Viețile netrăite

15 decembrie 2020
Viețile netrăite jpeg

Am citit în dimineața asta, la cafea, în The New Yorker, eseul What If You Could Do It All Over? - The uncanny allure of our unlived lives al lui Joshua Rothman. Am dat de el pe Instagram. În mai puțin de o zi, avea doar acolo vreo 60.000 de like-uri și peste 400 de comentarii. Așadar, un eseu despre viețile pe care am fi putut să le avem și să le trăim dar, din diferite motive, am ales alte variante, alte poteci bifurcate. M-a fascinat dintotdeaua întrebarea: Ce și cum ar fi fost, pentru destinele alor mei, dacă eu nu m-aș fi născut? Mi se pare una dintre temele identitare și chiar m-am jucat aceste piese ale puzzle-ului în primul meu roman. Ba, mai mult, pentru lansare, mi-am rugat niște prieteni artiști să își imagineze cum ar fi fost viața părinților lor, dacă ei nu s-ar fi născut. A ieșit un „documentar” extrem de emoționant pentru că, de fiecare dată cînd facem proiecții, cu datele pe care le aflăm în timp, descoperim variante nenumărate în care s-ar fi putut transforma niște istorii de viață.

Textul lui Joshua Rothman e o călătorie culturală în multitudinea de posibilități pe care le avem, cînd sîntem tineri, mai ales. Pleacă de la propria poveste și începuturile „revoluționare” în care ar fi putut să facă o carieră în zona de IT, dar ajunge pînă la urmă jurnalist. În întîlnirea din lift, de două ori, cu cea care avea să-i devină soție, stă iarăși o parte din adevărul lui. Întîmplările ne condiționează și ne fac să luăm niște decizii, care vor avea efect pe termen lung.

E cineva dintre noi care nu se gîndește cum ar fi fost existența lui dacă nu ar fi ales acel job, acel om, care să-i fie partener, acea destinație? Care nu își imaginează, uneori, aceste proiecții ale lui ca pe niște vieți netrăite, perfect conservate, care îl așteaptă undeva?

Eseul lui Rothman invocă tot felul de personaje și de autori care vorbesc despre nostalgia versiunilor noastre neîntrupate, despre personajele care am fi putut deveni, dacă nu intram pe o anumită ușă, la un moment dat sau, din contră, dacă am fi plecat mai devreme dintr-un loc. Sartre, Virginia Woolf, Annie Proulx, psihologul Adam Phillips, filozoful Charles Taylor sînt trecuți în revistă cu ce au scris despre tema asta extrem de actuală, care îi poate provoca omului de azi o angoasă existențială, fiind mereu nemulțumit de ce are și fantasmînd la ce ar fi putut fi, dacă ar fi ales altfel.

M-am gîndit mult anul acesta, care a adus schimbări mari, la propriile decizii, la cum aș fi putut să acționez în unele situații și care ar fi fost alegerea „ideală” pentru mine. Am vorbit, de asemenea, cu mai mulți oameni decît într-o perioadă obișnuită și mi-am dat seama că mulți și-ar vrea tinerețea înapoi, ca să poată s-o ia de la capăt și să își construiască altfel viața, să opteze pentru una dintre multele vieți alternative, neîncercate. Celor mai mulți nu le place ce fac și trăiesc cu gîndul că și-au croit prost destinul și că, într-o zi, o să schimbe, în sfîrșit, toate lucrurile acelea la care au visat cîndva dar, din diferite motive, le-au abandonat. Un amic mi-a povestit de casa și grădina lui din sudul Franței, unde o să crească un cal și un cîine, cînd va ieși la pensie. Alți prieteni și-au făcut planuri amănunțite pentru schimbarea de domiciliu și de trai și i-am văzut, cu ochii minții, de nenumărate ori în locul acela. Mama, la rîndul ei, e sigură că viața ei ar fi putut să arate altfel, dacă n-ar fi cedat unor presiuni exterioare. 

Înăuntrul nostru sălășluiesc, așadar, o multitudine de vieți neîncercate. Dar și una trăită, reală, complicată, în care mereu un fluture bate din aripi și influențează desenul cel mare al existenței noastre.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.

Parteneri

alexandru deaconu foto adevarul
Desemnare importantă a unui român la meciul Barcelona - Inter, din semifinalele Ligii Campionilor
Barcelona o înfruntă miercuri pe Inter, în a doua semifinală a Ligii Campionilor la fotbal.
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
CSM București ratează semifinalele. Neagu, ultimul meci în Liga Campionilor
Echipa din Capitală a cedat în fața danezelor de la Team Esbjerg.
scaun vatican trump zelenski FOTO Captură video
Detaliul observat la întâlnirea între Trump și Zelenski la Vatican. Ce s-a întâmplat cu cel de-al treilea scaun
Donald Trump și Volodimir Zelenski s-au întâlnit la Vatican, iar un al treilea scaun, pregătit inițial pentru eveniment, a fost îndepărtat înainte ca aceștia să se așeze, stârnind curiozitate pe rețelele de socializare.
alimentul ce te ajuta sa dormi mai bine logo jpg
Alimentul ieftin ce te ajută să dormi mai bine. Dr. Mihai Pautov: „Direct la creier se duce”
Deja nu mai este un secret pentru nimeni faptul că somnul are un rol crucial pentru sănătatea noastră. Din păcate, chiar dacă știm acest lucru, el nu reușește întotdeauna să se traducă și într-un mod practic. Mulți dintre noi avem probleme cu somnul, din diferite motive.
oameni pierzand vasul de croaziera foto x
Imagini virale pe Internet: Mai mulți turiști au rămas în porturi, după ce au întârziat la îmbarcare pe navele de croazieră
Se spune că dacă ai o zi proastă, mereu există cineva care o duce mai rău. În ultimii ani, internetul a fost invadat de imagini cu turiști surprinși în timp ce fug disperați spre vase de croazieră, sub privirile amuzate ale sutelor de pasageri deja îmbarcați.
vin pexels jpg
Ce pun grecii în vin pentru un gust unic. Descoperă aroma străveche a retsinei
Vinul nu este doar o băutură, este o veritabilă călătorie prin timp și cultură, o experiență care se desfășoară pe papilele gustative și deschide porți către tradițiile și poveștile altor popoare. În această lume fascinantă a vinurilor, Grecia se remarcă printr-o creație aromatică aparte: retsina.
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Tom Cruise, denumit „englez de onoare”. Oare prietenia cu moștenitorul tronului britanic îi aduce titulatura?
Actorul american se pregătește să fie onorat cu o titulatură aparte, oferită de englezi în urma contribuției lui consistente.
poza main jpg
Premieră MedLife: primele reconstrucții mamare asistate robotic la Cluj, pro-bono
Grupul MedLife continuă să inoveze în chirurgia oncologică și reconstructivă, realizând în premieră la Cluj-Napoca primele reconstrucții mamare asistate robotic din sistemul privat, de altfel printre primele intervenții de acest tip din Europa de Est.
Sabia lui Napoleon, scoasă la licitație (© drouot.com)
Sabia lui Napoleon, scoasă la licitație
O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, „comandată pentru uzul său personal” în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi scoasă la licitație pe 22 mai la Paris.