Conspirații la lumina zilei

Publicat în Dilema Veche nr. 746 din 7-13 iunie 2018
Domnule Soros, jpeg

Dl Liviu Dragnea observă, fals-stupefiat și cabotin-mirat, că „se pune problema ca o putere subterană să paraziteze deciziile şi să influenţeze într-un mod ocult decizii importante, să permită intruziuni neconstituţionale, să permită ca cetăţeni români, firme româneşti să fie închise, zeci, mii de destine să fie distruse“.

Nu știu dacă situația descrisă mai sus e chiar corect descrisă, dar, dacă ar fi așa, l-aș întreba pe dl Dragnea de ce, la mai bine de un an de la alegeri, respectiva „putere subterană“ își face încă de cap? La o scurtă trecere în revistă a funcțiilor aflate sub controlul piramidei în vîrful căreia se află președintele PSD vedem că au rămas foarte puține pe dinafară.

Se prea poate ca dl Dragnea să se adreseze unei oculte care locuiește doar în mintea domniei-sale sau, de ce nu, a consilierilor politici care tot schimbă mutra inamicului pentru a nu plictisi publicul. Însă, la fel de bine, președintele PSD s-ar putea să aibă dreptate. Ei bine, în ambele cazuri, dl Liviu Dragnea ar avea niște răspunsuri de oferit. Nu societății în ansamblu, ci membrilor de partid și simpatizanților pe care îi tot duce cu zăhărelul de la îndepărtarea lui Victor Ponta încoace.

Am vorbit cu destul de mulți oameni (sau i-am citit) care se întreabă de ce funcționează aceste scenarii cu formă mereu în schimbare, dar cu linii de conținut identice.

Unul dintre motivele pe care prea puțini vor să le discute sau să le ia în seamă e adînca suspiciune în societate cu privire la rolul serviciilor secrete. Atunci cînd acest rol nu e discutat onest, teoria consipirației nu numai că prinde, dar e cumva firească.

Al doilea motiv e ambiguitatea pre-șe-dintelui Klaus Iohannis. Îi înțeleg cumva poziția – fost candidat la șefia guvernului din partea PSD și PNL, dl Iohannis a fost obligat să parcurgă o tranziție dificilă de la USL la dușman neîmpăcat al PSD și prieten rece al PNL. Tranziția asta nu s-a terminat încă, iar radicalismul unora dintre grupurile pro-Justiție îl mențin pe președinte undeva în zona de disconfort. În tot acest proces, definiția interesului public este în permanentă transformare și abuzată ca nici o altă noțiune care ocupă dezbaterile românești. În fapt, președintelui Iohannis îi lipsește capacitatea de a inspira o mică revoluție politică sintetizată în enumerarea celor două sau trei subiecte asupra cărora partidele non-PSD să se înțeleagă. Cel mai mic numitor comun, dacă vreți.

În cele din urmă, dar măcar la fel de important, avem acest ciudat fenomen al orbirii grupurilor anti-PSD care cedează bizar tocmai pe terenul care le-ar fi cel mai confortabil – acela al drepturilor civile. Banala statistică privind mandatele pentru ascultarea telefoanelor e cumva înfiorătoare, fie și dacă o consumăm cu un dram de sare. Vreo 300.000 de astfel de mandate în 14 ani, spune șeful pesedist al Comisiei de control al SRI. Sigur, de aici se ajunge la un calcul pe care refuz să îl cred, din care rezultă că vreo șase milioane de români au participat la convorbiri telefonice de tip conferință involuntară în care exista întotdeauna un al treilea personaj care asculta și lua notițe. SRI a respins această ultimă cifră, dar nu a clarificat în ce măsură numărul uriaș de mandate era necesar.

De ce aceste presiuni nu vin din partea societății civile sau a Opoziției rămîne un mister.

