Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?

Publicat în Dilema Veche nr. 981 din 26 ianuarie – 1 februarie 2023
Cea mai bună parte din noi jpeg

Am văzut recent filmul Close, regizat de belgianul Lukas Dhont și adus în România de Bad Unicorn, despre prietenia dintre doi băieți aproape adolescenți, despre lumi fragile și intimitate. Starea cu care am rămas în urma vizionării este una de însingurare, înainte de toate. Regizorul l-a întîlnit pe Eden Dambrine, protagonistul în vîrstă de 14 ani, în timpul unei călătorii cu trenul și, după cum declară într-un interviu, ce l-a frapat a fost nu atît aspectul lui fizic, cît faptul că părea prezent și în altă parte, în același timp. O bună definiție pentru însingurare.

Singurătatea propriu-zisă, condiționată de lipsa persoanelor din jurul tău, fie că vorbim despre familie, colegi, fie despre contactele sociale de tot felul, este diferită de însingurare. Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite. Ba mai mult, superficialitatea legăturilor te poate face să le eviți cu totul, iar asta întărește senzația de deconectare. Cei din jur observă aceste lucruri, ajung și ei să te ocolească și, uite-așa, firele risipite încep să se răsucească și să se transforme într-un ghem greu de ignorat și de dus. 

De-a lungul timpului, s-au dezvoltat mai multe teorii în privința singurătății. Cea propusă de sociologul american Robert S. Weiss identifică șase nevoi care, rămase nesatisfăcute, generează sentimentul de singurătate: atașament, integrare socială, grijă din partea celor din jur, reasigurare în privința valorii tale, sentimentul că ești considerat de încredere și ajutorul primit în situații stresante. Weiss este și cel care face distincția între singurătatea emoțională, adică însingurare, și cea socială, adică izolare de cei din jur. Confirmă teoria atașamentului, discutată pentru prima dată de psihanalistul John Bowlby, care subliniază importanța legăturii emoționale dintre copilul mic și persoana care are grijă de el, și este de părere că, în alungarea însingurării, prieteniile, oricît de importante ar fi, nu constituie un substitut pentru o relație intimă cu un partener.

O altă abordare, cea cognitivă, privește singurătatea ca pe o discrepanță între calitatea dorită a relațiilor sociale și cea care există cu adevărat. Persoanele singuratice tind să fie mai pesimiste și, cumva, să ia asupra lor neputința de a obține, din conexiunile sociale, satisfacția dorită. Filmul Close ilustrează efectul pe care respingerea trăită în relațiile cu ceilalți îl poate avea asupra copiilor cu un atașament nesigur – retragerea din activitățile sociale, neîncrederea în oameni și suferința.

Close / Bad Unicorn
Close / Bad Unicorn

Însingurarea, lipsa unui sistem uman de suport, sentimentul de neadecvare alimentat, în zilele noastre, și de navigarea intensă pe rețelele sociale și constanta comparație cu ceilalți se lasă cu urmări nedorite, fizice și psihice. De la probleme cardiace, hipertensiune arterială, sistem imunitar slăbit, insomnie, pînă la depresie, anxietate, distrugerea stimei de sine. Cel mai important remediu, ușor de recomandat, dar mai greu de pus în practică, este investiția în relații interumane apropiate, chiar dacă nu neapărat numeroase, în care să poți să discuți și să te simți înțeles.

La începutul lui octombrie, toamna trecută, am parcurs cei puțin peste 30 de kilometri dintre Sorrento și coasta Amalfi, în sudul Italiei, dus-întors, într-un autocar plin de călători, pe un drum îngust cu multe serpentine, unde, dacă se întîlneau două mașini, era nevoie de manevre pe care le-aș putea caracteriza ca fiind uluitoare. Eram de una singură, între localnici și turiști care vorbeau diverse limbi. Cîtorva dintre ei li s-a făcut rău și s-au întins pe culoarul dintre scaune. La rîndul meu, în general, mă lupt cu un rău de mișcare cumplit, care îmi afectează călătoriile și se manifestă pînă și în metrou sau lift. Acum, însă, nu aveam nimic. În mijlocul necunoscuților, nu numai că nu m-a încercat nici un sentiment de însingurare, dar chiar am avut cîteva clipe de fericire autentică. Două lucruri mi s-au confirmat: că e posibil ca răul de mișcare să fie o problemă psihologică ce ar fi cauzată, cum spun unii, de senzația pierderii controlului și, al doilea și cel mai important, că însingurarea este o problemă și o muncă de interior.

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Departe de casă
Ce-mi doresc pentru anul viitor? Nimic altceva decît să călătoresc și să scriu.

Adevarul.ro

image
Tatăl care și-a violat fiul cu retard mental: „Trebuie să aibă și el viaţă sexuală. Nu poate rămâne virgin”
Motivarea hotărârii prin care bărbatul din Zlatna a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru două infracţiuni de viol, victima fiind fiul său cu retard mental, arată o situație cutremurătoare
image
image
Când au elevii vacanță în februarie, în funcție de județ. Harta cu toate informațiile
La decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, următoarea vacanţă a elevilor, de o săptămână, va fi programată undeva în perioada 6 - 26 februarie, dar nu pentru toată lumea la fel.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.