Cum arată viitorul marilor puteri

Publicat în Dilema Veche nr. 413 din 12-18 ianuarie 2012
Cum fu la Salonul de carte de la Paris jpeg

Preaonorabili cititoare şi cititori, să vă zic: în decembrie 2011, la zaiafetul de Crăciun al Dilemei vechi – care e un fel de gală Oscar fără actori, fără regizori, fără filme, fără premii, dar cu multă păpică –, cîţiva dintre colegi (parte bărbătească) mi-au atras atenţia cît de dese au fost referirile la dame şi demoazele în poveştile mele din ultimul an. Ba c-au fost arăboaice... ba c-au fost moldovence de peste Prut... sau rusoiace tinere din armata lui Putin... sau blondine parizience precum Marine Le Pen... în fine, am dedus, aşadar, că timidele mele descrieri n-au trecut neobservate. 

Sigur, era aici şi o doză de gelozie – iată de ce: de ani de zile, sussemnatul  are privilegiul de a fi vizitat, arar, de o preafrumoasă creatură care are ce e mai bun din Monica Bellucci, Marilyn Monroe, Sophia Loren şi Manuela Hărăbor (pe cînd era pădureancă). Această creatură mi se înfiripă (din aburi) o dată la cîteva luni, de regulă cînd am calculatorul aprins iar ceaiul din cană are fix 72,7°C. Fiind vorba despre o domnişoară, totuşi, mă veţi înţelege că nu pot da aici toate detaliile. Dar un lucru deja îl ştiţi: ea e o djină (şi poartă o jartea roşie pe pulpiţa stîngă).

Şi-aşa se face că djina m-a vizitat iarăşi alaltăieri. „Dragule – mi-a spus ea –, ca să nu-ţi mai pierzi vremea scriind despre candidatura la primărie a lui Irinel Columbeanu (vezi săptămîna trecută – nota mea), hai să-ţi împărtăşesc cîteva mari secrete mondiale.“ M-a blocat. „Uau!“ – am îngăimat. „Ce secrete?“ Şi djina a început a-mi desluşi viitorul, în cuvinte atît de simple încît pot să vi le reproduc relativ fidel. 

„Dragule, 2012 va fi an cu alegeri în cîteva state relativ importante din lumea ta“ – a continuat djina. „Da, inclusiv în România“ – am zis şi eu. „Mă rog – spuse făptura –, eu mă refer aici la state cu pretenţii: America, China, Franţa, Rusia... Cu care să încep?“ M-am gîndit o clipă şi am spus: „Cu Franţa!“ Djina se încruntă: „Ei, află că nu-l văd prea bine pe nen’tu Sarkozy! Ştiu că ţi-e simpatic, c-ai luat masa cu el etc.“ (pe toate le ştie, djina asta! – n.m.), „dar mi se arată că va avea un an greu! Şi nu din cauza Carlei Bruni, ci din cauza socialistului François Hollande. În viitoarele alegeri prezidenţiale, Sarko are doar 4 şanse din 10 să cîştige – restul le are celălalt.“

„Serios?“ – am îngăimat eu. „Dar pe la Moscova, ce ţi se arată?“

Şi spuse djina: „Mă tem că ţareviciul Putin a făcut o mutare greşită – deşi ruşii, în teorie, stăteau bine cu şahul. Dacă se mulţumea cu cele două mandate de pînă în 2008, intra liniştit în istorie şi ruşii-l puneau la icoane. Pe cînd aşa... de cîştigat preşedinţia o va cîştiga, dar va fi «à la Pyrrhus» – mai ales dacă scade şi preţul mondial la hidrocarburi. Norocul lui, acum, e că opoziţia e divizată – vezi pe-acolo şi liberali, şi comunişti, şi prooccidentali, şi panslavişti. Putin are 8 şanse din 10 să ajungă din nou la Kremlin – dar nu ştiu dacă e spre binele lui. Şi nici al Rusiei.“

„Hmm... mda... Dar prin China, ce va fi?“ – am prins eu curaj.

„Pe la chitai, totul e clar“ – reluă djina. „Va fi şi la ei, în 2012, o schimbare de garnitură, fără surprize: succesorul actualului preşedinte Hu Jintao fi-va – cu 9 şanse din 10 – actualul vicepreşedinte, Xi Jinping; se cam ştie şi cine va fi noul prim-ministru; se mai ştie şi că îşi vor menţine creşterea. Dar ce nu se ştie e care vor fi consecinţele faptului că Beijingul investeşte tot mai mult în tehnologie militară. Pretenţiile lor – legitime, spun chitaii – de a-şi impune supremaţia în proximitatea maritimă s-ar putea să intre în conflict cu planurile americanilor. În locul vostru m-aş ruga la toţi sfinţii să nu se işte un nou război rece, americano-chinez.“

