Cică nişte dadaişti

Publicat în Dilema Veche nr. 205 din 20 Ian 2008
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Fiindcă tot a venit vorba de Lenin în ultimele două numere ale Dilemei vechi, voi comenta astăzi o carte neobişnuită, semnată de Dominique Noguez şi intitulată Lenin dada (Le Dilettante, 2007; o primă ediţie a apărut în 1989). Ca să rezum din capul locului teza centrală a cărţii, voi spune că ea vrea să demonstreze existenţa unor legături foarte strînse între Lenin şi gruparea Dada. Nu, nu avem a face cu o farsă intelectuală (deşi...), ci cu o cercetare foarte temeinică, bazată pe o documentaţie riguroasă. Noguez pleacă de la descoperirea faptului că, la un moment dat, Lenin a locuit, la Zürich, la cîţiva paşi de cabaretul Voltaire, acolo unde - ştim bine - a luat naştere mişcarea Dada. Mărturiile pe care le citează autorul - cum ar fi cea a lui Marcel Ianco - sînt incontestabile. Mai mult, Lenin era, după toate aparenţele, mare amator de distracţii, îi plăceau cabaretele şi participa activ la seri bine stropite cu băutură, împreună cu un grup de cheflii. De aici - prima ipoteză: numele Dada vine de la da-ul slav. Dar şi mai tulburătoare este descoperirea faptului că poemul "Arc", atribuit lui Tzara (şi inclus de acesta în volumul De nos oiseaux - 1992), îl are drept autor pe Lenin: examinarea manuscrisului aflat la Biblioteca Doucet nu lasă nici un dubiu - scrisul este al lui Lenin. Din aproape în aproape, Noguez ajunge la concluzia că dadaismul şi comunismul au comunicat graţie unei singure persoane - Lenin, fireşte. De altfel, scrierile teoretice ale lui Tzara includ anumite idei comuniste - colectivismul, spre exemplu ("Să lucrăm în comun, anonimi, la marea catedrală a vieţii pe care o pregătim" - scrie Tzara în 1917). Mai notez excelenta analiză a tabloului lui Salvador Dali, Halucinaţie parţială, şase apariţii ale lui Lenin pe un pian, care ar simboliza, o dată în plus, legăturile dintre Lenin şi grupul dadaist. Dar - aici vine partea cea mai interesantă a demonstraţiei - Lenin era înainte de orice dadaist în politică. În poetica dadaistă, un principiu esenţial era acela al contradicţiei. Or, Lenin a excelat în acest sens: el preconiza, înainte de 1917, un program total diferit faţă de acela care l-a adus la putere. A respins mai întîi pedeapsa cu moartea pentru ca ulterior s-o reintroducă, aplicarea ei făcîndu-se cu ardoare revoluţionară. Se declara adept al pacifismului, iar după aceea a ordonat represiune şi masacre. Tot dadaist este şi faptul că, la început, victimele terorii sînt oameni din popor şi militanţi de stînga, adică tocmai aceia în numele cărora se făcea revoluţia. Nu altceva arată respingerea valorilor umaniste ("Să scuipăm pe umanitate" - zicea Tzara) şi exaltarea nihilistă a haosului şi a distrugerii. Cert este că Lenin nu agrea pictura clasică, nu mergea la Luvru, prefera cabaretele şi... Muzeul Grévin; aceeaşi respingere a valorilor culturale tradiţionale, ca la dadaişti. Ultima parte a cărţii apropie leninismul de patafizică prin intermediul personajului lui Jarry Le P

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Criticile unui american îndrăgostit de România. „Acele creaturi cretacice cred că mai trăim sub Ceaușescu“ VIDEO
Un american a povestit pe YouTube lucrurile care le detestă la țara sa adoptivă, România. Totuși, el susține că se simte bine aici și că este îndrăgostit de România, dar nu poate închide ochii la unele probleme.
image
Dr.Vlad Ciurea, despre un obicei banal care poate ucide: „Este adevărat, mai ales dacă persoana este și hipertensivă”
Deși la prima vedere poate părea inofensivă, o ceartă între două persoane se poate încheia tragic. Emoțiile puternice și furia creează condițiile propice unei afecțiuni, care, în unele cazuri, poate fi fatală.
image
Motivele pentru care România are apartamente nelocuite. „Nu ține de vreo criză imobiliară“
Tot mai multe locuințe sunt nelocuite în marile orașe ale României, deși criza imobiliară despre care vorbesc mulți nu a sosit, cel puțin deocamdată. La mijloc ar fi vorba despre alte fenomene.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic