Ce înseamnă Regulamentul General privind Protecția Datelor

27 aprilie 2018
Ce înseamnă Regulamentul General privind Protecția Datelor jpeg

Pe cînd scriu acest articol, mai sînt 29 de zile pînă la aplicarea Regulamentului care ne protejează de indiferența companiilor care prelucrează datele noastre personale. Începînd cu data de 25 mai 2018, persoanele fizice vor avea de partea lor una dintre cele mai puternice pîrghii legislative care reglementează orice tip de prelucrare a datelor personale, o lege care impune principii clare ce trebuie asimilate în activitatea lor de către toate instituțiile publice, autoritățile de stat și companiile private. Persoanele fizice în favoarea cărora se aplică Regulamentul General privind Protecția Datelor sînt fie clienți ai companiilor private, ai autorităților publice sau ale amîndurora, sau sînt angajați în cadrul acestor organizații. Principiile pe care se întemeiază legea europeană sînt: „legalitatea, echitatea și transparența” oricărei activități de prelucrare a datelor personale ale persoanelor fizice, activități care vor fi „limitate la un scop” bine definit, în măsura în care aceste date sînt „reduse la minimum” necesar în raport cu scopul pentru care sînt prelucrate. În continuare, activitățile de prelucrare trebuie să fie desfășurate cu date „exacte”, pentru o perioadă „limitată de timp” și „în condiții adecvate de siguranță”.

Actuala lege care reglementează prelucrarea datelor personale în România, respectiv Legea 677/2001 privind protecția datelor cu caracter personal, nu stabilește aceste principii de prelucrare, iar Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal avea mijloace limitate de supraveghere, control și coerciție a celor care nu respectau prevederile legii. Erau în principal vizate de această lege numai companiile private, așadar nici o vorba despre instituțiile de stat sau autoritățile publice. Legea 677/2001 se întemeiază pe textul Directivei Europene 95/46/CE care reglementează activitățile de prelucrare a datelor personale la nivelul Uniunii (ambele norme vor fi abrogate începînd cu data aplicării Regulamentului). Cu timpul, era informațională a transformat relațiile sociale în așa măsură încît, aducînd informația în prim-planul rețelelor sociale pe care le-am populat cu datele noastre personale (și chiar private!), Directiva Europeană din anul 1995, Legea 677/2001 și alte legi naționale ale statelor din UE, au devenit lipsite de forță juridică.

Amenzile prevăzute de Regulament, au caracter de pionierat în legislația românească. Astfel, plafonul minim pînă la care pot ajunge amenzile pentru încălcarea regulilor de prelucrare a datelor personale este de pînă la 10.000.000 euro sau 2% din cifra de afaceri mondială (dacă organizația face parte dintr-un grup internațional) totală anuală corespunzătoare exercițiului financiar anterior, iar plafonul maxim al amenzilor este de pînă la 20.000.000 euro sau 4% din cifra de afaceri mondială totală anuală corespunzătoare exercițiului financiar anterior, luîndu-se în calcul, așa cum prevede Regulamentul, „cea mai mare valoare” (dintre sumă și procent). Amenzile vizează așadar, atît companiile private, cît și autoritățile de stat, cu precizarea că procentul din cifra de afaceri se aplică numai companiilor private.

Regulamentul se va aplica în România așa cum este publicat de către Comisia Europeană, fără norme metodologice de punere în aplicare și fără a fi transpus în legislația locală de o lege națională. Amenzile prevăzute în Regulament pot conduce la închiderea a trei sferturi din companiile care operează în România, ceea ce ar înseamnă colapsul economiei țării. La nivelul instituțiilor publice, dacă autoritatea desemnată (care rămîne și în contextul Regulamentului Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor Personale), ar controla responsabil aceste organizații, ar putea să afecteze serios bugetele acestora și așa-zisa lor autonomie, ar putea afecta însuși conceptul de autoritate publică. Este clară intenția legiuitorului de a trata cu maximă seriozitate lipsa dezinteresului european pentru activitățile de prelucrare a datelor personale, iar în contextul generat de firma Cambridge Analytica în care este implicată una dintre cele mai puternice companii din lume – Facebook –, și pe fondul lipsei unor norme care să reglementeze decisiv domeniul prelucrării datelor personale în SUA, Regulamentul General privind Protecția Datelor devine un standard global, un reper legislativ mondial.

