Bani, scris și realitate

17 ianuarie 2018
Mica mea distopie jpeg

Cu puțină vreme în urmă, eram la o petrecere și m-am întîlnit și cu un amic scriitor. Nu știu cum, dar conversația noastră a ajuns repede la bani. Mă simțeam ca într-un episod din desenele animate cu Tom și Jerry, cînd motanului îi e foame și începe să viseze pui fripți și apetisanți. Cam așa îmi vorbea și el despre sumele fabuloase pe care le-ar cîștiga unul și altul. Am încercat să-i mai temperez fantezia, dar nu cred că am reușit. Mă rog, el s-a reorientat spre film, unde și-a dat seama că nu muncești/scrii pe nasturi.

Apoi a venit vestea absurdă cu depunerea declarației 600, care înseamnă altă grilă de impozitare pentru cei care fac venituri, printre altele, din drepturi de autor. Pe scurt, ai scris o carte într-un an, ai avut mai multe proiecte, foarte bine, statul e sigur că poți să fii cel puțin la fel de deștept și în anul următor și să cîștigi măcar aceeași sumă. Deci, s-a gîndit că cel mai bine ar fi să-ți ia banii înainte.

Între timp, a apărut volumul Elenei Vlădăreanu, Bani, muncă, timp liber (2017, în colecția „Vorpal”, de la Editura Nemira, coordonată de Svetlana Cârstean). N-am scris atunci despre el, dar o fac acum, cînd momentul e și mai bun. În primul rînd, o să zic că le-aș trimite-o celor cărora le-a venit această idee, minților luminate ale fiscului român. Sigur, nu le pasă, dar în caz că ar citi-o ar cădea și ei puțin pe gînduri și s-ar gîndi că oamenii ăștia, care n-au găsit altceva mai bun de făcut în viață, n-au chiar cea mai ușoară existență.

Bani, muncă, timp liber e despre ce ne doare pe toți. E manifest, poezie și un bun început pentru o discuție serioasă despre scrisul ca meserie. Despre ce e plătit și cum, despre plăcere și muncă, despre cîtă valoare au lucrurile pe care le faci și cine le cîntărește/convertește în bani.

În anii ’80, în nomenclatorul de meserii, exista „scriitorul de vagoane”. Azi nu mai știu, dar cea de scriitor pur și simplu nu cred că apare. De fapt, nici nu contează, important e că, pe piața muncii libere, e dreptul tău să scrii ce și cum te taie capul, în schimbul unei așa-zise glorii. Nu? Cam asta e percepția celor mai mulți dintre oameni. Ai mei cred, de exemplu, în continuare, că povestea cu scrisul de cărți e un fel de hobby, dar că trebuie să ai o meserie ca lumea pe lumea asta. Și le înțeleg frica. Ba, mai mult, o simt uneori pe șira spinării.

Cartea Elenei Vlădăreanu spune, astfel, povestea fiecăruia dintre noi. Cartea ei are forță și luciditate. Cît costă, de fapt, munca noastră? Mai apucăm să ne gîndim la asta, prinși în nebunia de a face cît mai multe job-uri?

Am spus și o mai spun, scrisul rămîne o nebunie și un lux, pentru care trebuie să aduci bani din altă parte. Și, dacă încă aveți idei romantice despre cum stă el, scriitorul, ca-n filmele americane, se uită pe geam și așteaptă să-l lovească inspirația, e vremea să vă lecuiți. Bani, muncă, timp liber s-ar putea să fie cea mai bună lectură: „Dar scrii./ Pentru că scrisul./ Pentru că nu e frumos să scrii pentru bani./ Pentru că e rușine să refuzi./ Poate nu meriți./ Poate ar trebui să mai ai răbdare niște ani./ Și să treci odată de treișcinci./ Na c-ai trecut!/ Mare ispravă ai făcut!/ Poate ei au dreptate și scrii prost cînd tu crezi că scrii bine./ Poate ar trebui să te angajezi la Auchan./ Poate ar trebui să dai reject cînd an de an./ Maică-ta te-ntreabă: iese ceva la afacerea asta?/ Poate ar trebui să nu mai aștepți lista./ Lista cu cei grozavi, cu cei care merită./ Cu cei frumoși, cei populari, cei talentați./ Și dotați/ Lista cu premianți./ N-o mai aștepta. / Fuck it. Eat pizza.”

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

stadion dinamo jpeg
Dinamoviștilor li se lungesc urechile așteptând să înceapă lucrările la noul stadion. Veste proastă de la CNI
Încă o amânare privind procedurile de licitație la noua arenă a „câinilor roșii”.
raceala jpg
Cunoscut epidemiolog, despre Boala X: Gravitatea acestei afecțiuni este dificil de evaluat în acest moment. Care sunt simptomele
Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, a vorbit despre Boala X, noua afecțiune respiratorie, despre care se cunosc puține informații.
Ulei de gatit FOTO Shutterstock jpg
Tipuri de uleiuri de gătit care ar putea provoca un val de cancere de colon în rândul tinerilor. Sunt „otrăviți fără să știe”
Anumite tipuri de uleiuri de gătit ar putea alimenta un val de cancere de colon la tinerii americani, sugerează un studiu finanțat de guvernul Statelor Unite.
incendiere mormant Hafez al Affas/ FOTO:AFP
Mormântul dictatorului sirian lui Hafez el-Assad a fost incendiat, după fuga fiului său în Rusia
Prăbușirea regimului președintelui sirian Bashar al-Assad a declanșat manifestări de bucurie, dar și de haos în toată țara.
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Olimpiu Moruțan, în fața marelui moment: fotbalistul revine, după opt luni
Jucătorul român și-a revenit de la accidentare.
ue uniunea europeana europa pixa descopera 1024x682 jpg
20 de ani de la încheierea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană
Trăind sub tirania evenimentelor politice societatea românească a uitat să celebreze două decenii de la încheierea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.
fcsb facebook jpg
FCSB a găsit înlocuitor pentru Daniel Bîrligea. Poate semna încă din iarnă
Evoluțiile bune ale lui Daniel Bîrligea l-au adus în atenția echipelor din străinătate.
daniel david ubb fb jpg
Cine este Daniel David, vehiculat ca posibil candidat la președinție. „Partidele proeuroene trebuie să facă o listă preliminară”
Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David, este vehiculat ca posibil candidat comun din partea partidelor pro-europene la alegerile prezidențiale.
Michael Schumacher (Getty Images) jpg