De ce contează un gadget pe nume Apple Watch

11 martie 2015   MASS COMEDIA

Lansarea Apple Watch va schimba felul cum ne înţelegem cu butoanele şi alte apendice ale tehnologiei. Gesturile pe care le vom face pe ceas vor transforma percepţia noastră despre lume. 

Este vorba despre încă un gadget, ceva ce în principiu am putea dispreţui, dar nu e orice fel de gadget. Apple Watch e un ceas cu ecran tactil, dar nu orice fel de ceas cu orice fel de ecran: e de la Apple.

Trec rapid peste mistica respectivei companii ca să vă spun de ce lansarea de pe 9 martie e revoluţionară. Acum 100 de ani, dumneavoastră şi cu mine am învăţat că a te înţelege cu calculatorul înseamnă să baţi multe litere, cum fac eu acum. Prin 2000 şi ceva, dumneavoastră, dar şi eu, am intrat pe Facebook. Pe nesimţite, literele au început să conteze mai puţin. Pe Facebook scrii, dar mai ales dai

sau

. Apeşi cu mouse-ul pe diverse chestii care nu comportă efortul de a bate litere.

Dacă descrierea de mai sus vi se pare retardată, aflaţi că şi eu, ca şi dumneavoastră, am făcut aceleaşi gesturi de pe un telefon.

-ul se transformă în

, datul cu degetul în diferite locuri ale ecranului. Cam aici ne-a adus Facebook. Putem interacţiona, cum se zice, cu ceea ce ni se înfăţişează în faţa ochilor, aproape imediat. Avem tabletă şi mobil.

-ul şi

-ul ar fi următorul pas pe această potecă de dezalfabetizare. Dar ar mai fi unul: cum ar fi ca ecranul să fie atît de mic încît s

pe el şi să conteze numai diferite bătăi speciale cu degetele? Aşa am ajuns la Apple Watch.

Clipul de lansare a Apple Watch are diferite vrăjitorii în el. Cea mai tulburătoare e aceea în care expeditorul desenează o inimă şi destinatarul o recepţionează ca atare. Nu mai e nevoie de tastatură, de diferite semne de Facebook în el. Stau şi mă întreb cum se vor dezvolta gesturile, ce înţelesuri ascunse vor gîndi utilizatorii. Cu siguranţă, la Apple Watch, felul cum interacţionăm cu calculatoarele se va modifica.

Sau, dacă nu, la următoarea revoluţie. 

Cum să devii un Nimeni

Mai multe