Drumul ca-n basme

Publicat în Dilema Veche nr. 868 din 26 noiembrie - 2 decembrie 2020
Zizi și neantul jpeg

Merg, de multe ori, pe jos prin oraș. O viață am fost pieton, și nu regret deloc. Cînd străbați cartiere la picior, mereu se ivește ceva neașteptat, viața nu-i plicticoasă.

Era o vreme, nu chiar demult, să fie în jur de zece ani de atunci, cînd lumea se tot plîngea de cît de greu e să fii pieton în România. Și nu era deloc o exagerare. Pe vremea aceea, străzile erau pline de maidanezi, în anumite locuri apăruseră adevărate haite. Realitatea asta, deloc plăcută, combinată cu cea a mașinilor parcate pe trotuar și a clădirilor în dezmembrare din centrul orașului, făcea mersul pe jos o probă inițiatică. Era ca un antrenament pentru a ajunge ofițer în trupele speciale din filme precum An Officer and a Gentleman (1982, Taylor Hackford) sau precum probele prin care treceai într-o etapă superioară într-unul din primele jocuri pe computer care mi-au picat în mînă, Hercules. Pentru că mereu trebuia să fii atent dacă nu venea spre tine vreun cîine isteric, pus pe fapte mari. Problema era că, atunci cînd te fereai de dulăul de pe trotuar și coborai pe carosabil, în panica de a nu fi mușcat riscai să dea peste tine o mașină. Mi s-a-ntîmplat chiar mie, am scăpat la mustață...

Momentul dramatic n-a fost degeaba: de atunci mi-am dezvoltat o „procedură” de supraviețuire. Mi-au apărut niște simțuri de supererou, care, din păcate, nu apăra omenirea, ci doar pe sine însuși. Reperam cîinele de la distanță, apoi mă asiguram că nu vine vreo mașină (nici nu trebuia să le văd, auzul meu devenise precum al lui Superman și gașca) și coboram de pe trotuar foarte aproape de el, cît să nu risc. Am supraviețuit, se vede treaba, destul așa. Ba chiar mi-am ascuțit simțurile.

Oamenii din jurul meu se plîngeau de situație, și pe bună dreptate. Eu, însă, eram mîndră de mine și de performanțele mele. De fiecare dată, fiece drum pe jos dinspre Romană spre Piața Traian era o victorie și mă bucuram că ajungeam la destinație vie. A venit o vreme cînd cîinii vagabonzi nu au mai umblat liberi pe străzi (a trebuit să moară un copil pentru asta, din nefericire). Viața a mers înainte, iar locul cîinilor a fost luat, treptat, de trotinete, biciclete, scutere. Ce am învățat în epoca cîinilor s-a dovedit util și acum: un al șaselea simț, cel al pietonului hăituit, supererou pentru propria-i supraviețuire, a ieșit la suprafață din străfunduri.

Odată ce acest balet al mersului pe jos pe distanțe lungi a intrat în rutină și mi-a intrat în sînge, am putut să privesc întreaga călătorie prin orașul meu precum drumul lui Făt-Frumos spre merele de aur sau spre Ileana Cosînzeana (păstrînd, desigur, proporțiile și umorul). El trecea, la un moment dat, marea cea mare; eu trec, de la Romană spre Traian, pe străduțe, vreo două-trei străzi mai mari, printre care bulevardul Carol. Cînd le trec, mă gîndesc că pășesc într-o altă lume sau într-o altă împărăție. Mi se pare un act de curaj să ies din zona caselor mai somptuoase de pe Dacia, de pildă, spre cele cu potențial, dar puține în stare bună, din zona Hristo Botev – Moșilor vechi.

Consider zonele niște împărății care pot fi străbătute, fiecare cu semnele lor distinctive. Unele pot fi magazine sau restaurante, cum e, de pildă, Ceainăria Bernschutz & Co de pe Eremia Grigorescu. Ori Parcul Icoanei, în care chiuleam de la Școala Centrală ca să ne dăm în leagăn și să cîntăm, deși eram fete prea mari pentru asta.

După ce trec de Maria Rosetti, simt că am intrat în zona următoare. Am traversat prima „apă”. Am lăsat în urmă personajele din prima, precum, de pildă, domnul de pe Magheru care doarme pe stradă prin zona librăriei Humanitas de la Scala. Aici e aproape pustiu și-ți atrag atenția mai curînd copacii sau iedera, acum de foc, de pe gardurile din drum. Nici cerșetori nu prea sînt, nici căutători în gunoaie. Nici magazine, doar cîte unul mic de luat cafea la pachet.

„Împărăția” cerșetorilor și a căutătorilor în gunoaie începe mai încolo, după ce mai treci un hotar, cel al bulevardului Carol. Pe străduțele ce urmează de acolo spre Călărași poți să dai peste ei. Te poți chiar întîlni cu un zmeu bătrîn și lent, și anume tramvaiul care mai trece legănîndu-se pe acolo. Îți dă sentimentul normalității, îți aduce aminte că ceva mai mișcă în lumea altfel destul de încremenită. Nici pe acolo nu sînt mari magazine sau localuri. E unul, poetic, aproape dintotdeauna, pe strada ce duce spre Sf. Mina, într-o curte cu verdeață. Mă bucur cînd văd oameni la mese, acolo.

După biserică, atunci cînd intri pe Călărași, într-un simulacru de părculeț, stau bețivii zonei și pun țara la cale. Slavă Domnului, cineva trebuie s-o facă. Tot acolo e un magazin care s-a transformat în toate felurile de la revoluție încoace, dar a supraviețuit pînă-n ziua de azi.

După ce traversezi Călărașiul, ultimul hotar, intri în zona poetică de-a dreptul. Primul semn e o coloană atipică, spiralată, care sprijină o casă cu etaj. Pseudo-Făt-Frumosul se apropie de destinație și toate se leagă altfel. Jocul inițiatic aproape că s-a terminat, dar va reîncepe cu următorul drum.

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Serbia pune Euro 2024 pe jar: amenințare cu retragere după un scandal exploziv
Turneul final din Germania poate intra în istorie din motive nedorite.
image
Cum au terorizat șapte indivizi o femeie timp de doi ani, ca să le cedeze un teren
Joi dimineaţă, la şase adrese din Ploieşti au avut loc descinderi ale mascaţilor, care au condus la sediul poliţiei, pentru audieri, şapte indivizi care, vreme de doi ani, au făcut presiuni asupra unei femei, cu scopul de a intra în posesia terenului acesteia.
image
Copil cu sindrom Down, exclus de la serbarea de final de an. „Singurul necostumat a fost Vladimir”. Replica educatoarelor
Este anchetă la o grădiniță din Gorj după ce mama unui copil cu sindrom Down a scris pe Facebook că fiul ei a fost discriminat la serbarea de final de an.

HIstoria.ro

image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Cum a fost păcălit Hitler: Fortitude
Nicio operațiune militară din istoria celui de-Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel extrem de ridicat de securitate operațională, implicând ample și complexe acțiuni de înșelare militară și inducere în eroare a inamicului (incluzând aici manipularea, intoxicarea).
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: