James Bond s-ar cam plictisi în Ungaria

Publicat în Dilema Veche nr. 435 din 14-20 iunie 2012
Cum fu la Salonul de carte de la Paris jpeg

Ca fan al aventurilor agentului 007, sînt iremediabil dezamăgit de scenariul debil după care, recent, cîţiva oficiali maghiari s-au gîndit să aducă pe plaiuri transilvane rămăşiţele unui poet pe nume József Nyirö. Respectivul personaj are o reputaţie albă precum blăniţa unui dalmaţian plin de purici – încă o confirmare a faptului că, de regulă, poeţii rimează cu totalitarismul precum băbuţele (de la Eurovision) cu kalaşnikoavele (din Afganistan).

Exaltat şi xenofob, membru în parlamentul horthyst al anilor ’40 şi admirator al partidului fascist Crucile cu Săgeţi, Nyirö i-a iubit pe români şi pe evrei precum îndeobşte statuile din pieţe iubesc porumbeii ce se scarpină-n pene pe umerii lor (şi mai fac şi altceva). Chiar dacă este inutil să te războieşti cu poeţii morţi, iată că se poate ca un astfel de poet, la 60 de ani după moarte, să încapă pe mîna altor exaltaţi – vii şi deloc lirici –, care i-ar fi adus cenuşa în România, s-o reînhume. Detalii despre această penibilă operaţiune de commando memorialistic oferă – citez revista Der Spiegel – secretarul de stat (pentru Cultură!) budapestan Géza Szöcs: cică urna ar fi fost introdusă pe şest, într-un geamantan, iar dl Szöcs în persoană ar fi participat la slujba dedicată, pe 27 mai a.c., poetului dispărut (ba, se pare, reapărut) şi ar fi pus geamantanul misterios sub un portret al defunctului! Alături de secretarul de stat s-au mai aflat ceva lideri ai partidului maghiar Jobbik – unul dintre cele mai reacţionare partide ale Europei de azi –, precum şi dl Lászlo Kövér, preşedinte al parlamentului de la Budapesta. Pe acesta din urmă ţin să-l felicit: e uimitor cum bîlbele pe sub mustaţă ale domniei sale au scos la lumină ceva inedit la noi: în raport cu el, dnii Victor Ponta şi Vasile Blaga au părut a fi lumini ale Orientului (plus că, în premieră, au vorbit la unison – în cuvinte care s-ar traduce prin Stay out!), şi pînă şi dna Roberta Anastase – pînă acum cunoscută mai curînd ca o fină matematiciană – a părut a avea ceva cunoştinţe de istorie.

Cu geamantan sau nu, cu cenuşă sau fără, cu invective (din partea dlui Kövér) sau cu rugăciuni, zău că am văzut filme de serie B cu mult mai bune decît această producţie a dreptei budapestane. În faţa unei asemenea intrigi, James Bond s-ar cere la pensie.

Dar nu despre 007 e vorba aici – ci despre 001 de la Budapesta, premierul Viktor Orbán. Eram student pe vremea în care dl Orbán intra în politică şi l-am admirat. Doar că domnia sa, din liberal luminat, a devenit un conservator dubios, ale cărui năstruşnicii par cînd rizibile, cînd periculoase. Ajuns la demimandat, cu un palmares intern dezamăgitor şi cu o prestaţie europeană demnă de un Dr. No al manelelor populiste cu pretenţie de vals, Viktor Orbán este stînjenitor pînă şi pentru aliaţii săi conservatori din UE. Cum economia Ungariei e pe butuci, ambiţiile politicianiste (şi constituţionale) ale dlui Orbán converg spre reabilitarea unui trecut de care, la drept vorbind, Ungaria nu prea are de ce să fie mîndră. La mijlocul lunii mai, într-un oraş – Kereki – din S-V ţării vecine a fost ridicată o statuie a lui Horthy; o piaţă din oraşul Gyömrö a fost rebotezată cu numele ex-liderului funest, iar pentru octombrie se pregăteşte la Budapesta dezvelirea unei statui ecvestre a aceluiaşi personaj. Cultul lui Horthy pare a fi marota guvernanţilor maghiari. În noul curriculum şcolar de la Budapesta au fost incluşi poeţi precum Jósef Nyirö sau Albert Wass (alt personaj apreciat în ghilimele printre vecinii Ungariei); ministrul Educaţiei maghiar, dna Rósza Hoffmann, spune că e normal, din moment ce aceşti scriitori „au avut un mare impact la vremea lor“ (pe acest considerent, se poate ca şi anumite romane roz să fi avut un mare impact în Ungaria interbelică – dna Hoffmann le face şi lor loc în manuale?).

Vor ajuta aceste tertipuri Ungaria? Mira-m-aş. Această ambiţie seamănă mai curînd cu graba unui chelios în a-şi bate copiii pentru că i-au spart pieptenele. Cu cîţiva ani înaintea doborîrii sale, şahul iranian Reza Pahlavi se încălzea cu reverii despre regele persan Cyrus cel Mare; în pragul prăbuşirii, Nicolae Ceauşescu îl reînvia pe Burebista şi-l punea să joace partituri ideologice. Nu vreau să sugerez similitudini între Viktor Orbán şi Ceauşescu sau între Horthy şi Burebista – ci doar amintesc faptul că, atunci cînd au frustrări în politica internă, unii lideri încep să se joace de-a manipularea Istoriei. Iar acest joc este mereu unul cu sumă nulă.

