Dnii Severin și Tudy

Publicat în Dilema Veche nr. 374 din 14-20 aprilie 2011
Cum fu la Salonul de carte de la Paris jpeg

- doi euro -„parlamentari” cu dare de mână -

Prin vara lui 2007, cu ocazia unei vizite la Bucureşti a preşedintelui de atunci al Parlamentului European, dl H.G. Pöttering, am avut plăcerea de a oferi un prînz în onoarea oaspetelui – la care am invitat politicieni reprezentativi ai partidelor noastre parlamentare. Cu toţii i-am spus dlui Pöttering cît de unanimi au fost românii în a adera la UE şi cum mai nimeni n-a fost la noi împotriva unui asemenea act măreţ de revenire la Europa mumă. Numai că distinsul german ne-a cam strepezit elanul şi s-a arătat sceptic în privinţa acestei unanimităţi: Date fiind problemele care pot să apară, în Europa sau în România, poate ar fi bine să ştiţi ceva mai exact cine crede într-adevăr în Uniune şi cine nu, dincolo de declaraţiile de moment – cam aşa ne-a spus (simplific eu) invitatul. Dacă nu mă înşel, dl Adrian Severin era de faţă şi cred că îşi aduce aminte cum, la un moment dat, a ajuns în discuţia noastră şi cazul presei britanice – care e, se ştie, extrem de caustică la adresa Parlamentului European, pe meritate sau pe nemeritate. Din păcate, iată-l pe dl Severin în situaţia de a proba pe propria-i cravată inventivitatea şi persuasiunea unor ziarişti din Albion. Ca şi zgîrcenia lor teribilă! Revin mai jos asupra cazului. 

Apoi, în iunie 2009, presupusul entuziasm pro-UE al românilor a ieşit la iveală într-o manieră slăbănoagă, în raport cu autorevendicatele noastre ambiţii. E drept, mai peste tot în ţările UE onor electoratul nu se înghesuie să voteze la euro-alegeri, considerîndu-le un fel de curse de mîna a doua, mai puţin importante decît alegerile naţionale, care nasc patimi şi scîntei. Doar 27,6% din românii cu drept de vot au ajuns atunci la urne (adică 5 milioane de cetăţeni), un procentaj modest chiar şi în comparaţie cu media vlăguită de la nivelul Uniunii Europene, care a pîlpîit pe la 43,4% (în condiţiile în care votul în cîteva state europene e obligatoriu!). 

Şi ar mai fi un detaliu. După euroalegerile din ’09, Partidul Liberal Democrat (FDP) din Germania a încercat (ca şi alte partide de pe continent) un calcul simplu: dat fiind că ei au cheltuit în campanie 1,55 milioane de euro şi au obţinut 2.887.311 voturi (adică cca 11% din voturile nemţilor), le-a rezultat că pentru fiecare vot cules au investit puţin peste 53 de cenţi. Ei bine, s-ar putea să trăim surprize dacă vreodată vom afla cît costă, în termeni reali, o campanie în România! S-ar putea, bunăoară, să descoperim că un vot la noi costă mult mai mult decît unul la nemţi – ceea ce, evident, chiar ne poate umple de o oarecare mîndrie. Şi, că tot vorbeam de mîndrie: dl Severin a fost realmente modest cînd a acceptat să meargă blat pe muchia legii pentru (doar) 12.000 de euro. Probabil că la 1.200.000 de euro ar fi muşcat mulţi; iar pentru 120.000, tot s-ar mai fi găsit muşterii. Dar pentru un asemenea euro-bacşiş de, repet, 12.000 de  euro, trebuie să fii într-adevăr modest încît să rişti să te faci de basm. Ce zgîrciomani, aceşti britanici! 

Aşadar, în condiţiile acestui interes debil al cetăţeanului & media româneşti faţă de problematica europeană, nici nu e de mirare că în mintea unor concetăţeni identitatea euro-parlamentarilor noştri este un mister adînc, comparabil doar cu formele de viaţă de pe planeta Sirius. De s-ar face vreun sondaj, în fruntea notorietăţii s-ar afla probabil dl Becali (pentru terenurile vîndute sau fotbaliştii cumpăraţi) sau dna Elena Băsescu (pentru corecţiile pe care le aplică, cu aplomb, limbii române). Ceilalţi, în percepţia comună, sînt mai greu de dibuit. Ah, era să uit de dl C.V. Tudor! – cred că ar figura şi dînsul în top. Şi, astfel, în această nebuloasă, cîteva foi de la noi l-au identificat şi pe dl Tudy (video-vedeta ultimelor săptămîni) ca fiind „parlamentar european“. Ba unii chiar s-au lamentat uite, dom’le, cine ne reprezintă la Bruxelles! – ca şi cum ar fi de datoria Regelui Belgiei să ne aleagă reprezentanţii, şi nu a noastră. În realitate, tînărul e doar consilier al dnei Norica Nicolai – şi sper s-o fi consiliat cu energie şi inspiraţie, că doar nu o fi fost luat acolo doar pentru veşmintele lipsă pe care dînsul le purta atît de elegant. Oricum, dna Nicolai sigur are mînă bună cînd îşi alege echipa – parcă a mai avut şi prin Senatul României o asistentă care vota la două mîini! 

Cred că vă e limpede, în aceste condiţii, ce mare diferenţă este între dl Severin şi dl Tudy. Pe primul l-au cunoscut bine tabloidele britanice şi, după ce s-au vrăjit reciproc o vreme, l-au prins la magiun. Pe cînd pe cel de-al doilea nu-l cunoşteau nici măcar tabloidele acelor paparazzi români care, teoretic, ar fi trebuit să-l voteze. Avea dreptate marele Shakespeare (citez din memorie): Unde-şi bagă coada perfidul Albion se lasă cu fricţiuni! 

Adrian Cioroianu este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. Cea mai recentă carte publicată: Visul lui Machiavelli, Editura Curtea Veche, 2010. El scrie pe blogul Geopolitikon.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.