Ce-a mai rămas nepozat?

8 iulie 2015
Arta de a îmbătrîni jpeg

Stau pe plajă. Îmi mai ridic din cînd în cînd ochii și mă uit în jur. La mare, la oamenii care au apărut în timpul cît am mai citit niște pagini din Lunga vară la Veneția a lui Henry James. Și-au întins prosoapele, și-au instalat umbrelele, scaunele pliante. Totul e bine. Mi se lipește privirea de un domn care își sprijină un aparat foto pe burtă. Îl întoarce pe toate fețele. Mă gîndesc că și-o fi luat omul o jucărie nouă. Se ridică și începe să pozeze marea. Compulsiv. După ce l-a bătut suficient de tare soarele în cap, se reîntoarce la bază. Soția stă pe burtă și se bronzează. El își reia locul pe șezlong și își pune aparatul la ochi. Mă gîndesc că o vrea să facă o natură moartă cu nisip încins. M-am înșelat. Îi pozează consoartei călcîiele. Femeia se mișcă și el îi aranjează piciorul. Și-l pune mai în umbră, pentru cine știe ce efect artistic.Intră, fără să prosteze, în pielea modelului. Mă reîntorc la personajele mele, chiar dacă nu mă amuză la fel de tare.

După un timp mă uit din nou în zare. Din apă se ițesc trei fete care se țin de o prăjină. Sînt în mare și rîd în fața unui telefon cocoțat pe un suport. E bățul pentru selfie. Ceva nu iese bine, ele încearcă poza perfectă, bineînțeles. Mai vine cîte un val, le mai dezechilibrează, dar nu se dau bătute. Se chinuiesc pînă reușesc.

Înainte de a apărea telefoanle mobile cu cameră am primit cadou un aparat foto. Eram la Berlin. Bătusem deja orașul în lung și-n lat. Aveam deja o grămadă de colțuri preferate. Dar nu sufeream că nu le-am tras în poze. În cap au și rămas. La următoarea călătorie am uitat încărcătorul săpunierei mele. Și nici nu mi-am mai bătut capul să-l înlocuiesc.

Nici nu mai știu pe unde l-am depozitat.

De cînd am Iphone fac mai multe poze. Mi se pare mai ușor. Și mai prietenos. Le-aș zice fotografii pentru uz intern. Din cînd în cînd, mai pun cîte una pe Facebook.

Dar, în continuare, albumele mele foto sînt la loc sigur. În minte. Nu s-au voalat și nici nu s-au umplut de praf. Și pot, oricînd, să le povestesc.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

dna   directia nationala anticoruptie eduard enea jpeg
Percheziții DNA la instituții publice din Cluj și Bistrița. Printre persoanele vizate se numără șefa AJFP Cluj - SURSE
Procurorii DNA Cluj fac percheziții, marți, 15 iulie, în Bistrița și Cluj într-un dosar de corupție vizând fapte comise de funcționari publici. Potrivit surselor, printre persoanele vizate se numără și șefa Direcției Regionale a Finanțelor Publice Cluj-Napoca.
profimedia 1019543632 jpg
Bruno Mars ironizează zvonurile despre dependența de jocuri de noroc: „Aproape că am scăpat de datorii‟
Bruno Mars ironizează cu stil zvonurile despre presupusele sale datorii de 50 de milioane de dolari. Artistul a făcut o postare savuroasă după apariția-surpriză la concertul BLACKPINK.
Întâlnirea dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski. FOTO EPA-EFE
Trump a încurajat Ucraina să lovească orașe cheie din Rusia, inclusiv capitala. „Volodimir, poți lovi Moscova, dar Sankt Petersburg?”
Donald Trump i-ar fi încurajat în privat pe ucraineni să intensifice atacurile în adâncimea teritoriului rus, întrebându-l pe Volodimir Zelenski dacă Ucraina ar putea lovi Moscova în cazul în care SUA ar furniza arme cu rază lungă de acțiune, potrivit unor persoane familiarizate cu discuția.
Donald Trump si Vladimir Putin FOTO AFP
De la „bromance” la ultimatum: cum a ajuns Trump să-l amenințe pe Putin. Ce rol a avut Melania ?
La aproape un deceniu de la debutul său fulminant în politica mare, Donald Trump pare să-și revizuiască, cel puțin parțial, atitudinea față de Vladimir Putin.
România în topul orașelor lumii cu cele mai ieftine proprietăți Colaj
România, primul loc în UE la migranţi: unul din șase români a părăsit țara. „Dacă ai aproape 16% din populaţie în diaspora, nu ai voie să nu o iei în seamă”
România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la capitolul migrației, cu peste 3,1 milioane de cetățeni stabiliți în alte state membre, un exod masiv echivalent cu golirea completă a unui oraş de mărimea Bucureştiului, Timişoarei sau Iaşiului.
Femeie salvata din peștera în care trăia cu fetele ei
„Ne era frică doar de oameni”. Povestea femeii care trăia în peșteră cu fiicele sale: „Am fost așezate într-o închisoare fără cer, fără iarbă”
Presa din India relatează despre o poveste de supraviețuire și devotament spiritual, după ce autoritățile locale au descoperit o femeie originară din Rusia care trăia împreună cu cele două fiice ale sale într-o peșteră izolată.
Leon, băiatul lui Kamara, a făcut rujeolă
Leon, băiatul lui Kamara, a făcut rujeolă! Mama lui, actrița și artista Oana Hănțoiu, îl îngrijește în spital: „Nu știu când se reface”
Fiul artistului Kamara, Leon, are deja 11 ani și debordează de energie. Atât mama lui, actrița și artista Oana Hănțoiu, cât și Kamara, au grijă cum nu se poate mai bine de el. Leon a fost aniversat în luna mai.
tunel bun gif
Cum arată lucrările la tunelurile secțiunii lipsă din Autostrada Lugoj–Deva. Se lucrează în trei schimburi
Continuă lucrările la veriga lipsă a Autostrăzii A1, între Lugoj și Deva, pe lotul 2 Margina - Holdea. S-au înregistrat progrese importante în execuția structurilor și în zona tunelurilor.
aida6 jpg