Castele de nisip

Publicat în Dilema Veche nr. 1008 din 3 august – 9 august 2023
Zizi și neantul jpeg

Odată cearșafurile reglementar așezate, cu pietroaiele lor cu tot, urma proba cea mai de foc, la propriu și la figurat. Trebuia să faci față multelor și lungilor ore de plajă. Căci pe atunci se tot stătea...

Mama nu făcea lucrurile la întîmplare și nu mă lăsa nici pe mine să le fac așa. Mereu, chiar în activități care, pentru alții, ar fi fost cum s-ar fi nimerit, de voie, ea introducea un sistem. De pildă, statul pe plajă se desfășura conform unui plan: adăstam, un număr de minute, pe o parte, ca să ne bronzăm uniform și să nu ne ardem. Începeam pe spate, apoi pe cîte o parte și sfîrșeam, confortabil, pe burtă. Acest sistem era împărtășit și de prietena mea, și de mama ei, cu care am venit mulți ani la mare. 

Ne perpeleam și ne răsuceam precum peștii într-o tigaie. Asta nu era atît de complicat. Cu adevărat complicat era ce să faci cu mintea ta în timpul acestor prăjiri orchestrate. Pentru mine, una, nu era suficient să mă bucur de soare, așa cum făcea mama, care se lăsa în voia lui ca o șopîrlă aurie. Trebuia să-mi implic cumva și mintea, în timpul ăsta. Nu auzisem, pe atunci, de tehnici de meditație. Iar adăstarea în soare, fără să faci nimic altceva, mi se părea o plictiseală. 

Încet-încet, au apărut, cam de la sine, tot soiul de soluții. Mai întîi, prin crăpăturile pălăriei de soare pe care mi-o puneam pe ochi priveam în lumină. Vedeam culori care se mișcau și mă jucam cu ele. Nu-mi imaginam neapărat lucruri, ci-mi goleam mintea de orice, în afara jocului luminilor colorate. Era o posibilă formă de meditație rudimentară. Dar, pe termen scurt, funcționa.  

Apoi, tatăl prietenei mele ne spunea povești și ne incita și pe noi să spunem. Intram în jocul ăsta al imaginației, care se prelungea în momentele fericite cînd ne ridicam din tigaie și ne apucam, în sfîrșit, de ce știam mai bine și ne plăcea mai mult: și anume, să ne jucăm în nisip. Veneam cu o recuzită considerabilă, găletușe, lopeți, greble, stropitoare, site, forme și figurine. Figurinele erau cele marine, pești și alte vietăți acvatice, dar și o serie de mici jucării de cauciuc care puteau fi transportate ușor oriunde și care mă însoțeau peste tot. Nu erau marine, erau tot soiul de animale potrivite în orice situație și greu deteriorabile. Le spuneam „banda din Iugoslavia“, pentru că le luasem într-una din cele două călătorii la Belgrad din copilăria mea. Care, pe vremea aceea, era un fel de Tărîm al făgăduinței.

Activitatea noastră la nisip avea și ea o mică aspirație către transcenderea limitelor: nu voiam doar să săpăm, ci să săpăm pînă dăm de apă. Avînd în vedere că povestea asta se desfășura aproape de mare, căci mereu ne puneam cearșafurile cît mai pe mal, nu era un scop chiar imposibil de atins. Săpam, asiduu, și tot ce scoteam din uriașele noastre gropi era folosit ca material de construcție. Construiam castele și cazemate, cu maximă seriozitate. Baza trebuia să fie solidă, dar la turnuri aveam libertatea să aplicăm și alte metode. Cea care-mi plăcea mie cel mai mult era a picurării: preparai un amestec de nisip și apă în găleată, mai curînd fluid decît solid. Apoi luai cîte puțin de acolo cu vîrful degetelor și-l picurai peste baza solidă a viitorului castel: se crea, astfel, un turn aparent firav, din bucățele mii. Aparent firav, dar, de fapt, dacă-l făceai cu grijă, solid. Nu era treabă ușoară, era nevoie de răbdare și de măiestrie. Dar era palpitantă chiar plăcerea de a adăsta acolo, pe marginea gropii, picurînd nisip cu sufletul la gură, sperînd cu ardoare să nu ți se surpe turnul.

image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png
p 20 Nichita Stanescu adevarul ro jpg
Alte vieți
Toate aceste vieți se hrănesc cu posibilul, mai mult decît cu realitatea lumii în care se petrec.
image png
Degetul lui Lazăr
Deși îl vor vedea pe celălalt Lazăr revenind din mormînt, în carne și oase, unii dintre martori nu vor crede.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Radu Cosașu ar fi împlinit săptămîna trecută, pe 29 octombrie, 93 de ani.
image png
Cine ascultă o casă? – despre reutilizarea fondului construit existent –
Pe 8 noiembrie este sărbătorită la nivel mondial Ziua Urbanismului, care aduce în prim-plan problemele și efectele urbanizării asupra societății și a mediului.
image png
Auriu și umbră
Ci păstrîndu-ne, dacă nu auriul, măcar aspirația către el. Și o portiță de acces.
image png
Avoidant sau secure? Mai există limba română?
E un cuvînt care reprezintă o categorie importantă în viața lor de cartier – deduc eu din ce povestesc ei.
image png
Prețuirea incompetenței
Această bursă de merit nu mai are nici o legătură cu valoarea sau cu succesul.

Adevarul.ro

image
Dezvăluiri. Liderul Hamas i-a vizitat pe ostatici într-un tunel din Gaza
Liderul mișcării islamiste palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, i-a vizitat pe israelienii răpiți și duși într-un tunel din Gaza, dezvăluie un ostatic eliberat în weekendul trecut.
image
Doi români care au comis o crimă în Franța au fost arestați 20 de ani mai târziu. Cum au reușit să se ascundă două decenii
Polițiștii din Barcelona, Spania, au arestat doi români după 20 de ani de căutări. Aceștia au ucis un tânăr în 2003, în Franța și de atunci se ascundeau în Catalonia.
image
Fenomen bizar și rar pe litoralul românesc: Marea Neagră s-a retras zeci de metri spre larg
După ultima furtună de cod roșu, de la sfârșitul săptămânii trecute, cu valuri de 10 metri, linia apei s-a retras, în unele zone, dincolo de digul de protecție al plajei din stațiunea Mamaia.

HIstoria.ro

image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.
image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.
image
Japonia oferă „despăgubire de consolare” femeilor folosite ca sclave sexuale în al Doilea Război Mondial
Un tribunal sud-coreean a ordonat Japoniei să despăgubească un grup de femei care au fost forțate să lucreze în bordelurile militare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC.