Blonda, miopul şi piticul (versiunea franceză)

Publicat în Dilema Veche nr. 429 din 3 - 9 mai 2012
Cum fu la Salonul de carte de la Paris jpeg

La începutul anului 2008, preşedintele francez Nicolas Sarkozy a venit la Bucureşti în vizită oficială şi cred că împotriva lui s-a comis atunci o mică (sau mare) nedreptate. Mică, mare – cum se va vedea, nu-s tocmai cuvinte inocente aici. Despre ce e vorba: pentru discursul pe care l-a citit de la tribuna Parlamentului nostru, protocolul (la cerere franceză) a fixat pe podium, ascunsă privirii dinspre sală, o mică treaptă de lemn. Treaptă pe care dl Sarkozy a urcat-o în timpul discursului, ca să pară mai înalt – cel puţin în raport cu pupitrul nostru, care nu-i nici el foarte mic. Acest mărunt truc, evident, n-a putut fi ţinut secret; drept care, în zilele ce-au urmat, cîteva referiri ironice au pigmentat ziarele româneşti – oricum, mai multe referiri decît cele dedicate discursului propriu-zis, care a fost admirabil.

La ora la care scriu – între cele două tururi de scrutin –, Nicolas Sarkozy pare destinat a pierde. Nici o emoţie la Bucureşti – deşi cei care au urmărit cu oarece expertiză politica pariziană vor fi de acord că dl Sarkozy n-a fost nici pe departe cel mai slab preşedinte francez din ultimele decenii. Ca şi la Bucureşti, cei care l-au judecat au fost, cred, mai atenţi la aparenţele lui Sarkozy (e drept, uneori stridente) decît la faptele lui (uneori meritorii). A fost Sarkozy prea dinamic? Sau a fost el doar încă una dintre victimele crizei europene, într-o Uniune ce nu reuşeşte să se definească? A fost el, într-adevăr, un preşedinte bling-bling, al poleielilor mediatice (romanţul lui cu dna Carla Bruni, copilul lor născut în timpul mandatului etc.) sau doar un preşedinte enervant de omniprezent – într-o vreme în care gustul public pare a-i avantaja pe cei mai domoli şi mai şterşi, cu figuri de funcţionari, care conduc fără a ieşi în evidenţă şi ies în evidenţă doar cînd vin şi pleacă din post?

Preşedinţii postbelici ai Franţei – de la De Gaulle la Mitterand şi de la Giscard d’Estaing la Chirac – au avut, indiferent de poziţionarea politică stînga/dreapta, o interesantă aură regală, explicabilă poate doar prin paradoxul care face ca un popor ostentativ de republican să agreeze, în fruntea-i, indivizi cu prestanţă de monarhi. N-ar fi singurul paradox francez – revistele glossy din toată lumea se întreabă, constant, cum se face că femeile de acolo, deşi gătesc cu unt, nu se îngraşă niciodată; sau de ce francezii, deşi mari băutori de vin şi cognac, par imuni la ciroză.

Nicolas Sarkozy n-a fost deloc paradoxal. A cîştigat preşedinţia graţie activismului său şi pesemne că o va pierde din cauza aceluiaşi activism. Prea multă mişcare (y compris prezidenţială) oboseşte ochiul şi spiritul celui ce priveşte – aviz şi altor agitaţi, de pe la noi. Aceasta (plus criza, plus euroscepticismul, plus islamofobia, plus altele) e una dintre explicaţiile pentru care Sarkozy, cu abia 27% din voturi, lua în primul tur cel mai slab scor (din istoria recentă) al unui preşedinte la final de prim mandat. În locul alurii monarhice altoite pe ritualul republican, Sarkozy a pus hiperactivismul. Agitaţia lui a început prin a seduce şi a sfîrşit prin a agasa.

Ce va urma după Sarkozy? François Hollande, cu aerul său de institutor de provincie şi cu ochelarii de fost tocilar, nu poate să fie spectaculos – şi să sperăm că nici nu va încerca să devină, spre binele său, al Franţei şi al Europei. Stînga socialistă revine la Élysée – prima dată după 1995. Bravo ei, felicitări dlui Hollande! Dar, indiferent de învingător, miezul acestei campanii a fost în altă parte.

Mai către extrema comunistă, Jean-Luc Mélenchon – candidatul Frontului Stîngii – a fost cu mult mai spumos decît Hollande şi a atras media într-o manieră, pentru mine, bizară. Spre extrema dreaptă, cu 17,9% din voturi, vioaia doamnă Marine Le Pen relansează vigurosul curent naţionalist, grupat în Frontul Naţional creat de tatăl său în 1972 (partid care pînă spre mijlocul anilor ’80 n-a putut apărea la televiziunea franceză! Atunci, în 1984, a intervenit preşedintele Mitterand şi a sugerat televiziunii de stat că dl Le Pen are şi el dreptul la porţii de vizual). Şi iarăşi e cazul s-o spunem: criza economică, rateurile politicii de integrare a imigranţilor de primă şi de a doua generaţie, islamofobia şi teama de delocalizarea locurilor de muncă, toate acestea au suflat acum în pînzele oratoriei frontiste. Blonda doamnă Le Pen obţine medalia de bronz într-o cursă pe care – ca şi camaradul Mélenchon – n-a dorit decît s-o încurce. O treime dintre francezi a fost sensibilă la aceste sirene ale populismului. De fapt, aceasta – şi nu căderea dlui Sarkozy sau succesul dlui Hollande – mi se pare a fi lecţia alegerilor franceze: pe fondul capitalismului în criză, extremele politice ies revigorate.

S-a mai întîmplat aceasta în istoria Europei şi, de regulă, n-a fost de bine. 

Adrian Cioroianu este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. Cea mai recentă carte publicată: Epoca de aur a incertitudinii, Editura Curtea Veche, 2011. 

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.