Case şi obiecte

Publicat în Dilema Veche nr. 727 din 25-31 ianuarie 2018
Case şi obiecte jpeg

De-a lungul vieții locuiești în mai multe case. Sau, de fapt, te locuiesc ele pe tine. La un moment dat ajung să se extindă asupra ta, să te cuprindă fie ca mame, bunici ori măcar mătușe iubitoare, fie ca niște caracatițe tot mai horror, cu tot mai multe tentacule.

Încă de la început, fiecare își stabilește o relație cu casa lui. Fie că ai luat-o nou-nouță, fie că ai moștenit-o de la altcineva, eventual cu lucrurile persoanei respective înăuntru, la început ești entuziast, plin de speranțe și idei. Te bucuri că ai o casă, vrei să investești în ea, să pui ceva din tine în ea (cum am tot auzit că se spune). Nu contează că poate e o hardughie, tu vezi numai potențialul și energia ta (alt cuvînt des folosit) care se transformă în euforie.

Euforie care, evident, se mai fîsîie în fața greutăților pe care le în-tîmpini, în mod practic, cînd glisezi de la vis la realitate. Cînd te vezi nevoit să faci ordine prin vechiturile altcuiva sau cînd trebuie să zugrăvești, să pui gresie și faianță, cadă, WC, aragaz și hotă. Poate rămîne destulă poezie și aici, depinde de cîți bani dispui și de cît de pasionat ești de decorațiunile interioare. Îmi aduc aminte cînd, la puțin timp după ’89, am avut ocazia să preiau, pentru ceva timp, casa unei doamne plecate definitiv în străinătate. Casă abandonată, cu lucrurile ei cu tot. Și cît a fost de palpitant să descopăr ce e pe acolo, să văd ce aș putea păstra și la ce mi-ar folosi. Era ca și cum aș fi fost o Goldilocks cu acordul celor trei ursuleți (care, de fapt, erau unul singur ce nu se mai întorcea niciodată în căsuța din pădure).

Totul a fost palpitant pînă a devenit prea mult. Pînă a intervenit saturația neamenajării, a dezordinii perpetuate. Și atunci, deodată, obiectele găsite și-au mai pierdut din povești și au îmbrăcat, brusc, un halat utilitar mai anost (asta poate și pentru că nu erau ale familiei mele sau ale unor persoane apropiate). Dintr-o alăturare de obiecte-vedetă au devenit o grămadă de lucruri greu de gestionat. Parcă și-au pierdut viața.

Am observat că aglomerările de obiecte au această particularitate: cînd sînt iubite și însuflețite de persoanele care trăiesc în casa în care acestea își găsesc locul, obiectele respective au, dacă nu o strălucire a lor, măcar un rost. Își au rostul, sînt adecvate acolo unde sînt puse, chiar dacă uneori sînt prea multe și aparent inutile. Dragostea și armonia persoanelor care le gestionează, precum și nevoia lor de ele (măcar afectivă) le ține pe linia de plutire. Cînd în casa respectivă apar disfuncționalități, dizarmonii – fie că locatarii ei nu se prea mai înțeleg, fie că ajung bolnavi ori prea bătrîni, ori sînt loviți de vreo alt fel de năpastă –, obiectele își pierd din rost și adecvare. Din ordine (chiar dacă era o ordine în dezordine, fiecare avem ordinea noastră) totul se transformă în haos.

Și atunci e momentul să acționăm în privința obiectelor și a casei în general. Cînd ele încep, cumva, să se transforme în gunoaie. Am trăit și simțit asta în mai multe case în care am trăit eu sau pe care le-am vizitat. Începînd cu propria noastră casă, din Lahovary. Cînd ne-am mutat acolo, cu tata și mama, am adus toată adunătura de obiecte din Giurgiului. În Giurgiului – cel puțin din perspectiva mea –, în mod miraculos, obiectele nu deveniseră niciodată un morman de posibile gunoaie. Își păstraseră personalitatea și luciul implicit, precum și ordinea lor în dezordine, deși erau multe și înghesuite.

În Lahovary, cel puțin la început, au încăput cu toatele, cum nici cu gîndul n-ai fi gîndit, și casa s-a așezat într-un mod chiar prietenos, aș zice. Am avut acolo chiar prima mea cameră adevărată, de om pe cale de formare, avînd un afiș cu Beatles pe pereți, bibliotecă, birou și tot mai puține jucării. Mama mea și-a permis, pentru prima dată, să aibă o cameră a ei. Una clasică, cu mobilă veche, elegantă. Abia atunci am văzut o altă față a ei, cea a unei femei de casă, cu gusturi rafinate și costisitoare. Eu nu i-o știam decît pe cea boemă și intelectuală, împrumutată de la tatăl meu și împărtășită, în mod real, dar nu în totalitate.

Obiectele au stat destul la locul lor în casa din Lahovary. La un moment dat, peste ele, dar mai ales peste noi au venit tragedii: tatăl meu a murit. Iar mama mea și cu mine, împreună cu obiectele noastre, am intrat în modul haos.

Eu, teoretic, m-am salvat, crescînd și abandonînd, la un moment dat, corabia devenită aproape Titanic. Zic „teoretic“ pentru că, mult timp, în mai toate casele în care am sălășluit nu mi am găsit locul pînă la capăt. Nu m-am regăsit. Nu am regăsit ordinea mea pierdută, intimitatea biroului meu din Lahovary. Le-am căutat peste tot, și în demisolul în care am stat o perioadă, în care totul se prelungea pe verticală, ca să avem loc, și în apartamentul doamnei rămase definitiv în străinătate.

Nu le-am regăsit decît după multă vreme. Între timp, mama mea rămăsese în casa din Lahovary. Unde obiectele o lua-seră atît de tare razna, încît aceasta se transformase într-o peșteră. Dar despre asta, data viitoare.

eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.

Adevarul.ro

image
Rațele alergătoare indiene, folosite în România în loc de pesticide: „Au curățat, într-o săptămână, 1.200 mp”
O tânără din Sibiu, designer de permacultură, a implementat mai multe proiecte în care rațele indiene au fost folosite pentru „combaterea dăunătorilor, de către unele familii sau restaurante care au dorit să producă, ecologic, alimente pe proprietățile lor”.
image
O modificare facială ar putea fi un semn de cancer pulmonar, spun pneumologii
Potrivit unui studiu din 2022, cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer din România,12.122 de pacienții fiind diagnosticați în fiecare an. De asemenea, tot el cauzează şi cele mai multe decese - 10.779 pe an.
image
Coreea de Nord spune că declarația nucleară emisă de China, Japonia și Coreea de Sud îi încalcă grav suveranitatea. „Este o bătaie de joc și o înșelătorie...”
Luni, după ce la Seul, în cadrul unui summit tripartit, China, Japonia și Coreea de Sud au discutat despre programul de înarmare nucleară al Coreei de Nord, Phenianul a anunțat că intenționează să lanseze un alt satelit de spionaj în zilele următoare.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.