Orbán von Visegrad

Publicat în Dilema Veche nr. 659 din 6-12 octombrie 2016
Ceta i bine… Titipu i pe ducă jpeg

A făcut pohta ce-a pohtit, adică a căpătat de la maghiari un sprijin de-a dreptul putinian (98%) la referendumul de duminică. Care referendum nu are nici o consecință practică. În primul rînd, nu poate fi considerat valid, deoarece nu au participat mai mult de jumătate dintre unguri. În al doilea rînd, întrebarea suna cam așa: „Sînteți de acord ca Uniunea Europeană să ne trimită cote de refugiați, iar Parlamentul nostru să nu aibă nimic de zis?“ La așa întrebare, nu miră cvasi-unanimitatea răspunsurilor negative. Nu în ultimul rînd, era vorba despre o politică de repartizare a refugiaților care fusese de facto uitată de Comisie și de Consiliu, fiind considerată un eșec.

Cu toate astea, ar fi total greșit să se ignore votul maghiarilor. Referendumurile au însemnat mereu vești proaste pentru Uniunea Europeană. Îmi amintesc de voturile negative ale francezilor și olandezilor, cînd cu propusa Constituție europeană, degradată apoi la nivel de Tratat (cel de la Lisabona). Apoi, cele mai recente: referendumul grecesc și cel britanic. Nici unul dintre ele nu a transmis un mesaj de solidaritate europeană. Au arătat cît de departe de ideea federală este, în continuare, Europa, la mai mult de două stații de metrou distanță de Place Schuman.

Mai mult, Orbán adaugă un plus de credibilitate electorală poziției sale europene. De ceva vreme, este considerat un soi de guru al partidelor de dreapta de pe tot continentul. Rețeta sa este pe cît de simplă, pe atît de eficientă: nu lasă pe nimeni în dreapta. Ultranaționaliștii de la Jobbik nu au nici o șansă, atîta vreme cît discursul eurosceptic cu nuanțe xenofobe este confiscat de Fidesz. Prin comparație, poziția politică internă a doamnei Merkel este mult mai șubredă, atîta vreme cît conduce un cabinet de coaliție cu socialiștii, cedînd AfD-ului un bazin electoral consistent. Cu siguranță, Viktor Orbán are, începînd de duminică, ceva mai multă autoritate în Consiliul European, ca pînă acum.

Voturile ungurilor nu-i sînt de ajuns. După victoria în alegerile din Polonia a partidului conservator frate, Orbán a pornit la reșaparea vechiului Grup de la Vișegrad. Ungaria este, totuși, o țară mică. Oricîte ponturi populiste ai servi colegilor din PPE, tot mai bine e să încerci să organizezi o coaliție central-europeană, în numele căreia să încerci să ai o voce și mai puternică. În România, recenta reactivare a Grupului a fost privită cu îngrijorare. Mai mulți politicieni au văzut gestul ca pe o amenințare indirectă pentru poziția țării noastre. Păream, cumva, lăsați într-un no man’s land al alianțelor informale. În opinia mea, situația nu este defel dramatică.

Grupul de la Vișegrad este format din țări extrem de diferite, cu interese divergente. Polonia este foarte vocală și eficientă în a cere prezența NATO în estul Europei. Ungaria, în schimb, solicită „normalizarea“ relațiilor cu Rusia (adică relaxarea sancțiunilor). Cehia și, mai ales, Slovacia au o industrie auto extrem de puternică, fapt care le împinge spre apropierea de Germania în încercarea de a căpăta cît mai mult din moștenirea englezească post-Brexit în domeniu. Ungaria și Polonia vor un rol mai mare pentru țările mai mici, afirmînd în mai multe ocazii poziții Merkel-sceptice. Polonezii constituie „cea mai creștină“ societate (dacă mi-e permisă expresia) din Europa. Homosexualii nu se simt prea bine în țara aceea, iar avorturile sînt controlate prin lege. Cehia și Ungaria, în schimb, permit uniunea civilă a persoanelor de același sex, iar avortul nu este pe agenda publică. Este greu de imaginat Grupul de la Vișegrad ca fiind cît de cît eficient și coerent, pe termen (măcar) mediu. Recenta reșapare a acestei idei politice pare mai degrabă rezultatul neliniștii post-Brexit. Cehia și Slovacia au răspuns invitației venite de pe axa Budapesta-Varșovia mai mult pe ideea „Să mergem să vedem despre ce e vorba, că-s zile tulburi. Dacă nu ne-o plăcea, om pleca.“

Viktor Orbán este un lider incontestabil al dreptei europene. Mă tem, însă, că tocmai convingerile sale ferme îl vor face să eșueze în materie de coaliții re­gionale.

