Drumul spre desăvîrşire

Publicat în Dilema Veche nr. 585 din 30 aprilie - 6 mai 2015
Tragedia din Club Colectiv și momentul istoric jpeg

În vreme ce, cu greutatea sa, liniştea de la Cotroceni sparge timpanele înfometate de sîrbele şi horele discursurilor, în patrie se petrec lucruri care mai de care mai simbolice. Prin pereţii cavourilor, prin poduri, pe sub duşumele şi-n bazinele closetelor se tot găsesc tablouri şi lingouri de aur. Oameni gospodari s-au îngrijit să agonisească de-alde astea, din bruma de salariu luat de la stat, pentru sacrificiul personal de a se pune în slujba comunităţii. O propensiune spre artă şi cultură, spre cunoaştere şi explorarea ideilor, spre eseistică şi cercetare bîntuie prin societatea românească, aidoma unei fantome cu bună reputaţie, din castelele cu bilet de intrare foarte scump. 

Acest curent renascentist nu lasă nevizitat nici un colţişor al societăţii. În ultima vreme, viemuiala asta creatoare, efervescenţa dorinţei de cunoaştere, ispita năvalnică de plecare pe drumul desăvîrşirii au făcut ca universităţile – şi, slavă Domnului, ca orice naţie nebună după carte, avem universităţi din belşug – să nu mai poată prididi cu temele de cercetare şi de doctorate. Cercetează românii de le sar capacele. Unii, chiar fanatizaţi de beţia cunoaşterii, au pătruns cît se poate de firesc, cu burse, într-o strălucită universitate britanică. Luau bănuţii, ca orice învăţăcel venit din Estul în curs de dezvoltare, dar uitaseră să declare că n-aveau bacalaureat la exigenta şcoală românească, oprindu-se undeva pe la clasa a zecea şi exprimîndu-se în scris cu mare greutate. Nimic nu pare să stea în calea acestei dorinţe turbate de a sparge orice limite ale cunoaşterii. Aleşii, de la redutabilii primari pînă la fiinţele virtuoase care populează forurile legislative ale patriei, sînt într-o continuă primenire a titlurilor universitare, a listelor de lucrări publicate, a zonelor de cercetare care au căzut sub asaltul acestor nestăviliţi exploratori. 

Torentul renascentist a ajuns pînă şi în puşcării. Traficul de influenţă, abuzul în serviciu, darea şi luarea de mită, constituirea de grupuri infracţionale organizate, toate se topesc, pe rînd, ca metalele preţioase în atelierul unui bijutier fără seamăn şi se toarnă în formele sublime ale unei industrii de carte, care loveşte în plin, ca un gigantic cap în gură, orizontul flămînd de aşteptare al cititorului român. De la politicile alianţelor matrimoniale ale domnitorilor noştri pînă la explorarea zonelor înalte ale spiritualităţii, curg subiectele, ca o ploaie de vară, peste buzele arse de secetă ale nebuniei noastre colective de a citi tot ce ne pică în mînă. Noroc cu puşcăriile transformate în biblioteci mănăstireşti, săli de lectură şi ateliere de creaţie, pentru că, altminteri, cererea sălbatică ar fi sufocat de multă vreme oferta. Se scrie în puşcării cu o fervoare nemaiîntîlnită de secole, iar producţia de „oameni duhovniceşti“ duduie sub strălucitul exemplu al domnului Gheorghe Becali. Şi, pentru că fotbalul s-a dovedit a fi o pepinieră straşnică de talente literare, filozofice, eseistice şi hermeneutice, ar fi inadmisibil să se treacă peste contribuţiile excepţionale ale domnului Copos la dezvoltarea cercetărilor avansate de istorie medievală. 

Iar cînd tot ce-i neînţeles se schimbă, sub ochii noştri, în neînţelesuri şi mai mari, ca orice oameni plecaţi pe calea beţiei cunoaşterii ajungem, în cele din urmă, la divinitate. Observăm că zădărnicia şi vînarea de vînt sînt genuni de netrecut, şi-atunci pornim, cu chipurile luminate, pe calea spiritualităţii. În forurile aleşilor noştri, în locurile unde se fac legile acestei ţări, spiritul a triumfat. Discuţiile despre justiţie au atins nişte limite atît de delicate ale sofisticării, ale explorărilor ultime, încît ideea de justiţie umană şi-a dovedit inexorabila alunecare spre neant, lăsînd loc mănunchiului de raze ale justiţiei divine. Mirul a inundat locurile acelea pîngărite de păcatul hermeneuticii, salvînd oameni puri de la foamea de sînge a gloatei care încă citeşte beletristică. O aromă de untdelemn sfinţit a inundat întreaga ţară, atrăgîndu-ne atenţia că ne-am jucat suficient în curtea experimentelor democratice, ar cam fi vremea să intrăm în casă. 