Norma Europeană a creat un loc de muncă nou, respectiv funcția de Data Protection Officer, sau cum a fost (incorect) tradusă în limba română, Responsabilul cu Protecția Datelor. Autoritățile publice au obligația de a desemna un Responsabil cu Protecția Datelor, specialist care raportează direct celui mai înalt nivel de conducere al organizației, care este și unicul responsabil pentru toate activitățile de prelucrare desfășurate. Orice companie care are peste 250 de angajați (alături de alte condiții expres prevăzute în Regulament), trebuie să încadreze un Reponsabil cu Protecția Datelor.

 În Europa sînt aproximativ 508 milioane de cetăţeni/locuitori. Din anul 2001, cînd a intrat în vigoare Legea 677 în România, pînă astăzi, sînt 17 ani. Din 1995, cînd a intrat în vigoare Directiva Europeană, pînă astăzi, sînt 23 de ani. Atîția ani de indiferență vor fi „acoperiți” cu forța pentru cetățenii europeni de prevederile acestui Regulament. Cetățenii europeni beneficiază de drepturi clar definite, respectiv dreptul de informare și acces la datele cu caracter personal prelucrate, dreptul de rectificare și de ștergere a datelor, dreptul „de a fi uitat“, adică de a fi șters din „evidențele” mediului online, dreptul de a restricționa o activitate de prelucrare, dreptul de a solicita transferul (portabilitatea) datelor personale care vă aparțin și care sînt prelucrate la nivelul organizației, dreptul de a vă opune unui proces decizional automat, prin prelucrarea informațiilor în sisteme IT și dreptul de a vă opune, în condițiile Regulamentului, oricărei activități de prelucrare în general. Nerespectarea acestor drepturi va fi asumată de managementul superior al companiilor private sau de directorii și șefii instituțiilor publice, pînă la nivelul miniștrilor. Această responsabilizare a celui mai înalt for decizional este din nou, o chestiune de pionierat în legislația din România și reprezintă una dintre schimbările acceptate cu dificultate de managementul românesc care, în general, nu-și asumă nimic.

România nu este pregătită pentru schimbările aduse de Regulamentul General pentru Protecția Datelor. Deși acesta a intrat în vigoare la data de 27 aprilie 2016, dată de la care organizațiile vizate au avut doi ani de zile la dispoziție pentru a-și pune la punct procesele și procedurile interne în acord cu normele instituite, Europa s-a trezit tîrziu, iar România, cunoscută că în general tratează superficial orice inițiativă europeană, crede că poate să implementeze Regulamentul în „conștiința naţională”, pe ultima sută de metri…

 Și cum este prea tîrziu pentru nuanțe și ocolișuri, concluzia este una de temut: începînd cu data de 25 mai 2018, se va aplica Regulamentul General privind Protecția Datelor (GDPR, după acronimul titlului englez al legii), care reprezintă o tehnologizare forțată pentru companiile care desfășoară activități de prelucrare a datelor personale ale persoanelor fizice din Europa. Astfel, organizațiile care vor înțelege dimensiunea problemei și care vor aloca resurse pentru a garanta siguranța activităților de prelucrare desfășurate (bani, oameni), vor continua să activeze, iar dacă nu, își vor înceta benevol activitatea sau vor fi închise.

AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.

Adevarul.ro

image
Destinul trist al Prinţesei Aiko a Japoniei, numită „Cea mai singură prinţesă din lume"
Fiica Împăratului Naruhito trăieşte izolată şi, deşi unii cred că are o existenţă privilegiată, viitorul nu sună bine, în niciuna dintre variantele acceptate de Palat.
image
Un șofer care a sărit la bătaie cu bâta, pus la respect de victimă VIDEO
În baza datelor strânse de polițiști, șoferul a fost reţinut, urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunere legală.
image
Cele mai bune trei alimente pe care să le consumi dimineața. Sunt sățioase și nutritive
Micul dejun nu este o masă obligatorie, nu este necesară tuturor. De fapt, e chiar mai indicat să sari peste micul dejun decât să consumi ceva nesănătos. Ideal este să începi ziua cu ceva ușor, nutritiv și sățios.

HIstoria.ro

image
Apogeul și căderea lui Ernest Urdăreanu, favoritul regelui Carol al II-lea
Odată cu sfârșitul domniei Regelui Carol al II-lea, și-au pierdut pozițiile de la Curte și marii săi demnitari. Urdăreanu însă a fost singurul dintre aceștia ales de fostul suveran pentru a-l însoți într-un exil care s-a dovedit definitiv.
image
Prosecco și Macarons, două produse care au cucerit întreaga lume și altele din bucătarie
Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inediat „Povești parfumate”.
image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.