Celebritatea

23 iulie 2019
Mica mea distopie jpeg

În 1960, Philip Roth ținea un discurs la Universitatea Stanford, despre „Literatura americană de astăzi”. Și vorbea, printre altele, despre cazul a două surori: Barbara Grimes, în vîrstă de cincisprezece ani, şi sora ei, Patricia, de treisprezece ani, care au fost găsite moarte în Willow Springs, Illinois, în 22 ianuarie 1957, după cîteva săptămîni de căutări. Nimeni n-a fost pus vreodată sub acuzare pentru uciderea lor şi cazul a rămas deschis. Felul în care s-a rostogolit „realitatea” în urma acestei crime e descris de Roth în eseul publicat în volumul De ce scriem (Editura Polirom, traducere de Radu Pavel Gheo), pentru a înțelege cu ce materie primă complicată are de-a face scriitorul în lumea în care trăiește. Și la ce provocări „socio-antropologice” trebuie să facă față dacă vrea să scrie despre lumea în care trăiește.

Ce s-a întîmplat în situația dată, după ce cadavrele celor două fete au fost găsite sub zăpadă, ajunge la grade de ficțiune neașteptate. Ziarele și televiziunea speculează toată istoria și o transformă într-o dramă națională. Aceste protagoniste, „niște fete care nu erau ieșite din comun” devin eroinele celui mai palpitant policier, în care toată lumea din comunitate e implicată. Mamei lor, Loretta Grimes, i se renovează casa, primește donații în bani, o bucătărie nouă și toată atenția mass-mediei. Apare și un tip care spune că le-ar fi omorît: „un golănaş de mahala de vreo treizeci şi cinci de ani, spălător de vase, (...) care recunoaşte că le-a ucis pe amîndouă fetele după ce el şi tovarăşul lui au trăit cu ele vreme de cîteva săptămîni prin tot soiul de hoteluri prăpădite.”

E un criminal sau un mincinos care vrea „glorie” și ea vine repede. Acestui Benny, care e un pierde-vară, i se propune să cînte într-un local de noapte din Chicago, pentru mai multe mii de dolari pe săptămână, iar în Chicago se ascultă „Bluesul lui Benny Bedwell“. Un ziar lansează un concurs săptămînal, „Cum credeţi că au fost omorîte surorile Grimes?“. Și nebunia părea că n-o să se mai termine niciodată. Cel mai probabil, alt caz a venit la rînd și le-a inflamat oamenilor imaginația.

Ca să ne ducem în altă Americă, mai recentă, să ne amintim că, în 2007, a început difuzarea reality-show-ului TV Keeping Up With The Kardashians, care le-a lansat pe orbita celebrității absolute pe surorile Kim, Kourtney și Khloe Kardashian și pe Kendall și Kylie Jenner. O lume întreagă le-a privit „odiseea” vieții de familie. Aceste personaje au demonstrat că poți să fii obișnuit și ieșit din comun, în același timp. Și să cîștigi foarte mulți bani din asta și o mulțime de oameni să vrea să-și cumpere ce porți tu, să mănînce ca tine etc.

Lumea s-a schimbat mult de atunci, dar, în același timp, nevoia de a fi părtaș, apropiat de „celebritate”, dacă nu chiar protagonist pe scena ei, pare că rămîne o constantă. Televiziunea și-a mai pierdut din putere, dar în continuare poate să impună „vedete”. Vinde iluziile cele mai mari, iar Facebook-ul și Instagram-ul vin și consolidează „soclurile” și reduc distanțele.

Oricine pare doar la o aruncătură de băț. Te poți apropia din ce în ce mai mult de „idolul” tău. Nu te împiedică nimic să-i scrii oricînd, fie zi, fie noapte, ca și cînd l-ai cunoaște. Direct, fără nici un fel de introducere, îl întrebi unde e, ce face. Totul devine fluid. Și spațiul public, și cel privat. Și anonimatul, și celebritatea. Un vîrtej de simulacre, în care omenirea conectată vrea, cu orice preț, recunoaștere.  

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Alimente sățioase și care nu îți pun în primejdie silueta. Medic: „Fericiți și cu burta plină…chiar se poate!”
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit duminică, 19 mai, într-o postare publicată pe Facebook, care sunt alimentele care te mențin sătul pentru mai mult timp și cu puține calorii.
image
Ce taxe turistice se percep în marile orașe din Europa. Atena bate recordurile
Un număr tot mai mare de orașe din Europa impun sau măresc costul taxelor turistice pentru vizitatori, la un nivel mai mare decât cele propuse în toamna anului trecut.
image
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
O tânără din comuna Bâlteni, județul Gorj, a trăit un adevărat coșmar timp de doi ani de zile alături de un tânăr de care s-a îndrăgostit

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi