Iarbă verde și obligativități

Publicat în Dilema Veche nr. 942 din 28 aprilie – 4 mai 2022
Zizi și neantul jpeg

Așteptăm cu sufletul la gură zilele de sărbătoare. Ne gîndim la ele, le planificăm în amănunt, ne entuziasmăm cînd ne facem planuri. Vrem, tot mai mult și mai complicat, începem să ne clădim castele-n Spania.

Se naște un sentiment al obligativității. Schemele și planurile, listele de cum ar trebui, cum se cade și cum să fim în rîndul lumii îl întrețin. Realitatea pălește în fața lor și nu ne dorim decît să le facem față. Avem tot mai multe de bifat. Singuri ne impunem să avem mai toată ziua la picioare luna de pe cer și tinerețea fără bătrînețe.

Pe scurt, avem tendința să ne complicăm puținele zile libere. Să le încadrăm în sisteme, să le tratăm ca pe unele de lucru în alt domeniu: cel al leisure-ului, al entertainment-ului. Dacă mergem în zone turistice, trebuie să vizităm „neapărat” cutare mănăstire, cutare muzeu ori palat, unde să recunoaștem fiecare detaliu din ce am citit pe net despre locul respectiv. Dacă ne plimbăm pe undeva prin natură, e musai să ducem la bun sfîrșit un traseu, ca să avem sentimentul împlinirii și al lucrului bine făcut, de la punctul A la punctul B, corect și reglementar. Iar pe traseu să nu ne eschivăm de la admirarea, eventual zgomotoasă, a peisajelor, cu verdele tare al pajiștilor și albastrul translucid al cerului, cu dantelăria copacilor și pufoșenia norilor. Ca, în final, dacă ne oprim să mîncăm undeva, să fie cum altfel decît tradițional ori specific și „impecabil” servit.

Asta dacă sîntem prin lume, la vizitat. Dacă sîntem la iarbă verde acasă, în curtea proprie sau a cuiva din familie, avem, și acolo, de respectat alte canoane. Trebuie să avem în vedere „să ne simțim bine”, să fim veseli și plini de umor dacă se poate, în timpul pregătirilor mesei „tradiționale”. Să mai învîrtim la grătar, dacă am ales să integrăm și această ocupație în rîndul celor pantagruelice de sezon, ori să mai curățăm cartofi în timp ce rostim glume integrate în discursul general optimist, spumos. Nici prea deocheat, decent totuși, dar vioi și presărat cu poante benigne, de familie.

Am exagerat, voit, mai sus. Dar există o convenție nescrisă a adunărilor de acest tip. Care e, desigur, binevenită, atunci cînd nu se exagerează. Nici să se ajungă la certuri, ca la bunicul meu, în ultimii ani, cînd, de obicei, după ce se aducea tortul se deschidea un soi de cutie a Pandorei și erau spuse „adevăruri esențiale” care, probabil, mocneau în imaginarul familial de decenii. Ori ca în Orele (cartea lui Michael Cunningham și filmul lui Stephen Daldry), în care unul din personajele feminine, Laura Brown, după un asemenea moment al tortului, practic fuge în lume.

Nu. Dar cred că, după toate prin cîte am trecut și trecem, după pandemia alienantă și războiul crud și terifiant, putem să ne mai destindem. Poate că ne e mai ușor, în astfel de vremi, să mai lăsăm deoparte din obligativități. Să nu ne mai formalizăm în ritualuri și în pseudo-necesități. Da, e important să mergem la Înviere și să vopsim ouăle de Paști. Dar dacă avem sau nu miel, de pildă, ori chiar cozonac, poate să nu fie chiar esențial. Dacă așezăm șervețelele cu iepuraș la locurile lor predestinate, în sensul acelor de ceasornic, și dacă păstrăm cu strictețe ritualul succesiunii felurilor ori al așezării la masă poate să nu conteze într-atît.

Da, să fim împreună cu cei pe care-i considerăm „de-ai noștri”, cu care ne simțim acasă, fie că fac parte oficial din familie, fie că nu. Să avem bucate de sărbătoare curat și gustos gătite în cantități rezonabile și așezate în rînduială plăcută ochiului. Dar fără obligativități inutile și fără excese. Iar cei prezenți să se așeze și să se bucure laolaltă pentru că așa simt, mai liber, mai de voie, fără impunerea unor reguli nenecesare.