Sîmbătă, la o zi după ce ar trebui să aflăm dacă dl Dragnea va fi condamnat iar, vom asista în sfîrșit la acel mare miting al PSD care și-a tot schimbat subiectul în ultimele luni. Se va vorbi acolo mult și vag despre conspirația statului paralel, a puterii obscure și alte noțiuni dubioase și insuficient explicate. În absența unor incidente violente (locul și ziua sînt alese provocator, iar responsabilitate e toată a PSD), la finalul lui, vom rămîne la fel de nelămuriți cu privire la forțele care se luptă pentru controlul spațiului public și al birourilor administrației.

România va rămîne aceeași scenă a unei piese de teatru scrise de un autor confuz. Dl Dragnea va continua să se folosească de uriașul aparat mediatico-administrativ pe care îl are la dispoziție pentru a avansa scenarii ofensatoare la adresa inteligenței, iar opozanții săi vor continua să practice aceleași jocuri minore și foarte confortabile de opozanți fără noroc ai unei Puteri care are nevoie exact de asta: o opoziție nehotărîtă, fragmentată și fără chef să își pună întrebări dificile.

Opoziția română speră în secret că timpul le va rezolva pe toate. Speră că președintele PSD va fi înlăturat de Justiție sau de cine știe ce schismă internă a partidului, iar drumul spre victorie va fi astfel deschis. Ceea ce prea puțini dintre liderii Opoziției se întreabă e ce efect are discursul conspiraționist-interesat al lui Dragnea și ce fel de nou Dragnea se antrenează prin subsolurile PSD. Presupunerea că PSD se va dezintegra plutește în aer cam de prin 1997, cînd un celebru editorial estima că votanții PSD sînt bătrîni și vor dispărea pe cale naturală. Ei bine, PSD e teribil de vioi și, deși scade în sondaje, rămîne cel mai mare partid al României.

PSD poate fi oprit din a se permanentiza la putere doar dacă va fi oprit din a confisca și maltrata convenabil teme legitime. Drepuri civile, probleme sociale și orientări politice majore. Pînă acum, nici președintele și nici Opoziția nu au reușit lucrul ăsta.

Trebuie să ne amintim că și un om aflat în comă are unele reflexe care funcționează încă. Asta nu înseamnă că poate merge la guvernare. Sau, mai puțin ambițios, nu înseamnă că poate părăsi camera sau patul în care a fost plasat de doctori.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

Domnule Soros, jpeg
Cai, cîini, oameni
Va apărea multă frustrare în cazul în care Bucureștiul va continua patru ani cu aceeași garnitură administrativă. Dar Gabriela Firea, aleasă azi cu mai puține voturi decît oricare alt primar general al Bucureștiului, are dreptate să arate spre rezultatele alegerilor.
Noua Democrație și vechea criză jpeg
Noua Democrație și vechea criză
Situația e mai bună și mai proastă ca oricînd pentru un nou început politic. Și tocmai asta propune Noua Democrație.
Domnule Soros, jpeg
Referendum pentru turul II
La Palatul Cotroceni, cineva pare să creadă că un scor bun al PNL și al Alianței 2020 va fi începutul formal al înlăturării PSD de la putere.
Derive ale democrației jpeg
Căpşunarii români şi competitivitatea germană
De fapt, tocmai legislaţia muncii e problema, şi nu presupusa „creştere economică“ din ţările care exportă forţă de muncă ieftină. Lucrătorilor agricoli de import li se oferă salariul minim (adică 8,84 euro pe oră). Însă nu atît oferta salarială e descurajantă, cît condiţiile contractuale generale.
Domnule Soros, jpeg
Dragnea născut la București
Pînă la urmă, Victor Ponta e Dragnea născut la București. Sau invers, dacă vreți – Liviu Dragnea e Ponta de la Gratia. Micile diferențe culturale sînt atît și nimic mai mult.
Loto pentru patrimoniu jpeg
Loto pentru patrimoniu
O urgenţă ar fi, de pildă, recuperarea obiectelor de artă pe care statul (muzeele) le retrocedează.
Domnule Soros, jpeg
Următorul Parlament a dezamăgit deja
Efortul pe care îl fac zilele astea partidele noi sau independenții e cea mai bună unitate de măsură pentru inechitatea sistemului electoral românesc.
Ceta i bine… Titipu i pe ducă jpeg
Orbán von Visegrad
A făcut pohta ce-a pohtit, adică a căpătat de la maghiari un sprijin de-a dreptul putinian (98%) la referendumul de duminică.

