ci coparticipanți la acea experiență circulară, O, care, prin vocea lui Damien, își contura centrul. Își dezvăluia propria inimă, desfereca lacătele și ne oferea spațiul de a o face și noi: cu toate vulnerabilitățile incluse. La un moment dat, aproape că îmi simțeam inima bătînd în chitara lui. 

După un tur de forță, într-o nu știu care ordine (pentru că am mai închis ochii din cauza luminilor puternice), probabil „Woman like a man”, „I don’t want to change you”, s-a reașezat la pian. Înainte de „Rootless Tree” a spus: „Back to depression. I know this is what you came here for.” S-a rîs. A simțit, încă o dată să-și „scuze” statutul de persoană fericită, adăugînd că nu știe ce să spună în privința audienței. În același spirit, ne-a împărtășit mai tîrziu o „tehnică a fericirii”: cu mîna la ceafă și capul sub apă, imaginîndu-și că-l ține cineva acolo, spune că e inevitabil să nu-și dea seama cîtă nevoie are de aer. Cînd nevoia corpului își spune cuvîntul, conștientizează că nu se mai gîndește la Trump, sau la vreo relație eșuată. Aer! Și celelalte gînduri dispar pînă… reapar. Și atunci știe că e timpul să reia tehnica. Nici urmă de gravitate în tonul său. Poveștile sale au ținut cîntecele de mînă.

Damien Rice cîntă muzică de trezit și îmblînzit balaurii cocoloșiți sub covor, deveniți o gîlmă deasupra căreia legile gravității o iau razna. Și ne țin. Pe loc. Țintuiți. Au mai fost: „Mustard Seeds” – la cererea publicului, „Older chests”, „The greatest bastard”, „Back to her man”, „Your Astronaut” – cel mai duios cîntec pe care l-am auzit în ultima vreme. La bis: suspinădorul „The Blower’s daughter” și „Cheers, darlin’!” – în compania unei spectatoare și a unei sticle cu vin.

M-a atins prefața la „The Box”. Cum ne-am obișnuit să criticăm, deși picăm în fața acelorași „greșeli”, perpetuînd un cerc. Vicios, de data asta. Creierul este ca o piață, unde toți vînzătorii vin spre tine și încearcă să te convingă să cumperi de la ei. Tu le spui: „Nu, mulțumesc, nu am nevoie.” și îți păstrezi direcția spre magazinul de ciocolată, așa cum ai intenționat la început.

Minunăția acustică și vizuală a sălii nu făcea decît să accentueze ideea conexiunii la acel miez de experiență mărturisită, care se descria prin vocea lui, învăluită în pulsul luminilor și ocrotită, uneori, de ceața care urca printre pleoapele stinse ale candelabrului. Întunericul te îndemna să-ți simți nimbul de singurătate și să-l lași să danseze printre altele, în conturul umbrelor. Pe fondul acusticii impecabile s-au întîlnit, tacit, dimensiuni umane. Din cînd în cînd re-cunoșteai cîte un oftat, un suspin sau adierea unor lacrimi. Totuși, n-a fost un concert trist, ci unul cu adevărat pur, în trăire.

Spectatorii curgeau spre casă, cîțiva dintre ei avînd bucuria de a mai sta cu Damien la un cîntec în spatele Operei. Am pășit spre ieșire ascultînd-o pe Nina cu „Feeling good”. Retragerea spectatorilor a făcut loc particulelor de emoție să se așeze: pe scenă, pe locurile goale, pe catifeaua odihnită a cortinei.

Concertul ăsta mi-a lăsat ferestrele larg deschise.

Foto: adevarul.ro

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

Prima ședință a Camerei Deputaților în noua componență după alegerile parlamentare, la Palatul Parlamentului din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Peste 120 de parlamentari, fără CV public pe site-ul oficial. SOS, pe primul loc la lipsă de transparență
Peste 120 de parlamentari nu și-au postat CV-ul pe pagina Parlamentului. Aproape 100 sunt la Camera Deputaților, iar restul de peste 20 sunt senatori. Fruntași în această privință sunt membrii SOS. La polul opus, în USR toți membrii și-au publicat istoricul parcursului profesional.
Orașul Victoria  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (41) jpg
Cum arată orașele „sovietice” ridicate de la zero în România primilor ani de comunism
Construite în ritm alert în primii ani de comunism, în jurul unor uzine și exploatări miniere strategice din România, a cărei economie se afla atunci sub controlul sovieticilor, câteva foste orașe au rămas aproape neschimbate, păstrând înfățișarea anilor ‘50.
Tineri care se muta intr-un apartament in chirie FOTO Shutterstock
Unde găsești cele mai bune chirii pentru locuințe în marile orașe
Pe piața chiriilor din România se evidențiază diferențe importante între orașe, spun experții în imobiliare, enumerând localitățile cu cele mai mari și cele mai mici prețuri.
10 Alimente esențiale din dieta mediteraneană recomanate de nutriționiști pentru o vară perfectă Foto DMSai jpg
10 alimente esențiale din dieta mediteraneană pentru o vară sănătoasă și gustoasă
Descoperă cele mai gustoase și sănătoase 10 alimente esențiale din dieta mediteraneană, recomandate de nutriționiști pentru a-ți transforma vara într-un sezon plin de energie, vitalitate și aromă autentică.
curatare panouri fotovoltaice jpg
Descoperire inovativă pentru creșterea performanței panourilor fotovoltaice: poate fi aplicată și pe sere
Oamenii de știință din Arabia Saudită au dezvoltat o tehnologie de răcire revoluționară care reglează pasiv temperatura panourilor solare, crescând în același timp semnificativ puterea acestora și triplându-le durata de viață.
mihaela vorniceanu FOTO ijj (1) jpeg
O femeie, unul dintre cei mai „pistolari” ai MAI. Cine este jandarmerița căreia îi place să tragă cu pușca semi-automată cu lunetă
O jandarmeriță din Botoșani este unul dintre cei mai buni țintași pe care-i are Ministerul Afacerilor Interne. Îi place să tragă cu pușca semiautomată cu lunetă, dar participă și la concursuri de tir cu pistolul. Are mai multe premii și clasări onorabile, atât la tras cu arma dar și la atletism.
trump putin  jpg
S-a încheiat „luna de miere” dintre Trump și Putin? Expert: „Lucrurile nu stau bine”
Președintele Trump l-a numit „nebun” pe Putin și a promis sancțiuni drastice. Marchează acest moment încheierea „lunii de miere” dintre președintele american și cel rus? Răspunsul ni-l dă expertul în securitate Iulia Joja.
Vlad Tepes 002 jpg
16 iunie: Ziua în care Vlad Țepeș conduce atacul surpriză, de noapte, împotriva otomanilor
În ziua de 16 iunie, Vlad Țepeș lansează celebrul atac surpriză, de noapte, asupra taberelor otomane și se naște cunoscutul artist Tupac Shakur.
image png
Andreea Raicu, criticată de un bărbat pentru că susține feminismul: „M-am săturat să tot aud acest refren obosit”
Andreea Raicu militează pentru ca vocile și drepturile tuturor femeilor din această țară să fie auzite, însă implicarea sa în susținerea cauzei feministe a adus și reacții neplăcute. Ce i-a reproșat un bărbat vedetei?