Călătoria șosetei galbene prin Cetate

17 august 2015
Arta de a îmbătrîni jpeg

Mai sînt cîteva zile și ne întoarcem la Alba-Iulia. Ocazie cu care m-a apucat o părerea de rău că n-am scris, așa cum am promis anul trecut, povestea șosetei galbene a lui Matei, un băiețel tare simpatic, pe care sper să-l revăd și anul ăsta. Pentru a restabili gradul de inefabil din Cetate, recuperez acum întîmplarea:

Penultima zi de festival. De toate sînt trei, dar par mai multe. Picioarele noastre știu fiecare piatră din Cetate, au urcat și au coborît pînă le-a venit rău. Ne tragem sufletul la un pahar de prosecco, alături de invitații noștri, într-o curte frumoasă, cu havuz. Vîntul umflă fețele roșii de masă. Și cuvintele se ridică în aer ca niște baloane cu aer cald. Matei e cel mai mic din grupul de copii care ne însoțește. Își găsește un loc numai bun de joacă pe marginea de piatră, joasă, a fîntînii. Mă mai uit din cînd în cînd la el și pare fascinat de felul în care pe apă plutesc niște frunze mici și uscate. El își vede de treabă, noi la fel. Începe să se însereze și am rămas ultimul grup. Ne mișcăm ca niște melci, dar tot trebuie să plecăm. Ciubi, tatăl lui Matei, se uită precipitat în stînga și-n dreapta.

- Stați, și-a pierdut copilul șoseta!, ne spune.

- Aoleu, și cum era?

- Galbenă. Și ținea la ea.
 

Un comando de oameni mari începe să facă cercetări. Degeaba. Șoseta dispărută a copilului a intrat în pămînt, nu alta. Nu ne dăm ușor bătuți, dar nu ne ajută la nimic. Nici pe noi, nici pe Matei. Îl consolăm pe copil că, poate, șoseta lui galbenă s-a plictisit și a plecat să se plimbe singură, că dă o tură prin Cetate și că se va întoarce a doua zi și îi va povesti extraordinarele ei aventuri. Habar n-am dacă el a crezut o iotă din ce i-am spus noi atunci sau știa mult mai bine decît oricine ce viață palpitantă au obiectele care, uneori, își iau zborul de lîngă noi.

A urmat o seară lungă. La micul dejun, la cafeaua dinaintea plecării, mai toți am fi dat toate regatele și cetățile din lume pentru niște ore de somn în plus.

Cum nu se putea, am băut în liniște lichidul fierbinte și am ciugulit te miri ce.

Aurel, personajul librar, și-a scos la un moment dat telefonul din buzunar să se uite la ceas. Am rămas cu gura căscată. Nu dormisem suficient nici unul dintre noi, dar faptul că șosetă galbenă a lui Matei, a apărut din senin pe masă, în fața noastră, nu era chiar ceva la care să mă fi așteptat. Băiatul o găsise, o luase și o transformase în husă pentru telefon.

Pe drumul de întoarcere, în autocar, Matei părea amuzat de toată tărășenia. Și de regăsirea aventuroasă. Noi la fel. Mai trăgeam din cînd în cînd cu ochiul la piciorul lui și la dunga galbenă care i se ițea de sub pantaloni. Poate că unele călătorii nu se termină niciodată.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

patrick mouratoglou gettyimages 1200638459 1 jpeg
BeFunky collage (27) jpg
Fiul lui Marian Drăgulescu, apariție emoționantă alături de tatăl său la Vocea României. Tânărul a renunțat la gimnastică pentru o carieră muzicală
Richard Alexandru, fiul lui Marian Drăgulescu în vârstă de 17 ani, a participat la Vocea României, unde a surprins pe toată lumea cu talentul său artistic. Deși tatăl său este sportiv, tânărul a ales o altă carieră.
Vitali Kliciko la un post de control din apropiere de Kiev FOTO EPA-EFE
Alertă de raid aerian în Ucraina. Primarul Vitali Kliciko anunță că fragmente de dronă au căzut pe o clădire municipală din Kiev
Fragmente dintr-o dronă au căzut sâmbătă dimineaţă pe o clădire municipală din districtul Obolon, la nord de centrul Kievului, fără a provoca un incendiu, a anunţat Vitali Kliciko, primarul capitalei ucrainene.
ploi torentiale jpeg
Ciclonul Boris a făcut prăpăd în România. Două persoane și-au pierdut viața, alte 50 au fost evacuate din case
Ciclonul Boris a făcut prăpăd și în România. Două persoane și-au pierdut viața din cauza viiturii puternice care a lovit județul Galați, iar alte 60 au fost evacuate din case.
sendvisuri cu sardine jpg
Sendvișuri cu sardine
Sendvișurile cu sardine sunt o opțiune delicioasă și nutritivă pentru o gustare sau o masă rapidă.
Elena Lasconi, la podcastul lui Lucian Mandruta Foto Captură Video Youtube jpg
Elena Lasconi susține că este „singurul candidat de centru-dreapta”: „Domnul Ciucă ştie să dea ordine şi să asculte de ordine”
Elena Lasconi, candidatul USR pentru alegerile prezidenţiale, contestă apartenenţa liderului PNL, Nicolae Ciucă, la curentul de dreapta, despre care susține că „toate măsurile pe care le-a luat când a fost prim-ministru au fost de stânga”.
Dezbatere prezidențială între Donald Trump și vicepreședintele Kamala Harris. FOTO Profimedia
Orașul Springfield, învăluit în haos după declarațiile lui Trump: școlile au fost evacuate și au fost amenințări cu bomba
Orașul cu 59.000 de locuitori de lângă Columbus s-a confruntat cu un torent de amenințări cu bombă și cu o atenție nedorită de când fostul președinte Donald Trump a repetat săptămâna aceasta afirmația conform căreia imigranții de acolo mănâncă animale de companie.
Vitamina care previne tulburarile de memorie  Sursa foto shutterstock 414407089 jpg
Cea mai bună vitamină care previne tulburările de memorie
Știința a demonstrat că există o anumită vitamină care ajută la prevenirea problemelor de memorie asociate cu vârsta. Din fericire, este prezentă în multe alimente pe care le-ai putea consuma adesea.
5 ponturi pentru o casnicie de durata de stiut la 40 de ani  Sursa foto Pixabay couple 8498864 1280 jpg
5 ponturi pentru o căsnicie de durată de ştiut până la 40 de ani
Menţinerea unei căsnicii frumoase la 40 de ani presupune o perspectivă distinctă asupra iubirii şi a unei relaţii de cuplu.