Un lucru e cert: viitoarea statuie a lui Horthy va bucura mult porumbeii de pe cerul Budapestei. În rest, nu mi-e clar cum se face că o ţară cu atît de mulţi oameni inteligenţi şi de bun-simţ poate avea acum un guvern care, regret s-o spun, o cam face de rîs cu nonşalanţă.

Adrian Cioroianu este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. Cea mai recentă carte publicată: Epoca de aur a incertitudinii, Editura Curtea Veche, 2011. 

Zizi și neantul jpeg
Kitul de supraviețuire și exteriorul
Orice acțiune astăzi simplă era tratată, pe atunci, ca o operațiune de comando.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
Vioara lui Ingres
Un hobby este considerat a fi o extensie a personalității noastre dincolo de granițele profesionale și un indicator al faptului că avem pasiuni.
P 20 Sfintii Petru si Pavel WC jpg
Întoarcerea din cer. Conversiunea privirii
Proximitatea mundană a transcendenței este taina aflată în inima creștinismului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Charles de Foucauld
Accidentul – ca, de altfel, și minunea – a avut loc în biserica de lîngă școala de cavalerie unde învățase Charles de Foucauld.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Mama Natură l-a răsplătit cum se cuvine pentru profunda lui înțelegere.”
Zizi și neantul jpeg
Evadări în absolut
Intrînd în mare și înaintînd în ea, atît cît îți permiteau puterile, sfidai direct determinările.
956 08 Foto LNiculae jpg
Note şi fotografii (3)
Alte sunete vagi compun însăși tăcerea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Capătul drumului – cum recuperăm anii ’90?
Tramvaiul 21 are o cu totul altă personalitate decît troleul 66 sau autobuzul 135.
p 19 WC jpg
Natura-n bucate
Sînt aceste panacee care promit viață lungă și sănătoasă reale sau doar o găselniță a industriei alimentare?
p 20 WC jpg
Apocalipsa la îndemînă
În orice religie, extremismul secretă o ideologie a „comunităţii aleşilor” eschatologici în luptă cu restul „decăzut” al umanităţii.
Theodor Pallady jpeg
Franciscanul de pe Bega
„Prologul” pelbartian e savuros ca un poem avangardist.
1226px Jesus walking on water  Daniel of Uranc, 1433 jpg
Aventura a doi frați ambițioși
A filozofa despre ambiție fără a ne reconsidera reperele riscă, pe lîngă prețiozitate sau cinism, să ne limiteze pur și simplu la gustul obsesiv de a parveni speculativ, intelectual, moral.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Muștele femele au mai mulți neuroni decît masculii, acesta este rezultatul unui studiu recent care a observat creierul larvelor cu o tehnică inedită.
Zizi și neantul jpeg
La piscină
Pe vremuri, în anii ’70-’80, mersul la piscină era una dintre activitățile cele mai „fancy”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Corpul
Pe la 15 ani, deja îmi pierdusem toată încrederea în mine.
p 19 Johann Sebastian Bach WC jpg
Muzica lacrimilor. Bach
Muzica nu „reprezintă“ drama christică și nu îi caută o semnificație anume: ea se naște din cutremurarea care cuprinde lumea în momentul suferinței divine și o sădește adînc în sufletul ascultătorului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Două comentarii la Geneză
Nu puțini s-au întrebat, de-a lungul secolelor, de ce ultimele trei cărți ale „Confesiunilor” lui Augustin sînt, de fapt, o exegeză la primele versete ale „Genezei”.
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
„Cînd viața se întîmplă, puiul e tot pui.“
Window through a window in Röe gård café 2 jpg
Decît un termopan, șefu’
După două ore de spart la daltă de jur împrejur, o opinteală finală a extras tocul ferestrei din perete, cu pervaz cu tot.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
O să fie bine! – recensămînt 2022 –
O să ajung eu în Albania, iar ei or să fie tot la coadă, încremeniți în așteptare.
E cool să postești jpeg
Viața fără Facebook
Cura de dezintoxicare de Facebook i-a făcut pe subiecții studiului mai toleranți față de ideile politice ale taberei adverse.
p 20 jpg jpg
La ceasul fără umbre al amiezii
Pentru viaţa spirituală, pentru căutarea şi întîlnirea cu Cel nelocalizabil, locul mai are importanţă?
Theodor Pallady jpeg
Pe terasă, cu Epictet
Greu de spus dacă stoicismul e la modă pentru că se poartă textele aspiraționale sau pentru că timpul nostru face loc unui anume neo-păgînism.

Adevarul.ro

image
Paguba unor români care şi-au rezervat vacanţe în Grecia. „O voce răstită a spus că doar turiştii din România fac asta”
Mai mulţi români care voiau să-şi rezerve vacanţa în Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turiştii au pierdut sute şi chiar mii de euro pe care e posibil să nu-i mai recupereze.
image
Dispută într-o grădiniţă făcută cu banii statului ungar: „Pot veni şi copii români, dar educaţia va fi în maghiară”
Biserica Reformată a construit în Huedin (judeţul Cluj) o grădiniţă cu predare în limba maghiară. Un reprezentant al bisericii a precizat că grădiniţa a fost construită cu sprijin din partea  statului ungar, dar că va primi şi copii români.
image
Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună. Cât li se reţine din venit. Exemple de calcul
Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care aprobă normele de aplicare a taxării muncii part-time la fel ca pentru munca cu normă întreagă.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.