Parteneri

Tinerii care au murit în accidentul din Vrancea Foto Racoasa Biblioteca Facebook jfif
Cine erau cei doi tineri care au murit în accidentul cumplit din Vrancea. Mașina în care se aflau a luat foc. „Ați plecat aș cum poate v-ați dorit, împreună!”
Viteza a ucis doi tineri, în județul Vrancea. Un şofer de 21 de ani a pierdut controlul maşinii, a intrat pe contrasens şi s-a izbit de un alt autoturism. Impactul a fost atât de puternic, încât maşina a luat foc. Băiatul şi pasagera din dreapta, în vârstă de 17 ani, au murit.
BeFunky collage (3) jpg
Delia Matache a sărit în apărarea Andreei Bănică, după ce vedeta a fost criticată dur pentru ultima apariție: „Arată superb”
După ce Andreea Bănică a fost aspru criticată de internauți din cauza faptului că a purtat o ținută provocatoare, Delia Matache i-a luat apărarea vedetei.
image png
Cine este Loredana Salanţă, ardeleanca care a reprezentat România la Miss Universe 2024
Reprezentanta României la Miss Universe 2024, Loredana Salanţă, în vârstă de 33 de ani, vine din Bistriţa Năsăud și și-a început cariera în modelling la doar 17 ani.
milionar foto pixabay jpg
Un tânăr a devenit milionar la doar 24 de ani. Motivul pentru care a decis să se mute în Dubai: „Sunt un pește mic într-un iaz foarte mare”
Un tânără în vârstă de 24 de ani a dat lovitura în afaceri și a devenit milionar. Ben Grant este directorul general de la Learn Sales și se ocupă cu vânzări încă de la vârsta de 16 ani.
Olaf Scholz- Foto EPA-EFE
Cum apără Olaf Scholz decizia de a telefona la Kremlin. Tensiuni interne înaintea alegerilor anticipate în Germania
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că dialogul său la telefon cu Vladimir Putin de vineri nu aduce vreun indiciu cu privire la o schimbare în gândirea preşedintelui rus, dar şi-a apărat decizia criticată de a suna la Kremlin, relatează Reuters.
Mike Tyson și Jake Paul Foto X jfif
„Aproape am murit!” Mike Tyson, mesaj tulburător după meciul cu Jake Paul
La o zi după ce a fost învins pe ringul de box, Mike Tyson a a vorbit despre problemele sale de sănătate. El a mărturisit că a fost aproape de moarte în această vară. A avut 8 transfuzii de sânge și a slăbit 11 kilograme.
horoscop sanatate jpg
Horoscop luni, 18 noiembrie. O zodie are probleme de sănătate. Nativii care vor să fie răsfățați
Vești bune pentru mai multe zodii, iar un nativ are probleme de sănătate la început de săptămână. Lorina, astrologul Click!, a realizat predicțiile complete pentru toate cele 12 zodii, pentru ziua de 18 noiembrie.
CTP Facebook jpg
CTP, despre efectele propagării „trumpismului” în lume: „Încălzirea globală abia mai poate fi ținută sub linia roșie de 1,5 grade”
Cristian Tudor Popescu a făcut o retrospectivă a evenimentelor petrecute în jurul lumii de când Donald Trump a obținut al doilea mandat de președinte al Statelor Unite. Gazetarul susține că în timp ce „trumpismul” se propagă, încălzirea globală abia „mai poate fi ținută sub linia roșie”.
Mita doctor plic FOTO Shutterstock jpg
Pățaniile unor tineri care au refuzat să dea „atenții” și cadouri. „E evident că noi suntem ăia tâmpiți picați din cer în țara asta”
La mai bine de trei decenii de la Revoluție, unele obiceiuri mor greu, iar altele deloc. Au aflat-o pe pielea lor mai mulți tineri, unii aflați abia la început de drum pentru o carieră.