Asaf Avidan, trubadurul electric

Ioana OLĂRAŞU
18 septembrie 2018
Asaf Avidan, trubadurul electric jpeg

Mai întîi, să vă spun cum văd eu (!) că e cu oamenii care vibrează prea adînc. Una dintre ferestrele mele stă deschisă de vreo două luni. Odată cu sosirea lui septembrie, am început să mă trezesc în toiul nopții, în căutarea unei pături care să-mi astîmpere frigul. Da, cum e în cîntecul ăla al lui Asaf Avidan, cînd te trezești în labirint sau în te miri ce vis și nici nu mai știi ce anume căutai la început. Și mă gîndesc serios dacă e cazul să închid fereastra. Și să deschid fereastrul, pe interior.

Așa e și cu inimile deschise. Nu poți selecta trăirile, pentru că (te) iau pe nepregătite. Nu există jumătăți de măsură, doar curgere. Nu poți sta prea mult cu trăirile închise pe dinăuntru, că s-ar putea să facă ravagii. Poți doar să fii. Și eventual să închizi temporar pentru amenajări speciale.

Nu-i ușor să te (re)scrii pe sub straturile de memorie, ca și cum ești fără să fi fost. Nu-i ușor nici să așez în cuvinte o experiență care încă nu s-a decantat în mine, fără teama de a-i răpi esența. Ne-am înțeles, deci? Prea puține din cele dragi inimii sînt ușoare. Dar zboară, mereu. Ca Dedal. Uneori, nici nu știu cum reușesc.

Cînd a pășit pe scenă la Balkanik Festival și a sculptat primele acorduri, „No stone unturned”, am părăsit pe nepregătite zona barierelor emoționale și m-am lăsat purtată de un val care nu promitea nici mai mult, nici mai puțin decît să curgă prin suișurile și coborîșurile firescului uman, să restituie pentru aproape două ore un soi aparte de libertate interioară aproape imperceptibilă din exterior, care se scurge subtil prin cotloanele interioare, la o magnitudine cathartică, dublată de stranietatea și ascuțimea efectelor muzicale. Nici o piatră emoțională nu a rămas nezgîndurită.

„Your Anchor“, piesa după care Asaf ne-a lăsat tînjind după bis, s-a intersectat, în planul nu-atît-de-paralel din inima mea, cu „Ecourile” floydiene. Îl priveam cum își pregătește alchimic sunetele, ca un maestru fierar care-și îmblînzește și transmută durerea în focul propriei sale pasiuni pentru viață. Ceva din acordurile lui m-a dus cu inima la „Who by Fire” al lui Cohen și la sublimul solo de chitară al lui Javier Mas.

Înainte de „One Day”, ne-a transmis că semnificația pe care o acordăm cîntecului ne aparține, dar că, pentru el, este un cîntec trist. În fond, artiștii naturali oferă un dar neprețuit: o frîntură întreagă din ei înșiși în care să ne putem oglindi și regăsi. Iar cîntecele bune au cele mai multe vieți paralele, amplificate de nuanțele vieților care-și găsesc sensul în ele.

Ca niște săbii ascuțite, dar blînde, cîntecele atingeau fără să rănească toate notele corzilor interioare. Simțeai, cu intensă claritate, dincolo de sunet, trăirea. Iar întîlnirea sunetelor cu luminile făcea să pară că se pregătea să decoleze către o altă dimensiune, una mai familiară sufletului său. Electric.

Se pot vorbi multe cu el, la un whisky. Ne-a povestit cum a scris „Over You Blues”, la un pahar plin ochi cu furie îmbibat de gelozie și de ce?-uri, răfuieli existențiale cu zeii și inevitabila întîlnire cu hăul fricii. Se simte că scrie și cîntă ca să se întîlnească pe Sine, nu pentru a obține o reacție sau a fi plăcut. Deși, inevitabil, se întîmplă. Ne-a invitat să-l acompaniem, timp în care a motivat că bea pentru a recrea contextul piesei. Și a spus ceva de genul: „And this is where the show usually starts to go down.” But, obviously, it didn’t. În schimb, muzica din el s-a dezlănțuit de-a binelea.

image

Pentru mine, bis-ul a atins centrul, cu „The Labyrinth Song”. Avînd în vedere fascinația mea pentru mitologie și teme arhetipale, dar și încăpățînarea cu care acest simbol îmi mai dă cîte un ghiont în viața mea, am rămas în puncte de suspensie. A povestit mitul și ne-a lăsat să înțelegem transpunerea sa în rolul lui Tezeu, rătăcit în propriul său labirinterior. Frumusețea miturilor este că îți deschid perspectiva. Și devine straniu uneori cînd realizezi că nu sînt atît de mituri pe cît par. Ascultasem de (prea) multe ori înainte cîntecul pînă să mă surprindă gîndul că firul Ariadnei poate fi însuși indiciul Sufletului în această căutare de negăsire a Egoului. Căutăm, de multe ori, în orb, fără să știm ce și uneori nu aflăm că găsim, iar dacă aflăm, nu știm ce anume sau pentru cît timp. Scuzați tușa dramatică, dar poate că tocmai seva confuziei alimentează căutarea din fiecare puls. În forma ei poetică, nevoia umană de eternizare și certitudine: „Ariadne, let me sing you/ and we’ll make each other last.”

