La mare

Publicat în Dilema Veche nr. 1004 din 6 – 12 iulie 2023
Zizi și neantul jpeg

Nu-mi aduc aminte de prima dată cînd am fost la mare, pentru că, așa cum îmi place să zic, am fost dintotdeauna. În orice caz, de pe vremea cînd încă nu am amintiri bine definite, iar șederile acolo mi se conturau din poveștile altora.

Din primii ani, de pe la un an și doi ani, cred, mi s-au tot povestit întîmplări nu foarte vesele, dar măcar cu happy-end. Una dintre ele e cea în care am intrat cu ambele picioare în același crac de la pantalonii de pijama, apoi evident că m-am dezechilibrat și am căzut. În cădere, însă, am intrat cu capul, nu departe de ochi, în muchia patului. Din fericire, nu s-a întîmplat nimic îngrozitor. Doar povestea s-a perpetuat și a devenit mit. Mitul fondator al călătoriilor la mare, care mi-era reiterat cu fiecare nouă vacanță: doar se întîmplase in illo tempore...

La vreun an, doi după aceea, o altă întîmplare se adăugase seriei de catastrofe mitice a căror eroină eram. Căci devenisem eroină, brusc: în poveștile mamei mele. Am realizat, tîrziu, că e mare, infinit lucru să fii eroina cuiva, să apari sistematic în mitologia acelei persoane. Și nu printre alți eroi, ci ca protagonist: orice ai fi făcut, să se dovedească atît de interesant încît să merite a fi împărtășit și altora. Următoarea povestire de pe la doi-trei ani, la 2 Mai, e cu mine împingînd singură un leagăn. Leagănul mi-a venit peste buză, a trebuit să fiu dusă la doctor și cusută: era de fier. Nici atunci, din fericire, nu s-a întîmplat ceva iremediabil. Aveam, probabil, un înger păzitor mai libertin, care acționa în ultimul moment doar, pînă atunci mă lăsa să mă dau în bărci.

În afara acestor mitologii catastrofice, mai existau și altele, mai fericite, create de cei din jurul meu și chiar de mine. Slavă Domnului, acestea nu mă mai aveau pe mine drept protagonistă: ci marea cea mare și copleșitoare. Unele dintre ele se datorau pur și simplu imensității care se deschidea în fața ochilor mei. Și pe care, și la propriu, și la figurat, n-o puteam cuprinde. Dar simțeam, chiar cu mintea mea de copil, că e altceva. Că, într-o lume plină de granițe, găsisem necuprinsul.

Nu percepeam, pe vremea aceea, granițele între care eram stivuiți precum ingredientele unui sandviș. Și nici lipsa de libertate, care, mai tîrziu, în întunecații ani 1980, urma să devină flagrantă. Singurele indicii că e ceva dubios au venit, așa cum am mai scris, atunci cînd persoane apropiate nouă au plecat definitiv în străinătate. Cu acea ocazie am văzut că între noi și ele s-a ridicat, de-adevăratelea, o barieră: în afară de cărțile poștale, pachetele și scrisorile care veneau gata deschise, nu părea să mai fie vreo șansă să le vedem vreodată în carne și oase.

Atunci am simțit, pentru prima dată, granițele. Am simțit că nu trăim chiar într-o lume liberă, în care zburdăm peste dealuri și văi infinite. Ci că există niște limite și niște tabuuri. Iar întîlnirea cu marea cumva le-a aruncat pe toate în aer. Țin minte că rămăsesem cu privirea pironită la linia orizontului, eram obsedată de ea. Întrebările mele adresate adulților se învîrteau toate în jurul ei. Încercam să o înțeleg. Să înțeleg cum de se puteau întîlni cerul cu marea într-un mod atît de perfect. Cum puteam eu ajunge pînă la linia fermecată. Dacă acolo era capătul pămîntului, al lumii, sau mai urma ceva după aceea.

În orice caz, marea a stîrnit, instinctiv, și altceva în mine. La alte vîrste și într-un anumit tip de romane i-am spune „sete de absolut”. În vremea copilăriei, cred că pur și simplu mi-a schimbat perspectiva asupra lumii, în general. A stîrnit în mine o sete de a explora, de a-mi depăși limitele pe care am aflat că le am. Tot întrebînd ce e după linia orizontului, mi s-a spus că e Turcia. Aflasem, cu ocazia asta, că dincolo de lumea noastră, palpabilă, mai exista una. Nu fictivă, ca-n romane. Ci la care chiar puteai ajunge, fizic. Visul meu era să mă sui pe o saltea plutitoare (tot aspiram la una, căci nu aveam) și mai să vîslesc, mai să mă las în voia valurilor, pîn-ajung în Turcia.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
De ce unii localnici din nordul Angliei ajung să ofere moșteniri regelui Charles atunci când mor
Ce îl leagă pe un fost miner și republican de-o viață de regele Charles al III-lea? Răspunsul surprinzător, așa cum a relatat The Guardian, este că averea fostului miner face parte acum dintr-un fond care generează venituri private pentru monarh.
image
Fenomen inedit în Vârtop: aurora boreală albastră a luminat seara în Apuseni FOTO VIDEO
Un fenomen inedit a fost surprins de un turist în Staţiunea Vârtop din Munţii Apuseni, joi seara. Aurora boreală a luminat seara, pentru câteva minute, printre nori, şi a fost imortalizat de un fotograf amator.
image
Pericolele care îi pândesc pe români într-o destinație exotică de lux. „Paza bună nu e suficientă ca să treacă primejdia”
Tot mai mulți români cu bani aleg destinații exotice, însă unele implică anumite riscuri. O familie de români a aflat acest lucru pe propria piele, iar la final părinții au aflat că cei doi copii ai lor s-au aflat într-un pericol imens, fără măcar ca ei să bănuiască.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic