10 august – intrarea în Guvern

9 august 2019
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

Am fost în Piața Victoriei în seara zilei de 10 august 2018. Bazîndu-mă pe ceea ce am văzut atunci cu ochii mei, pe ceea ce am aflat ulterior de la alți participanți și pe relatările ulterioare de presă, nu am nici cea mai mică îndoială că Jandarmeria a provocat violențele din acea seară pentru a-și servi șefii politici. Manifestațiile anti-PSD, care deja strîngeau mii sau zeci de mii de oameni, trebuiau compromise în ochii imensului electorat care stă cu pupilele lipite de ecranele televizoarelor. Anti-pesediștii din Piața Victoriei trebuiau să fie niște golani, drogați, violenți, absurzi, plătiți de forțe obscure care vor să desființeze România. În acea seară,  purtătorul de cuvînt al Jandameriei a anunțat că elemente violente vor să intre în clădirea Guvernului. Piața dădea o lovitură de stat, cum ar veni și jandarmii apărau democrația și instituțiile ei. Se declanșa o operațiune de propagandă perfect bolșevică, bazată pe minciuni colosale, gogonate, enorme (cu cît mai îngrozitoare, cu atît mai credibile pentru cei cărora le erau destinate!). Este uimitor cum seamănă discursul autorităților de la 10 august 2018 cu cea a autorităților de la 8 noiembrie 1945 – studiați un pic și veți fi șocați!

La un an distanță, sînt încă oficiali guvernamentali care o țin langa cu lovitura de stat și intrarea în clădirea Guvernului. Ca unul care a fost în mijlocul pieței în acea seară de pe la ora 19 pînă pe la ora 22, spun răspicat: nu am văzut și nu am auzit pe nimeni care să propună sau să intenționeze forțarea gardului Jandarmeriei și intrarea în Guvern. Dimpotrivă, undeva în mijlocul pieței erau cîțiva răgușiți strînși în jurul unui fel de portavoce, cocoțați pe o platformă auto țipînd, în general, inepții politice care stîrneau zîmbete manifestanților. De acolo se auzeau, repetat, apeluri la calm și la evitarea oricărui contact fizic cu jandarmii și cu gardul lor. Nimeni nu cerea altceva sau nu acționa în alt sens. Evaluarea mea este că nici măcar mai tîrziu, cînd bande de huligani au început să atace de-a dreptul pe jandarmi, intenția lor nu era de a pătrunde în Guvern. 

De altfel, clădirea Guvernului era goală. De ce ar fi vrut manifestanții să intre în acea clădire, nu mi-e clar. Lovitură de stat? Cît de idioți trebuie să fie cei care cred că, în 2019, puterea Guvernului României se poate uzurpa prin ocuparea fizică a biroului Primului Ministru? Ia imaginați-vă că așa ar sta lucrurile. Manifestanții furioși ar fi bătut jandarmii, ar fi intrat în clădire, ar fi ajuns în cabinetul Primului Ministru, unul dintre ei s-ar fi pus în fotoliu și ar fi anunțat pe Internet: „Gata, am luat puterea!” Credeți că din acel moment el ar fi condus Guvernul? Punea mîna pe telefoane și suna peste tot spunînd: „M-am așezat pe scaunul din cabinetul primului-ministru, deci eu sînt acum primul-ministru, gata, lovitura de stat s-a săvîrșit” – credeți că toată planeta e convinsă că, la București, în mijlocul Uniunii Europene, primul-ministru nu este cel desemnat de Președinte și votat ca atare de Parlament, ci cel care intră noaptea în clădire și își așează dosul pe fotoliul anume desemnat din Palatul Victoria? Pe bune? Chiar e cineva atît de idiot încît să creadă că așa stau lucrurile? Chiar e cineva atît de idiot încît să creadă că dacă intră niște manifestanți violenți în clădirea Guvernului, ei devin imediat noul guvern și funcționează ca atare? Ei bine, se pare că propagandiștii regimului pesedist au mizat că printre noi, românii, există suficient de mulți idioți care să creadă așa ceva. Și acum vine întrebarea mare, reală, serioasă: există?