Sub semnul acestor colosale împliniri spirituale, dăm acum peste „realul pericol“ care ne ameninţă, din zona „ofensivei homosexualităţii“. Cu minţile proaspete, luminate de cunoaştere – ca fiinţe demne, care şi-au evaluat profund propriile culpabilităţi, complicităţi, laşităţi, trădări, fantasme de nepovestit şi proiecţii aiuritoare –, respingem acum orice discuţie referitoare la parteneriatul între oameni de acelaşi sex. Lumina orbitoare a cunoaşterii ne opreşte să vedem diferenţa dintre un homosexual şi un pedofil, e clar că totul e o maladie care trebuie lovită cu busuiocul şi neapărat scoasă în afara legii. E, cumva, firesc. Drepturi – inclusiv cel la ticăloşie – avem doar noi, fiinţele spirituale,

de acelaşi fel. 

Însă cel mai spiritualizat lucru din această societate, pornită entuziast pe calea cărţii, a doctoratului şi a mirului, este tocmai dezbaterea referitoare la parteneriatul între oamenii de acelaşi sex. Nivelul discursului şi vocabularul folosit dovedesc din plin etajul spiritual la care evoluăm, cu graţia sublimei coregrafii a ideilor. Sodoma şi Gomora sînt mici scînteieri ale artificiilor de brad pe lîngă ţiţeiurile pilduitoare şi anatemele crunte care izvorăsc din binecuvîntatele noastre guri. Divizii întregi de Sfinţi Gheorghe n-ar fi suficiente să străpungă pădurile de balauri, vărsînd rîuri de lavă, la adresa acestui „pericol“ care ameninţă societatea românească. 

Porniţi pe drumul cunoaşterii spirituale, facem şi în zona asta, ca şi în celelalte – cît se poate de rapid – „dreptate“. 

Garantat 100%

jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.

Adevarul.ro

image
EXCLUSIV Bruce Lincoln, profesor, discipol și fost student al lui Mircea Eliade: „Admirația lui pentru mișcarea legionară m-a tulburat mult“
Articole și documente din perioada anilor ’30, în care filosoful român Mircea Eliade își declara simpatia față de Garda de Fier, au ajuns în posesia discipolului său, Bruce Lincoln, astăzi un emerit profesor american.
image
Dependența de ecrane a copiilor, vindecată în doar două săptămâni. Ce ar trebui să facă părinții. Soluția specialiștilor danezi
3 ore pe săptămână în fața ecranelor și nu mai mult! De atât au nevoie copiii pentru a se dezvolta sănătos din punct de vedere psihic și emoțional. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de specialiștii unei universități de prestigiu din Danemarca.
image
Care sunt cele mai bune companii aeriene din lume în 2024. Care au cele mai puține anulări și întârzieri
Blocajul informatic de vineri ne-a determinat să căutăm care sunt cele mai sigure companii aeriene din lume, premiate pentru cele mai puține anulări și întârzieri.

HIstoria.ro

image
Ziua în care veteranii de o vârstă cu secolul s-au întors pe plajele Normandiei
Acum 80 de ani, soldații care au debarcat pe plajele Normandiei, în dimineața de 6 iunie, au pășit în infern, întâmpinați de obstacole diabolice, mine, sârmă ghimpată, cazemate și bunkere, mitraliere secerându-i încă din apă și un inamic fortificat hotărât să îi arunce înapoi.
image
Vechi magazine și reclame bucureștene
Vă invităm să descoperiți o parte din istoria Capitalei, reflectată în vitrinele magazinelor și în mesajele reclamelor de odinioară.
image
„România va fi ce va voi să facă Stalin cu ea”
Constantin Argetoianu avea să ajungă la o concluzie pe care istoria, din păcate, a validat-o.