Asaf Avidan, trubadurul electric

Ioana OLĂRAŞU
18 septembrie 2018
Asaf Avidan, trubadurul electric jpeg

Mai întîi, să vă spun cum văd eu (!) că e cu oamenii care vibrează prea adînc. Una dintre ferestrele mele stă deschisă de vreo două luni. Odată cu sosirea lui septembrie, am început să mă trezesc în toiul nopții, în căutarea unei pături care să-mi astîmpere frigul. Da, cum e în cîntecul ăla al lui Asaf Avidan, cînd te trezești în labirint sau în te miri ce vis și nici nu mai știi ce anume căutai la început. Și mă gîndesc serios dacă e cazul să închid fereastra. Și să deschid fereastrul, pe interior.

Așa e și cu inimile deschise. Nu poți selecta trăirile, pentru că (te) iau pe nepregătite. Nu există jumătăți de măsură, doar curgere. Nu poți sta prea mult cu trăirile închise pe dinăuntru, că s-ar putea să facă ravagii. Poți doar să fii. Și eventual să închizi temporar pentru amenajări speciale.

Nu-i ușor să te (re)scrii pe sub straturile de memorie, ca și cum ești fără să fi fost. Nu-i ușor nici să așez în cuvinte o experiență care încă nu s-a decantat în mine, fără teama de a-i răpi esența. Ne-am înțeles, deci? Prea puține din cele dragi inimii sînt ușoare. Dar zboară, mereu. Ca Dedal. Uneori, nici nu știu cum reușesc.

Cînd a pășit pe scenă la Balkanik Festival și a sculptat primele acorduri, „No stone unturned”, am părăsit pe nepregătite zona barierelor emoționale și m-am lăsat purtată de un val care nu promitea nici mai mult, nici mai puțin decît să curgă prin suișurile și coborîșurile firescului uman, să restituie pentru aproape două ore un soi aparte de libertate interioară aproape imperceptibilă din exterior, care se scurge subtil prin cotloanele interioare, la o magnitudine cathartică, dublată de stranietatea și ascuțimea efectelor muzicale. Nici o piatră emoțională nu a rămas nezgîndurită.

„Your Anchor“, piesa după care Asaf ne-a lăsat tînjind după bis, s-a intersectat, în planul nu-atît-de-paralel din inima mea, cu „Ecourile” floydiene. Îl priveam cum își pregătește alchimic sunetele, ca un maestru fierar care-și îmblînzește și transmută durerea în focul propriei sale pasiuni pentru viață. Ceva din acordurile lui m-a dus cu inima la „Who by Fire” al lui Cohen și la sublimul solo de chitară al lui Javier Mas.

Înainte de „One Day”, ne-a transmis că semnificația pe care o acordăm cîntecului ne aparține, dar că, pentru el, este un cîntec trist. În fond, artiștii naturali oferă un dar neprețuit: o frîntură întreagă din ei înșiși în care să ne putem oglindi și regăsi. Iar cîntecele bune au cele mai multe vieți paralele, amplificate de nuanțele vieților care-și găsesc sensul în ele.

Ca niște săbii ascuțite, dar blînde, cîntecele atingeau fără să rănească toate notele corzilor interioare. Simțeai, cu intensă claritate, dincolo de sunet, trăirea. Iar întîlnirea sunetelor cu luminile făcea să pară că se pregătea să decoleze către o altă dimensiune, una mai familiară sufletului său. Electric.

Se pot vorbi multe cu el, la un whisky. Ne-a povestit cum a scris „Over You Blues”, la un pahar plin ochi cu furie îmbibat de gelozie și de ce?-uri, răfuieli existențiale cu zeii și inevitabila întîlnire cu hăul fricii. Se simte că scrie și cîntă ca să se întîlnească pe Sine, nu pentru a obține o reacție sau a fi plăcut. Deși, inevitabil, se întîmplă. Ne-a invitat să-l acompaniem, timp în care a motivat că bea pentru a recrea contextul piesei. Și a spus ceva de genul: „And this is where the show usually starts to go down.” But, obviously, it didn’t. În schimb, muzica din el s-a dezlănțuit de-a binelea.

image

Pentru mine, bis-ul a atins centrul, cu „The Labyrinth Song”. Avînd în vedere fascinația mea pentru mitologie și teme arhetipale, dar și încăpățînarea cu care acest simbol îmi mai dă cîte un ghiont în viața mea, am rămas în puncte de suspensie. A povestit mitul și ne-a lăsat să înțelegem transpunerea sa în rolul lui Tezeu, rătăcit în propriul său labirinterior. Frumusețea miturilor este că îți deschid perspectiva. Și devine straniu uneori cînd realizezi că nu sînt atît de mituri pe cît par. Ascultasem de (prea) multe ori înainte cîntecul pînă să mă surprindă gîndul că firul Ariadnei poate fi însuși indiciul Sufletului în această căutare de negăsire a Egoului. Căutăm, de multe ori, în orb, fără să știm ce și uneori nu aflăm că găsim, iar dacă aflăm, nu știm ce anume sau pentru cît timp. Scuzați tușa dramatică, dar poate că tocmai seva confuziei alimentează căutarea din fiecare puls. În forma ei poetică, nevoia umană de eternizare și certitudine: „Ariadne, let me sing you/ and we’ll make each other last.”

Pe scenă, s-a încheiat cu „Different pulses”. Sincronizarea interioarelor este întotdeauna o provocare, o pasăre rară.

Acum, mă scuzați, trebuie să închid. Se face frig.

Mulțumesc, Asaf Avidan, că ai cîntat din propria ta mitologie personală.

Foto: Năluca

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Cât de mult ne influențează emoțiile destinul. Psiholog: „Cine le stăpânește, își controlează cu adevărat viața”
Nu punem mare preț pe forța emoțiilor, considerând că, de fapt, gândurile și programele mentale sunt cele care ne controlează destinul. Acest lucru este adevărat doar într-o anumită măsură, pentru că stările pe care le experimentăm zilnic au un rol determinant în viața personală și profesională.
image
Cel mai mare inamic al speciei umane. Are numai 6 mm, dar ucide anual aproape un milion de oameni
Cel mai mare inamic al umanității este de fapt o insectă banală, pe care o întâlnim inclusiv în România. Țânțarul este responsabil de moartea a 830.000 de oameni anual, iar specialiștii consideră că această insectă prin efectele produse a schimbat efectiv istoria umanității.
image
Tânăra care a făcut un scop în viață din a-i ajuta pe alții. Bistro-ul ei social, loc de întâlnire al celor ce vor să ajute
Când dorința de a face bine întâlnește inteligența umană, iese un bistro social. O tânără din Baia Mare a pus bazele unei astfel de afaceri tocmai din dorința de a face bine. Despre inteligența ei ne-a convins în momentul în care a început să vorbească despre această afacere, făcută pentru a ajuta

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.