Supărarea că minciuna asta cu forțarea intrării în clădire și cu lovitura de stat continuă să fie răspăndită de la vîrful Guvernului și astăzi îmi este consolată doar de faptul că - ironia istoriei! – cumva, ceva din acea „piață” a intrat în clădirea din Palatul Victoria, pînă la urmă. Nu manifestanții de atunci, ci spiritul lor. Acest spirit a trecut de ușa Guvernului începînd cu alegerile din 26 mai. Atunci, „piața” aceea a făcut primii pași în acea clădire. De atunci, din cîte bag de seamă, „piața” avansează încet și sigur pe culoarele, pe scările, prin cabinetele, prin cotloanele Palatului Victoria. În cele din urmă, am credința că după prezidențiale și, mai încolo, după șirul de alegeri din 2020, „piața” aceea va ocupa Palatul Victoria cum se cuvine.  

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

ChatGPT Inteligenta Artificiata FOTO Shutterstock
ChatGPT începe să aibă minte proprie. Cât de periculos poate fi
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
ministerul energiei  foto FB ministerul energiei jpg
Intenția de desființare a Ministerului Energiei stârnește reacții dure din partea experților și a prosumatorilor
Intenția de desființare a Ministerului Energiei, prin comasarea cu Ministerul Economiei; a stârnit reacții dure, deopotrivă din partea experților în energie și a prosumatorilor.
63577598 1004 webp
Frigul, arma Rusiei împotriva transnistrenilor
Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în sectorul energetic, pentru ca Guvernul să poată ajuta populația din Transnistria să evite o catastrofă umanitară generată de Rusia în plină iarnă.
hariclea darclee
14 decembrie. Ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena Operei Mari din Paris. Sărăcia cruntă în care avea să sfârșească
Pe 14 decembrie, în 1280 a avut loc prima atestare documentară a orașului Sighișoara. În 1918 s-a născut Radu Beligan, iar în 2013 a murit Peter O'Toole. 14 decembrie este și ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena internațională.
TikTok aplicatie smartphone steag china SUA FOTO Shutterstock
Android și Apple trebuie să elimine TikTok din toate magazinele de aplicații din SUA. Avertismentul a doi parlamentari
Gigantul american în domeniul tehonologiei, Alphabet, trebuie să fie gata de a elimina TikTok din magazinele mobile de pe Android și Apple din SUA pe 19 noiembrie, au declarat doi parlamentari americani într-o scrisoare adresată directorilor executivi ai companiilor.
junjun1 jpeg
Ursulețul care a cucerit inimile tuturor! Are 11 luni și jucăria lui preferată este o anvelopă
Are numai 11 luni, însă deja a devenit faimos de-a lungul întregii lumi! Este vorba despre noua vedetă de la Zoo Shanghai, ursulețul Junjun! Oameni din toate colțurile Chinei merg în vizită la grădina zoologică a orașului Shanghai pentru a-l admira pe ursulețul Junjun!
dumitru costin foto shutterstock
Președintele BNS anunță restructurări în sistemul bugetar: „Am constatat cu amărăciune că aproape un etaj întreg venea la muncă după ora 10:00”
Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin anunță că ar putea avea loc restructurări de personal în sistemul bugetar, dacă nu se va aplica o reformă fiscală „consistentă”
George Simion FOTO Inquam Photos/George Călin
George Simion nu va candida la prezidențialele din 2025, dar va susține candidatura lui Călin Georgescu
Președintele AUR, George Simion, a anunțat că nu va depune candidatura pentru funcția de președinte al României în 2025 și va susține candidatura lui Călin Georgescu. Totuși, liderul AUR a precizat că partidul său are un „plan B” în cazul în care candidatura lui Georgescu va fi respinsă de BEC.
michael jackson jpg
Piese ale lui Michael Jackson, care nu au fost lansate niciodată, găsite într-un depozit abandonat
O colecţie de casete inedite cu Michael Jackson a fost găsită de un cunoscut colecționar de obiecte muzicale, Gregg Musgrove, într-o unitate de depozitare din San Fernando Valley, aparţinând producătorului muzical Bryan Loren. Melodiile nu au fost niciodată lansate.