Ce să facem ca să primim vești bune

25 martie 2019
Ce să facem ca să primim vești bune jpeg

În mai toate picturile pe care le cunosc, de la Boticelli la Leonardo, de la Fra Angelico la El Greco, de la Lippi la Murillo și Pontormo, Vestea cea Bună o surprinde pe Maria în timp ce citește. Ba mai mult, la Leonardo, Maria ascultă închinarea îngerului cu un deget lăsat pe pagină, ca și cum nu vrea să piardă rîndul la care are de gînd să se întoarcă după ce episodul sacru se consumă.

 În Evanghelia după Luca, acolo unde este povestit episodul în care îngerul Gavriil a anunțat-o pe Fecioară că-L va naște pe Iisus din puterea Duhului Sfînt, detaliul lipsește. Evanghelistul nu ne spune ce anume făcea Maria cînd îngerul a intrat la ea – deducem, doar, că se afla într-o incintă, probabil la ea acasă, din moment ce îngerul „a intrat”, deși verbul poate avea foarte bine un sens metafizic, referindu-se la stabilirea unei anume comunicări cu natura ei interioară. În orice caz, părea firesc multor pictori din preajma Renașterii ca intrarea îngerului să o întrerupă pe Maria din lectura unei cărți. Observația ar putea fi interpretată simplist: citirea unei cărți vrea să sugereze că Fecioara era apropiată de cuvîntul lui Dumnezeu, Îi asculta poruncile și Îl venera cum se cuvine, căci tot ce știau evreii despre Dumnezeu se găsea în cărți. Sau, poate, faptul că Maria citea cînd îngerul a venit să-i dea Vestea ne duce cu gîndul la împlinirea unei profeții – Maria citea „scenariul” care avea să i se întîmple, așa că vizita îngerului și întregul episod al Bunei Vestiri, ca și ceea ce a urmat în viața ei extraordinară, sînt momente ale unei istorii deja scrise de Sus. Era ca și cum Maria verifică executarea „scenariului”.

Totuși, aceste explicații îmi par superficiale și strict conjuncturale. Nu-i nevoie să o arăți pe Maria citind ca să explici că era bine-credincioasă. Pentru artiști de anvergura celor citați mai sus, evlavia și curățenia Mariei se transmite mai subtil, prin gesturi, prin haine, prin chip, la limită prin elemente de decor. Mă gîndesc, de aceea, că cel mai probabil  este vorba despre altceva – ceva ce poate avea o directă legătură și cu noi, cei de azi. Cred că ceea ce vor să ne spună toți acești maeștri este că lectura cărților predispune la primirea veștilor bune. E ca și cum scufundarea în lectură deschide porii ființei și devenim mai sensibili, mai permisivi la mesajele din jur.

Dintre mesajele de tot felul care ne vizează zilnic, veștile bune sînt cele mai discrete, în timp ce veștile rele au forța unor lovituri de ciocan. Veștile bune ne învăluie, veștile rele ne lovesc. Veștile rele urlă, veștile bune șoptesc – cum să le auzi?  Și totuși, în jurul nostru, plutesc mereu vești bune. Nu e om să nu fie vizitat de îngerul său cu cîte o veste bună din cînd în cînd. Doar că, absorbit cu totul de secol, omul nu-l vede și nu-l aude. Steinhardt putea fi fericit chiar și în infernul penitenciar comunist. Activități gregare și zgomotoase, desfășurate în rutină sau sub imperiul unor necesități  joase (stringente, însă) ori exercițiul urii ori dezlănțuirea instinctelor competitive, adică tot ce facem zilnic inhibă capacitatea noastră de a primi veștile bune.

