Buna practică a iubirii

27 august 2018
Mica mea distopie jpeg

Zilele trecute, mai mulți oameni din lista mea de prieteni de pe Facebook au share-uit un interviu cu Alain de Botton, al cărui titlu e „The True Hard Work of Love and Relationships”. Ceva m-a făcut curioasă, l-am deschis și l-am citit. Am aflat, spre sfîrșitul discuției, că cel mai citit articol din New York Times, din 2016, a fost „Why You Will Marry the Wrong Person”, un text semnat de același autor. Îl găsiți aici.

Așadar, așa cum observa jurnalista Krista Tippett, în anul Brexit-ului, al alegerilor prezidențiale, al crizei refugiaților, acest articol a avut, de departe, cele mai multe vizualizări și comentarii.

Pare un semn cît se poate de clar că, oricît de mari ar fi problemele socio-politice mondiale, poveștile personale vor fi mai puternice. Ne va interesa soarta lumii ca un desen general, dar cămașa cea mai apropiată de piele va avea legătură cu sentimentele noastre. Și, oricît de mult se vor schimba lucrurile, nevoia de dragoste, interacțiunea reală cu celălalt, căutare adevărului în viața sentimentală vor căpăta mize tot mai mari.

„Cazul” Botton mi se pare cel mai bun exemplu că lucrurile stau așa. 

Autorul elvețiano-englez avea 23 de ani cînd a publicat prima sa carte, Eseuri de îndrăgostit, care s-a vîndut în peste 2 milioane de exemplare și a fost tradusă în mai bine de 25 de țări. De atunci s-au întîmplat multe și, în timp, Botton a devenit un fel de „guru” al iubirii. Nu vă imaginați că omul doar a stat și a scris niște cărți. Ca să înțelegeți cum se construieşte un fenomen, trebuie spus că Botton a creat o întreagă industrie, un fel de butic internațional (care funcționează și în Australia, Brazilia, Franța, mai recent) de pus marile întrebări ale vieții. „Ceea ce nu înveți la școală”, cum și-a descris el însuși demersul. Un business profitabil, care se numește School of Life și care a atras peste 100.000 de persoane, un canal de YouTube cu un milion de abonați și 70 de milioane de vizualizări. Cea mai recentă carte a lui  Alain de Botton se numește, de altfel, The Course of Love.

„Sînt aici din curiozitate. E plin de tematici care mă interesează”, spunea Elisabeth Allier, 44 de ani, una dintre cursantele de la School of Life, care își schimbase recent viața și, din funcționar bancar, se inițiase în Mindfulness. „Mi-am dorit să-mi lărgesc orizontul, să capăt noi competențe, de asta am venit la cursul de conversație”, scria un arhitect de 42 de ani.

Dar să ne întoarcem la această nevoie de a face puțină lumină în viețile noastre. De ghidajul instant al celor care „știu” cum se procedează. Ce scrie Botton e de bun-simț, omul pledează pentru o scuturare de romantism în ceea ce privește amorul. Vorbește despre viața de cuplu de azi, cu cazuistica ei practică și asta face ca oamenii să se regăsească și să empatizeze cu genul acesta de text. Despre legăturile pe care le construim în timp, acel lanț de relații afective – cu familia, cu copiii, prietenii, oamenii cu care lucrezi – atunci cînd nu ai un partener stabil. Care ar trebui valorificate mai mult, mai ales dacă atunci cînd te simți singur.

Dacă vezi un titlu de genul „Greșeli pe care le faci cînd intri într-o relație” sînt multe șanse să deschizi textul și să-l citești. Cîți dintre noi nu rezonează cu asta?

Și, dacă mai era nevoie de vreo dovadă în plus, Marius Comper, a făcut de curînd o anchetă pe pagina sa de Facebook, cu întrebarea: „Unde ați greșit cînd vine vorba de iubire?” A primit peste 300 de răspunsuri, iar Ștefan Voinea a făcut apoi și un grafic al răspunsurilor. În fruntea listei greșelilor: „așteptări nerealiste”.

Concluzia vine de la sine: actualitatea unor teme rămîne constantă și nu ține cont nici de vremuri, nici de spații geografice.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

profimedia 0945172876 jpg
Șansele Ucrainei de a păstra Pokrovsk. Forțele ucrainene se luptă să oprească înaintarea rapidă a rușilor
Trupele ruse se apropie de Pokrovsk dinspre est și sud. După capturarea satului Șevcenko, la sud de oraș, forțele ruse se află acum la mai puțin de patru kilometri de acest centru logistic cheie situat la marginea vestică a regiunii Donețk, relatează Kyiv Independent.
shutterstock 2554968047 jpg
Luna Plină în Gemeni, 15 decembrie. Ce semnificații are și cum îți poate influența zodia
Descoperă semnificația astrologică a lunii pline din decembrie în Gemeni și cum te influențează în funcție de zodie. Pregătește-te pentru un nou început!
Victor Piturca, Sportpictures jpg
Victor Piţurcă lămurește problema revenirii în fotbal, după 5 ani de pauză
Fostul selecționer a fost ofertat de FC Voluntari.
echipa film trei km pana la capatul lumii jpg
Echipa filmului „Trei kilometri până la capătul lumii", propunerea României pentru Premiile Oscar, dezvăluiri din culise
„Trei kilometri până la capătul lumii", regizat de Emanuel Pârvu este propunerea României la premiile Oscar la categoria Cel mai bun lungmetraj internaţional. Marţi echipa de
klaus iohannis pe tron jpg
Operația estetică la care ar fi apelat Kalus Iohannis. Românii, revoltați: „Deci acolo sunt banii de autostrăzi”
În plin scandal electoral după anularea primului tur al alegerilor prezidențiale din acest an, Klaus Iohannis ar fi fost preocupat să își facă o intervenție estetică. Despre ce este vorba, aflați din rândurile de mai jos.
spion roman jpg
Ce se întâmplă acum cu românul reținut pentru spionaj în favoarea Ucrainei. MAE a publicat ultimele informații
Un cetățean român a fost reținut în regiunea separatistă Abhazia din Georgia sub acuzația de spionaj în favoarea Ucrainei, conform autorităților locale pro-ruse.
image jpeg
shutterstock 2505780125 jpg
Mituri explicate. De ce să nu crezi tot ce auzi despre mâncare?
Mituri demontate despre mâncare. Ce trebuie să știi pentru o alimentație sănătoasă.
Zonele vulnerabile din Europa Foto Newsweek jpg
Unde vor ataca rușii în cazul declanșării unui nou razboi mondial. Zonele vulnerabile din Europa
Newsweek publică mai multe hărți care arată potențiale puncte sensibile dacă Moscova ar continua lupta mai departe pe continent.