Pe scenă, s-a încheiat cu „Different pulses”. Sincronizarea interioarelor este întotdeauna o provocare, o pasăre rară.

Acum, mă scuzați, trebuie să închid. Se face frig.

Mulțumesc, Asaf Avidan, că ai cîntat din propria ta mitologie personală.

Foto: Năluca

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

Ruinele Mănăstirii Sfântul Ilarion din Palestina înscrise de urgență în patrimoniul UNESCO Foto Colaj UNESCO
Ruinele unei vechi mănăstiri din Palestina, incluse de urgență în patrimoniul UNESCO. A găzduit cea mai veche comunitate de călugări din Țara Sfântă
Pe fondul conflictului cu Gaza, Comitetul pentru Patrimoniul Mondial a decis vineri, 26 iulie 2024, să includă „Mănăstirea Sfântul Ilarion/Tell Umm Amer” din Palestina simultan în prestigioasa Listă a Patrimoniului Mondial UNESCO și în Lista Patrimoniului Mondial Aflat în Pericol.
JO 2024 Paris Franta (Getty Images) jpg
Jocurile Olimpice vor aduce câștiguri majore pe bursa din Franța. În trecut, țările gazdă au fost pe plus
La deschiderea de la Paris a JO 2024, în centrul atenției vor fi sportivii, însă așteptările sunt pe măsură și în ceea ce privește economia, dat fiind că bursele țărilor gazdă sunt influențate.
yamnaya female
Popoarele Europei de astăzi s-au născut în urma unui genocid continental. Suntem urmașii celor mai violente populații
Arheologii dar și specialiștii în genetică au scos la iveală adevăruri tulburătoare despre originea popoarelor europene. Acestea au la origine una dintre cele mai ucigașe triburi din istorie, iar la baza formării lor cel mai cumplit și sistematic genocid din istoria Europei.
fcsb otelul facebook jpg
Romania la ceremonia Jocurilor Olimpice (EPA) jpg
curent bani energie electrica
Familiile vulnerabile vor beneficia în continuare de subvenții, chiar și după eliminarea plafonării prețului la energie
Familiile cu venituri mici vor beneficia în continuare de subvenții de la stat pentru plata facturilor la energie, chiar și după data de 1 aprilie 2025, când va expira perioada de plafonare a prețurilor pentru electricitate, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
9 Vincent Van Gogh jpg jpeg
27 iulie: ziua în care Vincent van Gogh s-a împușcat. Adevăratul motiv pentru care și-a tăiat urechea, apoi a recurs la gestul fatal
Pe 27 iulie, în 1824, venea pe lume Alexandre Dumas–fiul, iar în 1890, celebrul pictor Vincent van Gogh se împușca. În aceeași zi, dar în 1974, Richard Nixon era acuzat de obstrucționare justiției în Afacerea Watergate, iar în 1996 avea loc atentatul cu bombă de la Atlanta.
restaurant jpg
Realitatea unei vacanțe all inclusive, în Turcia. Experiență inedită trăită de 2 vloggeri români. „Asta este capcana..."
Sunt mulți cei care aleg să-și petreacă vacanțele în străinătate, iar Turcia rămâne o destinație preferată. Popularii vloggeri de călătorie de la „HaiHui în doi” au povestit, recent, despre experiența lor din Antalya, de la all-inclusive.
Marcel Ciolacu jpg
Ciolacu are un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale: „Nu puteți trăi într-o lume cu excepții”
Un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale va fi prezentat pe data de 1 septembrie, potrivit premierului Marcel Ciolacu. El susține că acest plan nu ar urma să conțină majorări de TVA sau creșterea contribuțiilor sociale.
image
Alex Bodi, adevărul lui despre Ema Uta: „Eu pun capăt relației, iar tu după trei săptămâni te culci cu alt bărbat. Te droghezi, umbli beată”
Alex Bodi a făcut declarații despre Ema Uta, după ce experta în domeniul frumuseții a lăsat să se înțeleagă faptul că milionarul s-a purtat urât cu ea, ba chiar că a lovit-o, după ce a spus că nu trece peste violențe. Afaceristul și-a luat inima în dinți și a vorbit deschis pe Instagram despre sentimentele sale, dar mai ales despre cum s-au vindecat după separare atât el, cât și Ema. Practic, fiecare și-a găsit alinare în brațele altcuiva.
image
Primii piloți români de F-16 instruiți în țară au absolvit programul
26 iulie 2024: Forțele Aeriene Române marchează o realizare semnificativă în apropierea Zilei Aviației, odată cu absolvirea primei serii de piloți români de F-16 instruiți în țară, la Centrul F-16 de la Borcea.
image
Intel are probleme: procesoarele din generațiile 13 și 14 suferă de probleme ireversibile
CPU-urile desktop din generațiile 13 și 14 de la Intel au întâmpinat probleme grave de instabilitate, care, dacă nu sunt rezolvate, duc la deteriorarea ireversibilă a procesoarelor.