Domnule Soros, jpeg
Cai, cîini, oameni
Va apărea multă frustrare în cazul în care Bucureștiul va continua patru ani cu aceeași garnitură administrativă. Dar Gabriela Firea, aleasă azi cu mai puține voturi decît oricare alt primar general al Bucureștiului, are dreptate să arate spre rezultatele alegerilor.
Noua Democrație și vechea criză jpeg
Noua Democrație și vechea criză
Situația e mai bună și mai proastă ca oricînd pentru un nou început politic. Și tocmai asta propune Noua Democrație.
Domnule Soros, jpeg
Referendum pentru turul II
La Palatul Cotroceni, cineva pare să creadă că un scor bun al PNL și al Alianței 2020 va fi începutul formal al înlăturării PSD de la putere.
Domnule Soros, jpeg
Conspirații la lumina zilei
Opoziția română speră în secret că timpul le va rezolva pe toate. Speră că președintele PSD va fi înlăturat de Justiție sau de cine știe ce schismă internă a partidului, iar drumul spre victorie va fi astfel deschis.
Derive ale democrației jpeg
Căpşunarii români şi competitivitatea germană
De fapt, tocmai legislaţia muncii e problema, şi nu presupusa „creştere economică“ din ţările care exportă forţă de muncă ieftină. Lucrătorilor agricoli de import li se oferă salariul minim (adică 8,84 euro pe oră). Însă nu atît oferta salarială e descurajantă, cît condiţiile contractuale generale.
Domnule Soros, jpeg
Dragnea născut la București
Pînă la urmă, Victor Ponta e Dragnea născut la București. Sau invers, dacă vreți – Liviu Dragnea e Ponta de la Gratia. Micile diferențe culturale sînt atît și nimic mai mult.
Loto pentru patrimoniu jpeg
Loto pentru patrimoniu
O urgenţă ar fi, de pildă, recuperarea obiectelor de artă pe care statul (muzeele) le retrocedează.
Domnule Soros, jpeg
Următorul Parlament a dezamăgit deja
Efortul pe care îl fac zilele astea partidele noi sau independenții e cea mai bună unitate de măsură pentru inechitatea sistemului electoral românesc.

Parteneri

Donald Trump, discurs în fața Ordinului Fraternității Poliției din Charlotte FOTO PROFIMEDIA
„Salvaţi TikTok!” este apelul lui Donald Trump, în prima zi de interdicție a platformei pe teritoriul SUA
După ce populara platformă chinezească nu mai este disponibilă pentru utilizatorii din Statele Unite, preşedintele Donald Trump a scris doar un mesaj scurt, pe contul său de Truth Social: „SALVAŢI TIKTOK!”.
Călin Georgescu la Curtea de Apel București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Mama lui Călin Georgescu ar fi avut legături cu legionarii. Un istoric a prezentat dovezile în direct. Reacția acestuia, evazivă
Istoricul Florian Bichir a lansat o serie de dezvăluiri explozive în cadrul emisiunii Check Media, difuzată la postul de televiziune B1TV.
Maia Sandu FOTO Presedinte jpg
Maia Sandu, despre amenințarea consilierului lui Putin privind dispariția Rep. Moldova: Armata rusă este departe
Lidera de la Chișinău, Maia Sandu, a afirmat că moldovenii sunt în siguranță, iar amenințările lui Nikolai Patrușev privind dispariția Republicii Moldova de pe harta lumii evidențiază ,,natura agresivă a Kremlinului” și ,,lipsa de respect față de ordinea mondială”, inclusiv față de țara sa.
Medici doctori coronavirus  coronavirus COVID 19 pandemie spital FOTO Shutterstock
Coșmarul unei programări pentru un control cardiologic. Piedicile de care s-a lovit un nepot când a vrut să-și ducă bunica la medic
Povestea unui nepot care a încercat timp de patru luni să obțină o programare la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași, este, până la un punct, povestea a milioane de români care se zbat să obțină o programare la un spital de stat.
Preşedintele Volodimir Zelenski Foto Administrația prezidențiala jpeg
Zelenski vrea mai multe sisteme Patriot, după loviturile înverșunate ale rușilor. Peste 1.000 de atacuri în ultima săptămână, din care 351 în ultimele 24 de ore
Volodimir Zelenski a lansat un apel la aliaţii săi occidentali, cărora le solicită mai multe sisteme de apărare antiaeriană Patriot, după ce Rusia s-a dezlănţuit asupra Ucrainei cu drone şi rachete.
Astrologul Minerva FOTO Captură video
Dezastru în 2025 pentru această zodie! Minerva a făcut previziuni devastatoare: „Trebuie să aleagă atent...”
Astrologul Minerva vine cu vești importante pentru un nativ al horoscopului european. Anul care abia a început o să fie unul plin de peripeții, dar și lucruri frumoase.
Grăniceri pe Dunăre FOTO Azopan jpeg
Cei care au împărțit apa în două pentru libertate. Povestea celor cinci ingineri care au fugit cu o barcă pescărească, iar autoritățile au aflat de la Europa Liberă
Cele mai multe cazuri de tentativă sau de trecere frauduloasă au avut loc la frontiera cu Republica Socialistă Federativă Iugoslavia, însă și orașele Constanța și Tulcea au fost alte porți spre libertate ale celor care cutezau să spere.
banner dan capatos png
Dan Capatos, în doliu. Mama prezentatorului TV s-a stins din viață
Femeia care i-a dat viață lui Dan Capatos s-a stins din viață. Dramele continuă să curgă în viața prezentatorului de televizune, deoarece în urmă cu aproximativ un an și-a pierdut tatăl. Acesta a dat vestea tristă prin intermediul rețelelor de socializare.
novak djokovici australian open foto x wolfy jpg