Așa, și ieșitul la iarbă verde poate avea sens. Poate fi scos din sfera festivului obligatoriu și a voioșiei cu orice preț. Oamenii își pot vedea fiecare de ale lor și apoi se pot aduna, de bunăvoie și de drag, să mănînce și să-mpărtășească. Am fost parte a unei asemenea ieșiri la iarbă verde, din fericire, în care toate s-au succedat natural. Dintre cei prezenți, unii s-au odihnit, alții s-au plimbat, unii au făcut diverse treburi gospodărești, alții – poze. Nimeni n-a impus nimic nimănui și fiecare și-a văzut de ale lui într-o tăcere prietenoasă. Pînă cînd a sosit momentul în care cei prezenți s-au adunat, și-au împărtășit isprăvile și au mîncat.

Știu că nu se-ntîmplă mereu așa, că nu se leagă mereu lucrurile. Dar asta poate rămîne un deziderat. Unul aleatoriu și el, ca să nu devină rețetă.

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (II)
Dar poate că mai mult decît plimbarea în sine conta acel „împreună”.
p 19 jpg
Cultul virginității
Ideea că virginitatea fizică atestă puritatea și inocența depășește granițele religioase, devenind un construct social și ipocrit prin care unei femei i se anulează calitățile morale în favoarea celor fizice, ajungînd să fie prețuită mai degrabă integritatea trupului decît mintea și sufletul.
p 20 San Filippo Neri WC jpg
Despre creștinism și veselie
Multe dintre textele clasice ale creștinismului dovedesc o relație încordată pe care Sfinții Părinți o întrețineau cu rîsul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Migdalul lui Origen
Editat, tradus, redescoperit în bogăția și autenticitatea sa în ultimul secol, Origen revine de fiecare dată în atenția cititorilor cu o înnoită putere de atracție.
Zizi și neantul jpeg
Dacia roșie
Era o oază, într-o vreme în care lucrurile se degradau pe zi ce trecea: la cantina de acolo se putea mînca bine și ieftin, ba chiar și cumpărai una-alta pentru acasă, uneori.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La Galați, o candidată a fost surprinsă în timp ce încerca să fraudeze examenul de bacalaureat cu un pix-telefon. Avea 45 de ani și era absolventă a unui liceu particular, la frecvenţă redusă.
41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci cînd am întrevăzut cîteva adevăruri esențiale este dureros să simțim că, în măsura în care vrem să le comunicăm oamenilor, ele capătă limitele noastre, impuritățile noastre, degradîndu-se în funcție de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emoționante descrieri de arhitectură din literatura universală este tabloul creionat de Edgar Allan Poe în debutul nuvelei „Prăbușirea casei Usher”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum e să pleci în vacanță bolnav și complet epuizat
N-am mai fost într-o vacanță parțial din cauza pandemiei, însă mai mult din cauza faptului că nu mi-am mai permis o vacanță.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De curînd, la Ierusalim au izbucnit din nou – dar cînd au încetat? – tensiunile pe esplanada Cupolei Stîncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de cărți din cărțile altor autori: circulația bibliografică prin notele de subsol asigură ventilația academică din care se compune tradiția intelectuală a oricărei societăți moderne.

Adevarul.ro

image
Concluziile surprinzătoare ale unui român care a vrut să afle cât costă viaţa în paradisul din Bali faţă de Cluj sau Bucureşti. „Mă costă 10 euro pe noapte”
Patrik Bindea este specialist în marketing şi de câteva luni a început un experiment social, după cum spune chiar el. Patrik a vrut să afle cât costă viaţa în paradisul din Bali comparativ cu Bucureşti sau Cluj, iar concluziile au fost surprinzătoare
image
Reacţia neaşteptată a doi şoferi ucraineni în faţa unui român. „Mi s-a făcut pielea de găină, n-am ştiut ce să răspund“
Un şofer român a povestit cum a decurs întâlnirea neaşteptată cu doi ucraineni la Berlin, într-o parcare. Cei doi au avut o reacţie emoţionantă atunci când au aflat că au în faţă un român.
image
EXCLUSIV Millie Bobby Brown, actriţa din „Stranger Things“: „M-am îndrăgostit de Unsprezece şi am simţit că vreau să fiu ca ea“
Actriţa Millie Bobby Brown spune că o catalogare a serialului drept doar un thriller SF ar fi superficială, căci „Stranger Things“ tratează probleme reale – spre exemplu, personajul pe care îl interpretează, Unsprezece, se confruntă cu „stresul posttraumatic şi traumele din copilărie“.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.