„Da, e riscant“ – zic şi eu. „Şi, că tot veni vorba, prin SUA ce va fi?“

„În State – continuă djina – mă tot uit cu uimire cum, în perspectiva alegerilor din noiembrie a.c., republicanii îşi dau copios cu stîngul în dreptul de un an încoace. Încă nu s-au unit în spatele unui candidat – şi, chiar dacă el va fi simpaticul Mitt Romney, tot se cheamă că GOP-ul republican s-a mişcat greu. Dar partida se joacă. În declin sau nu, în criză sau nu, demoralizaţi sau nu, americanii au totuşi o calitate: au o competiţie electorală ce se joacă precum meciurile de baschet din National League: pînă-n ultima clipă. Deocamdată, Obama are 6 şanse din 10 să cîştige iar.“

„Djino, îţi mulţumesc, m-ai cam lămurit. Dar la alegerile din România... cum va fi?“ – zisei eu.
Şi-atunci, ce să vezi? Sărman de mine! Cu un fîşîit subţire, creatura din faţa mea – cu jarteaua ei roşie cu tot – se destrămă ca un fum. Cîteva secunde am privit în gol, neconsolat. Şi abia apoi auzii, din cana de ceai, o şoaptă ce-mi spunea: „Dragule, zău că nu mă mai vezi dacă pui aşa întrebări stupide!“.  

Adrian Cioroianu este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. Cea mai recentă carte publicată: Epoca de aur a incertitudinii, Editura Curtea Veche, 2011.  

Zizi și neantul jpeg
Sistem și libertate
Am crescut într-o lume în care ceea ce astăzi considerăm nevoi de bază erau, pe la sfîrșit de ani ’70 și început de ani ’80, privite drept suprastructuri. Răsfățuri.
liceul sf sava bucuresti jpeg
Liceul avea coloane
Revederea colegilor și profesorilor dragi mi-a dat sentimentul mîngîietor că lucrurile ar putea deveni la fel de bune pe cît ni le imaginam noi în 1992.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce nu-s românii ca francezii?
Cartea și bagheta mi s-au părut două lucruri indispensabile în Franța.
p 19 Sylvie Germain WC jpg
Sindromul Șarikov
Nu este vorba doar despre o lipsă de educație, ci și despre voluptatea unei agresivități manifestate zi de zi, pe rețelele de socializare, care au devenit nu doar un spațiu bun pentru defularea nervilor, ci gazdă generoasă acestei forme josnice de violență.
p 20 Gustave Thibon jpg
O lumină asupra imediatului
Pentru Putin şi adepţii lui, persoanele, fie ele ucrainene ori ruse, civili ori combatanţi, sînt nimic.
Theodor Pallady jpeg
Scopul meu ești Tu
Un adevărat apostol al dialogului, un maestru al incluziunii și un campion discret al cercetării Celuilalt, cu sau fără majusculă.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Poliția din Cehia este în căutarea unui hoț care are obiceiul să intre prin case, fără a se sinchisi de prezența locatarilor. Se spune că se uită la aceștia în timp ce dorm.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (II)
Dar poate că mai mult decît plimbarea în sine conta acel „împreună”.
p 19 jpg
Cultul virginității
Ideea că virginitatea fizică atestă puritatea și inocența depășește granițele religioase, devenind un construct social și ipocrit prin care unei femei i se anulează calitățile morale în favoarea celor fizice, ajungînd să fie prețuită mai degrabă integritatea trupului decît mintea și sufletul.
p 20 San Filippo Neri WC jpg
Despre creștinism și veselie
Multe dintre textele clasice ale creștinismului dovedesc o relație încordată pe care Sfinții Părinți o întrețineau cu rîsul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Migdalul lui Origen
Editat, tradus, redescoperit în bogăția și autenticitatea sa în ultimul secol, Origen revine de fiecare dată în atenția cititorilor cu o înnoită putere de atracție.
Zizi și neantul jpeg
Dacia roșie
Era o oază, într-o vreme în care lucrurile se degradau pe zi ce trecea: la cantina de acolo se putea mînca bine și ieftin, ba chiar și cumpărai una-alta pentru acasă, uneori.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La Galați, o candidată a fost surprinsă în timp ce încerca să fraudeze examenul de bacalaureat cu un pix-telefon. Avea 45 de ani și era absolventă a unui liceu particular, la frecvenţă redusă.
41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.

Adevarul.ro

image
Şofer omorât în bătaie la Bacău pentru că a atins din greşeală cu maşina oglinda unei dubiţe
O crimă înfiorătoare a avut loc miercuri seara pe o stradă în Bacău, după o acroşare în trafic şi un scurt scandal. Doi bărbaţi au fost deja reţinuţi, după ce victima a fost găsită pe asfalt, fără suflare.
image
O actriţă româncă adoptată de un cuplu britanic şi-a revăzut mama la 34 de ani după ce a fost lăsată într-un orfelinat
O actriţă foarte apreciată în Marea Britanie şi fostă prezentatoare la BBC Radio York şi BBC Country File Live, Adriana Ionică are o poveste de viaţă tulburătoare şi demnă de un film.
image
SARS-CoV-2 continuă să facă „pui“. Ultimul este şi cel mai infecţios
Noua subvariantă BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infecţioasă decât varianta Omicron şi provoacă deja îngrijorări în rândul specialiştilor independenţi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat „Butoiul cu pulbere al Europei” la începutul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.