Ce-i de salvat cînd vine o boală ca aceasta?

16 martie 2020
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

Cu politicienii, ne-am înțeles. Mare speranță de la ei, nu e. Nu au cum să facă mai mult decît pot. Dar să revenim la noi, „civilii”. Cum toată lumea a înțeles repede, coronavirusul ăsta îmbolnăvește mii de oameni, dar distruge zeci de milioane. Spaima a blocat economia. Locurile de muncă se pierd, banii și mărfurile nu se mai mișcă; „toată lumea stă în casă” a devenit „toată lumea se izolează”, ceea ce în economie este catastrofal.

Aud că avocații și Camerele de Comerț sînt asediate de solicitări de consultanță despre forța majoră: „cum să invoc forța majoră, căci nu mai pot respecta contractul pentru că totul e blocat, n-am vînzări și nu pot nici eu să-mi execut obligațiile mai departe?” Îți dai imediat seama că dacă toți invocă forța majoră în relațiile contractuale cu furnizorii sau clienții ne prăbușim. Economia întreagă nu e altceva decît o imensă rețea de contracte care se respectă, în care orice client e un furnizor pentru alt client, care la rîndul lui e un furnizor pentru altul și tot așa. Invocarea forței majore „în lanț” nu înseamnă ieșirea dintr-o situație imposibilă, ci o cădere în gol a tuturor strînși în brațe cu toți ceilalți.

Informația că mulți se gîndesc imediat la refugiul dat de invocarea forței majore m-a îngrijorat. Știu că românul este, de felul lui, panicos. Dar mai știu și că e șmecher. Adică, știu că e genul care, dacă ar putea să-și execute obligația cu un efort mai mare decît prognozase, n-o va face și va prefera să se folosească de orice ieșire. Conjunctura este acum favorabilă, chiar se poate invoca forța majoră, cauză exoneratoare de obligații, după lege și după mai toate contractele. Adaug la aceste trăsături de psihologie națională și spaima paralizantă, perfect justificată oricînd și oriunde, care se instalează într-o economie în asemenea momente.

Așadar, dacă chiar vrem să facem ceva extrem de important pentru propria noastră supraviețuire asta putem face: să încercăm cu orice efort să ne respectăm contractele, adică să ne ținem promisiunile între noi. Nu există agent economic, mic sau mare, care să nu depindă de îndeplinirea unor promisiuni (contracte). Nu-ți respecți promisiunile către cei cărora le datorezi, nici cel care-ți datorează nu le va respecta. Și unde ajungem?

Acolo unde nu se poate, să nu întoarcem spatele opunîndu-i partenerului contractual fatalitatea forței majore. Să renegociem, să mai discutăm, să căutăm căi – toți sîntem loviți. Sînt prea puțini cei cărora le merg afacerile din plin în aceste zile (mă gîndesc la lanțurile de supermarket sau la farmacii), iar aceia să știe și ei că e doar o febră trecătoare. În curînd și ei vor fi striviți de împrejurările acestea implacabile.

Vor apărea, de nu cumva au și apărut, profitorii. Se vor face mici averi speculînd această nenorocire. Există bestii umane, indivizi suficient de josnici să corupă și să se lase corupți în aceste zile – nici nu vreau să mă gîndesc cum vor merge achizițiile directe și rapide sub imperiul stării de urgență. Viermii se vor sui pe noi crezînd că am murit. Dar cea mai mare greșeală ar fi să ne comportăm ca morții! Să înțepenim, să putrezim, să dispărem. Greșeala asta n-o vom comite! Primul și fundamentalul semn de viață la care nu avem voie să renunțăm: să avem încredere unii în alții. Să continuăm să încheiem și să respectăm înțelegeri între noi – așa vom trece peste aceste încercări!

Nu puneți punct! Vorbiți cu cei cărora le datorați, vorbiți cu cei care vă datorează, înțelegeți-vă, renegociați și continuați să lucrați! Doar asta ne ține în viață. Și dacă se întîmplă să mai facă și Guvernul ceva bun, să fie primit. Dar baza e în noi, în fiecare dintre noi!

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

Novak Djokovici Facebook jpg
Novak Djokovici, acuzat că s-a prefăcut accidentat, ca să-l scoată din ritm pe Carlos Alcaraz
Calificarea sârbului Novak Djokovici, 37 de ani, 7 ATP, în semifinalele de la Australian Open a iscat polemică.
Percheziții în comuna Augustin jpg
Doi angajați ai unei primării din Brașov, reținuți pentru că au plătit ilegal ajutoare sociale în schimbul voturilor
Doi funcționari publici din cadrul Primăriei comunei Augustin, din județul Brașov, au fost reţinuți în dosarul privind acordarea ilegală a ajutoarelor sociale în schimbul voturilor.
Living  Foto Lemon Interior Design jpg
Adio 19°C în casă. Descoperă temperatura ideală pentru a îmbina confortul cu economiile în locuință
În fiecare iarnă, confortul termic și economiile energetice devin subiecte de discuție. Mulți dintre noi ne întrebăm ce temperatură ar trebui să setăm la termostat pentru a ne simți confortabili în casele noastre, fără a afecta prea mult factura de energie.
image png
Ce se va întâmpla cu singura biserică cu două altare din România. Decizia vine la mai bine de un deceniu
Mănăstirea Corbii de Piatră, cea mai veche mănăstire rupestră din sudul României, situată în comuna Corbi, județul Argeș, se pregătește să strălucească din nou, datorită unui proiect de reabilitare finanțat prin fonduri nerambursabile.
elena carstea jpeg
Ce afacere a pus pe picioare Elena Cârstea, în America, în urma nereușitei din domeniul imobiliar: „Prețurile variază între 2000 și 3000 de dolari”
Elena Cârstea, una dintre cele mai îndrăgite voci ale anilor ’80 în România, a reușit să își transforme pasiunea într-o afacere de succes în Statele Unite.
Madison Keys jpeg
Se cunosc semifinalistele în proba feminină de la Australian Open. Profeția Gabrielei Ruse n-a atins-o pe Madison Keys
Iga Swiatek și Madison Keys au pătruns azi noapte în careul de ași de la Melbourne.
netflix pixabay jpg
Netflix mărește prețul abonamentelor după ce a înregistrat cea mai mare creștere a numărului de abonați
Netflix a anunțat marți, 21 ianuarie, că va crește prețurile la majoritatea abonamentelor sale. Gigantul de streaming a raportat 19 milioane de noi abonați în ultimul trimestru din 2024.
politia nu treceti 0 jpeg
O femeie a fost găsită moartă în Craiova, în spatele blocului unde locuia. Urme de sânge au fost descoperite în bucătărie şi balcon
Poliţiştii din Dolj au deschis o anchetă după ce o femeie în vârstă de 66 de ani, din Craiova, a fost găsită moartă în spatele blocului, în dreptul balconului locuinţei acesteia.
banner pepe png
Marile iubiri din viața lui Pepe. Artistul a avut o viață amoroasă extrem de tumultoasă
Pepe este unul dintre cei mai îndrăgiți artiști din România, dar și un bărbat râvnit de femei. De-a lungul timpului, cântărețul a reușit să cucerească inimile mai multor doamne și domnișoare, însă a preferat doar relațiile serioase.