Următorul Parlament a dezamăgit deja

Publicat în Dilema Veche nr. 659 din 6-12 octombrie 2016
Domnule Soros, jpeg

Cine are răbdare să urmărească un pic mai în detaliu pregătirile pentru alegerile parlamentare din decembrie a jucat măcar o dată jocul acela de a „Strînge USR semnăturile necesare depunerii de liste în toată țara, sau nu?“. Jocul e relativ simplu. Iei una dintre cele două variante și încerci apoi să îți dai seama ce variante de coaliții de guvernare sînt cele mai probabile în funcție de prezența sau absența USR în Parlament.

Efortul pe care îl fac zilele astea partidele noi sau independenții e cea mai bună unitate de măsură pentru inechitatea sistemului electoral românesc. USR, că tot l-am menționat deja, are nevoie de 200.000 de semnături pentru a putea depune liste pe întreg teritoriul României. Pentru a avea candidați și în diaspora, ar trebui să strîngă alte 7000. La rîndul său, independentul Theodor Paleologu are nevoie de nu mai puțin de 20.000 de semnături pentru a putea candida la București. Ați citit bine, douăzeci de mii.

În fapt, doar două, cel mult trei partide pot acoperi fără emoții tot teritoriul. Mă gîndesc, evident, la PNL și PSD. O situație aparte are PMP, care va beneficia probabil de resursele deloc mici ale UNPR, partid pe care l-a absorbit nu cu mult timp în urmă. Sistemul e atît de stupid gîndit încît duce la situații ridicole în care e mai greu să îți depui candidatura decît să obții voturile propriu-zise. Pe de altă parte, sînt dispus să pun un pariu că vom avea măcar cîteva partide al căror număr de voturi va fi cu mult sub cel al semnăturilor depuse pentru candidatură. Altfel spus, vom putea să identificăm ușor acele situații în care putem bănui rezonabil o fraudă în procesul de strîngere a semnăturilor. O prefraudare a alegerilor, cum le plăcea unor activiști să spună prin 2009.

O primă și evidentă consecință a actualei legislații electorale este că foarte multe energii politice sînt ucise din fașă. E absurd să crezi că un individ oarecare, cu o viață normală și o notorietate limitată, ar îndrăzni să încerce să candideze independent. În cazul partidelor noi, efortul de coordonare cerut de lege este atît de mare încît doar o combinație de noroc, perseverență și, poate, marketing competent ar putea să le scoată la lumină. Mă refer strict la partidele noi, și nu la facțiuni rupte de prin cele mari care iau cu ele finanțatori obscuri și o parte din viitoarele dosare la DNA. Adăugați la asta și relativa lipsă de atractivitate a Parlamentului ca loc de muncă pentru oameni care s‑au obișnuit să cîștige bine. Nu mă gîndesc la oameni de afaceri sau avocați de succes, ci la indivizi între 30 și 50 de ani, care au deja o carieră profesională stabilă și bine remunerată.

Acesta este un rezultat pervers al ne­mul­țumirii plenare față de activitatea legislativului. Salariile parlamentarilor de rînd nu sînt, în fapt, suficient de mari pentru ca ele să atragă serios indivizi de succes din mediul privat. Așa că ajung acolo oameni care, din diverse motive, au nevoie de imunitate, reprezentanți ai unor grupuri de interese netransparente sau, pur și simplu, domni și doamne cu un orgoliu supradimensionat.  Specia aceea care dă cuvîntului „politică“ un sens nefrecventabil.

Chestiunea asta o observa inclusiv pre­șe­dintele României care, adresîndu-se recent unor studenți, îi îndemna, ușor patetic, la implicare: „Intraţi, vă rog, în partide! Cum vreţi să dispară acei dinozauri cu discursuri retrograde, dacă nu vine nimeni din urmă? Ei ocupă un loc mare, fac o umbră mare, micşoraţi-o.“ Semnificativ e că apelul președintelui venea în aceeași zi în care un fost ministru aflat pe drumul spre pușcărie emitea următorul panseu: „Nu există nici un ministru care să fi ajuns ministru fără să fie condiţionat să finanţeze partidele.“

Altfel spus, visele meritocratice sînt ridicole. E un cerc vicios care se închide cu fiecare ciclu de alegeri în care statul nu poate opri partidele să cheltuiască mult și netransparent pentru ca după aceea să își recupereze cu supradobîndă pierderile, din banii aceluiași stat în ale cărui funcții publice sînt aleși și numiți un soi de recuperatori de joasă speță. N-am nici un motiv să cred că s-a schimbat ceva esențial anul acesta. Nici unul. Și cred că nici dumneavoastră nu aveți. Dacă nu v-a plăcut actualul Parlament, populat de drone fără conștiință sau idei proprii, nu o să vă placă nici următorul.

Nu vreau să se înțeleagă de aici că îndemn la resemnare. Din contra. Însă cred că e bine ca uneori să existe un soi de management al dezamăgirilor și un pic mai mult pragmatism. Votul pentru oricare dintre partidele vechi e, în acest an, mai mult decît oricînd, o complicitate la perpetuarea unui sistem care nu mulțumește pe nimeni în afara unei caste reduse de beneficiari, aproape întotdeauna aceiași.