Lectura, ca exercițiu intelectual accesibil oricui, poate anihila efectul blocant al intensității veștilor rele.  Și dacă lectura trece de stadiul simplului exercițiu intelectual și devine un exercițiu spiritual, atunci ea însăși aduce vești bune. Poți afla o sumedenie de lucruri bune din cărți! Vreau să spun vești bune pentru tine însuți, cu direct impact asupra ta, nu vești bune în general, cu efect difuz și îndepărtat. Așa de pildă este Vestea  pe care o fecioară a primit-o de la un înger acum 2000 de ani, că va naște prunc din Duhul Sfînt și va fi mama lui Dumnezeu printre muritori.

Așadar, citiți și veștile bune vor veni...

Ilustrație: fragment din Bunavestire de Leonardo da Vinci

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

femeie coreea1 jpeg
Ceaiul consumat de coreence care le ajută să arate tinere chiar și la 50 de ani. BONUS: Le protejează ochii și celulele, au un sistem imunitar de fier și energie cât e ziua de lungă
Ceaiul este cea mai populară băutură din lume, după apă. Iar această popularitate nu se datorează doar gustului pe care îl are, ci și datorită proprietăților benefice pe care le aduce organismului.
importanta dobanzii fixe png
123Credit - Importanța dobânzii fixe la creditele ipotecare în perioade de incertitudine
Într-o lume în care schimbările economice și sociale sunt din ce în ce mai imprevizibile, alegerea unui credit cu dobândă fixă poate reprezenta o soluție esențială pentru a asigura stabilitatea financiară.
chipul real al lui iisus fotopixabay png
Ce preparate se consumau de Sărbători pe vremea lui Iisus Hristos
Sărbătorile religioase iudaice au jucat un rol esențial în viața cotidiană a evreilor în timpul Vechiului și Noului Testament, iar obiceiurile alimentare asociate acestora reflectau adâncirea credinței și respectarea legilor religioase.
Nicolae Boia, Laura Miron şi Oviliv Firan. Foto: Surrey Police
O rețea formată din zeci de infractori, printre care și români, opera în Marea Britanie. Furturi de 4 milioane de lire sterline
Trei români, doi bărbaţi şi o femeie, au fost arestaţi recent în Surrey, fiind suspectaţi pentru aproximativ 120 de furturi comise pe teritoriul Marii Britanii. Ei ar fi făcut parte dintr-o reţea de crimă organizată responsabilă pentru aproximativ 800 de infracțiuni în întreaga țară.
daniel david ubb fb jpg
Numele vehiculate pentru prezidențialele din primăvară. „Să nu fie președintele PSD, PNL, UDMR sau USR”
Decizia fără precedent a Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale, scena politică se resetează. Cu un calendar provizoriu al alegerilor stabilit pentru 16 martie (primul tur) și 30 martie (al doilea tur),
pod tisa sighetul marmatiei jpg
Pas important pentru construirea podului rutier peste râul Tisa. Guvernul Ucrainei a aprobat acordul cu România
Guvernul Ucrainei a aprobat marţi acordul cu România pentru construirea unui pod rutier peste râul Tisa, conform anunţului făcut de şeful Executivului de la Kiev.
shutterstock 2079792982 jpg
Crezi că îți cunoști cu adevărat partenerul? Fă testul și descoperă cum stați pe plan amoros!
Testul de mai jos te va ajuta să afli cât de bine îl cunoști pe cel de lângă tine.
Marcel Ciolacu   Congres PSD 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (19) jpg
Ciolacu a plecat cu coada între picioare de la şedinţa coaliţiei de guvernare
De pretenţiile PSD anterioare şedinţei coaliţiei s-a cam ales praful. PNL, USR, UDMR s-au unit împotriva PSD şi l-au pus la colţ.
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
Podul arcuit, vechi de secole, folosit și astăzi! A fost ridicat în 1703, iar constructorii au garantat că va putea fi folosit 300 de ani
Țara noastră este un adevărat cufăr de comori, atunci când vine vorba despre potențialul turistic. Dar, din păcate, anumite destinații din țară nu sunt cunoscute decât de foarte puțini oameni, în ciuda faptului că au în spate o istorie impresionantă.