Bine-aţi venit pe Titanic!

Publicat în Dilema Veche nr. 426 din 12-18 aprilie 2012
Cum fu la Salonul de carte de la Paris jpeg

E noapte şi cerul străluce curat, cu miile de stele la locul lor. Din salonul mare răzbate zvon de muzică, iar pe holuri aerul parfumat... – ah, dar ce-ţi văd ochii... domnişoara subţire pe care-ai urmărit-o cu privirea în ultimele zile... iat-o, chiar ea coboară treptele de mahon ale scării, alăturea de mamă-sa (ambele în rochie de seară), iar braţul ei de un alb străveziu e susţinut cam ţeapăn de domnul puţin pîntecos, cu ceas de aur la veston, cu mustaţă subţire şi părul dat cu ulei de nucă, care-i e tată. E noapte, dar becurile recreează lumina de lux a unei lumi în care high society înseamnă tradiţie, bani, nume şi onoare – şi rochii lungi, elegante. E noapte, e rece afară, dar în saloane se rîde discret, se dansează, se bea şampanie sau cognac, se flirtează, se joacă whist, se ascultă valsuri... Undeva, mai jos, e o altă lume – dar, cu ochii pe domnişoara subţire, n-ai acum timp pentru ea. E noapte, e aprilie, e 1912. Bine-aţi venit pe Titanic!

O sută de ani au trecut, iată, de la un episod care ar fi trebuit să nu se întîmple niciodată. Drama Titanicului a intrat în legendă, ca prim capitol al sfîrşitului unei epoci. Şi ce frumoasă era epoca, şi ce promiţătoare! Şi ce educaţie, şi ce maniere! Şi ce costume, şi ce dantele, şi ce lucruri bine făcute – dintr-o vreme în care industria oferea doar produse care să te ţină o viaţă! Şi ce liniştită înainta societatea occidentală spre un viitor în care puterea de nestăvilit a maşinilor făcea pereche doar cu puterea de neegalat a instinctului capitalist din oameni (prin instinct capitalist înţeleg pofta de nestăpînit a oamenilor de a strînge – adică, a capitaliza – putere materială sau simbolică; prin contrast, reflectaţi puţin la pretenţia utopiei comuniste de a cere de la fiecare după posibilităţi şi a-i da fiecăruia după nevoi; din acest motiv comunismul s-a născut mort – pentru că a negat o trăsătură definitorie a creaturii umane: aceea de a încerca să aibă mai mult decît are propriu-zis nevoie; gîndiţi-vă la calul „erou al muncii“ din Ferma animalelor a lui Orwell – doar el muncea cît trei şi mînca doar după ce se săturau ceilalţi; oamenii cu acest altruism sînt, trebuie s-o recunoaştem, mai prezenţi în literatură decît în viaţa reală).

Era noapte, aşadar, în acel moment fatidic, dar acea noapte trebuia să fie una banală, în ordinea prestabilită a unei rînduieli ce părea logică şi legică, în care fiecare om şi fiecare neam îşi aveau locul lor, mai bun sau mai rău, în marea familie umană – care pe-atunci număra probabil două miliarde de suflete. Puterea motoarelor încă nu părea ameninţătoare – ci doar izbăvitoare, în sensul că spinarea şi muşchii sclavilor din vechime îşi găsiseră un înlocuitor nobil şi impersonal. Lumea veche, a Europei, şi Lumea nouă americană doar ce începuseră a se cunoaşte, cît de cît; nu existau zboruri transatlantice, nici mesagerie instant şi nici Skype – ci doar bucuria de a şti că modul de viaţă european, prin ce avea el mai bun, se altoise dincolo de Oceanul cel mare (exemplu: băutura numită bourbon – whisky-ul american – n-a prosperat decît după ce viile europene fost-au lovite de filoxeră şi, vreme de cîteva sezoane, în America a fost criză de cognac franţuzesc).

În urmă cu vreo cinci ani, un profesor de „ingineria riscului“ – născut în Liban, pe cînd acest stătuleţ era un paradis al Mediteranei de Est, şi nu teatrul de război pe care-l ştie generaţia mea – pe nume Nassim Nicholas Taleb a elaborat o subtilă teorie a lebedei negre. Plecînd de la observaţia de bun-simţ că oricare om se aşteaptă ca o lebădă să fie albă (deşi există şi lebede negre, prin Australia), Taleb sugerează că tocmai evenimentele puţin probabile (precum apariţia unei lebede negre în reveriile dvs. lacustre) sînt cele care influenţează Istoria în mod decisiv (între timp, cartea a fost tradusă şi în româneşte). Bref: Primul Război Mondial, început în 1914, a fost o lebădă neagră; la fel implozia URSS; la fel criza financiară din 1987 sau, în 2011, Primăvara arabă. Nimeni nu se aştepta la aceste evenimente – dar asta nu le-a împiedicat să se petreacă.

Scufundarea Titanicului a fost o lebădă neagră prin excelenţă. Cum spuneam, n-ar fi trebuit să se întîmple. Între timp, s-au oferit zeci de ipoteze de ce totuşi s-a întîmplat. Fie vreun ofiţer de cart a modificat puţin drumul; fie căpitanul, la final de carieră, era distrat; fie – cea mai nouă interpretare – nişte gheţari pluteau pe ocean acolo unde nu ar fi trebuit să fie, în virtutea unui capriciu meteorologic din acel an. Ce mai contează?

Partea bună a poveştii constă în faptul că povestea umană a mers, bineînţeles, mai departe. Partea mai delicată este că un alt Titanic se poate scufunda chiar mîine – simbolic vorbind, desigur. À propos: cum mai stăm cu pacea dintre Israel şi Iran?    

Adrian Cioroianu este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. Cea mai recentă carte publicată: Epoca de aur a incertitudinii, Editura Curtea Veche, 2011. 

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Încă o bancă din România a fost vândută. Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia
Băncile prezente din România par deosebit de atractive pentru investitori, dată fiind intensitatea tranzacțiilor de pe piața bancară din ultima perioadă.
image
Pacienta operată la Craiova de Alin Demetrian a murit. Cunoscutul chirurg e acuzat acum că a omorât în total cinci oameni
Fostul manager al Spitalului de Urgență din Craiova era acuzat de moartea a patru bolnavi și se afla sub control judiciar când a operat-o pe ultima pacientă. Polițiștii au cerut schimbarea controlului judiciar într-o măsură mai dură, dar judecătorii craioveni au respins cererea.
image
Ziua în care Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Ce a însemnat noua stăpânire pentru români VIDEO
La 7 mai 1775, Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Aici erau ctitorite unicele podoabe de cultură și artă: mânăstirile bucovinene.

HIstoria.ro

image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a
image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.