La alegerile locale de acum cîteva luni, au existat cîteva breșe. Nu multe, dar au existat. Sistemul cedează pe la colțuri, dar bazele puterii sale sînt încă solide. Dacă v-ați hotărît să mergeți la vot anul acesta, gîndiți-vă cît de mult seamănă între ele cele două partide mari ale României. Și, pînă atunci, semnați pentru toate partidele mici și pentru toți independenții care vă ies în cale. Chiar și pentru cei care vă enervează. Dați-le șansa să îi enerveze și pe colegii lor din PSD și PNL.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

Domnule Soros, jpeg
Cai, cîini, oameni
Va apărea multă frustrare în cazul în care Bucureștiul va continua patru ani cu aceeași garnitură administrativă. Dar Gabriela Firea, aleasă azi cu mai puține voturi decît oricare alt primar general al Bucureștiului, are dreptate să arate spre rezultatele alegerilor.
Noua Democrație și vechea criză jpeg
Noua Democrație și vechea criză
Situația e mai bună și mai proastă ca oricînd pentru un nou început politic. Și tocmai asta propune Noua Democrație.
Domnule Soros, jpeg
Referendum pentru turul II
La Palatul Cotroceni, cineva pare să creadă că un scor bun al PNL și al Alianței 2020 va fi începutul formal al înlăturării PSD de la putere.
Domnule Soros, jpeg
Conspirații la lumina zilei
Opoziția română speră în secret că timpul le va rezolva pe toate. Speră că președintele PSD va fi înlăturat de Justiție sau de cine știe ce schismă internă a partidului, iar drumul spre victorie va fi astfel deschis.
Derive ale democrației jpeg
Căpşunarii români şi competitivitatea germană
De fapt, tocmai legislaţia muncii e problema, şi nu presupusa „creştere economică“ din ţările care exportă forţă de muncă ieftină. Lucrătorilor agricoli de import li se oferă salariul minim (adică 8,84 euro pe oră). Însă nu atît oferta salarială e descurajantă, cît condiţiile contractuale generale.
Domnule Soros, jpeg
Dragnea născut la București
Pînă la urmă, Victor Ponta e Dragnea născut la București. Sau invers, dacă vreți – Liviu Dragnea e Ponta de la Gratia. Micile diferențe culturale sînt atît și nimic mai mult.
Loto pentru patrimoniu jpeg
Loto pentru patrimoniu
O urgenţă ar fi, de pildă, recuperarea obiectelor de artă pe care statul (muzeele) le retrocedează.
Ceta i bine… Titipu i pe ducă jpeg
Orbán von Visegrad
A făcut pohta ce-a pohtit, adică a căpătat de la maghiari un sprijin de-a dreptul putinian (98%) la referendumul de duminică.

Parteneri

Nicușor Dan FOTO Mediafax
Reuters: Provocări pentru Nicușor Dan. Noul președinte, în fața celui mai mare deficit bugetar din UE
Victoria lui Nicușor Dan la alegerile prezidențiale în fața rivalului său George Simion a evitat, cel puțin pentru moment, o posibilă deviere eurosceptică a țării, relatează presa internațională.
Simion Georgescu vot 3 FOTO  Inquam Photos / George Călin
George Simion a transmis un nou mesaj după ce a pierdut alegerile. Ce le-a cerut susținătorilor săi
Liderul AUR, George Simion, a transmis un nou mesaj, luni după-amiază, după ce a pierdut alegerile prezidențiale care au avut loc duminică în România.
probleme podologice la varstnici jpg
Semnele timpurii ale problemelor podologice la vârstnici și cum să le abordezi
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, corpul nostru suferă diverse modificări, iar picioarele nu fac excepție.
image png
Ce trebuie să pui în apa în care fierbi ouăle, pentru a nu mai crăpa coaja. Trucurile știute de bunicile noastre
Pentru ca ouăle să nu mai crape atunci când le fierbi, bunicile noastre foloseau câteva trucuri simple și eficiente, transmise din generație în generație. Iată ce trebuie să pui în apa de fiert:
strawberry 3501491 1280 jpg
Ce trebuie să pui la rădăcina căpșunilor cât încă sunt verzi, ca să se coacă dulci și zemoase? Trucurile știute de spaniolii care le plantează
Căpșunile sunt printre cele mai iubite fructe ale verii, dar nu întotdeauna ajung să fie atât de dulci și zemoase cum ne-am dori.
shutterstock 1042083313 jpg
Sucul de ceapă, de folos în afecţiunile respiratorii. Ajută chiar și împotriva căderii părului
Nelipsită din mâncăruri, ceapa este şi un bun medicament pentru anumite afecţiuni. Cercetătorii au concluzionat că sucul obţinut din această legumă te ajută să scapi de afecţiunile respiratorii, dar şi de problemele cu căderea părului.
foto1 litoralul pentru toti jpg
Începe „Litoralul pentru toți”, cu tarife de la 44 lei/noapte. Lista prețurilor pe fiecare stațiune
Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) lansează ediția cu numărul 46 a programului special „Litoralul pentru Toți”, desfășurat în perioada 1–22 iunie 2025, cu tarife începând de la 44 lei/noapte/persoană.
Messi Ronaldo jpeg
IFFHS a stabilit cine este cel mai mare fotbalist din toate timpurile. Șase sud-amercani sunt în Top 10
Topul celor mai buni fotbaliști din istorie a fost stabilit pe bază de cifre.
Simion Georgescu vot 7 FOTO  Inquam Photos / George Călin
Primul mesaj al lui Călin Georgescu după ce George Simion a pierdut alegerile: „România nu este pierdută, este doar rănită”
După înfrângerea lui George Simion în turul doi al alegerilor prezidențiale din 18 mai 2025, Călin Georgescu a transmis un mesaj de încurajare și unitate, în care a vorbit despre credință, demnitate și speranță.