Căpşunarii români şi competitivitatea germană

Publicat în Dilema Veche nr. 746 din 7-13 iunie 2018
Derive ale democrației jpeg

Creşterea economică din România loveşte în Germania. Asta reiese dintr-un articol publicat luni de Die Welt: ca urmare a creşterii economice, tot mai puţini lucrători agricoli din România mai acceptă să lucreze în Germania. „Din cauza lipsei culegătorilor ne putrezesc căpşunile pe cîmp“, titrează cotidianul german. „Graţie fondurilor europene, economia din Estul Europei duduie şi, din cîte se pare, oferă alternative mult mai atractive la munca sezonieră pe ogoarele vest-europene. În plus, la nivel european, domenii precum construcţiile sau serviciile de livrare sînt mult mai dezvoltate. Ceea ce întăreşte competiţia pentru lucrătorii competenţi şi dispuşi să muncească din greu.“

12 wc chinese woman tractor driver jpg jpeg

Nu e clar ce ştiu fermierii germani despre „creşterea economică“ din România ori despre bunăstarea produsă de fondurile europene (rămase oricum neaccesate). Ce e sigur e doar această realitate a cîmpurilor rămase nerecoltate. Cum de s-a ajuns aici? Pentru culegerea căpşunilor şi a sparanghelului ar fi nevoie, anual, de aproximativ 160.000 de lucrători sezonieri. Nu recrutarea în sine reprezintă problema, cît fiabilitatea forţei de muncă. Fermierii se plîng că, tot mai des, lucrătorii recrutaţi nu vin la fermă la data stabilită, că renunţă la job înaintea încheierii sezonului de recoltare sau că nu-şi dau silinţa în timpul orelor de muncă, aducînd pierderi importante. Imigranţii sînt mult mai flexibili – se plîng fermierii germani. Dacă află de un job mai bine plătit, renunţă de îndată la cel pe care îl au deja, mai notează ziarul german.

De fapt, tocmai legislaţia muncii e problema, şi nu presupusa „creştere economică“ din ţările care exportă forţă de muncă ieftină. Lucrătorilor agricoli de import li se oferă salariul minim (adică 8,84 euro pe oră). Însă nu atît oferta salarială e descurajantă, cît condiţiile contractuale generale. Lucrătorii sezonieri sînt folosiţi în campanii cu durată fixă, determinată doar de volumul de muncă. Neavînd nici o garanţie că îşi vor găsi ceva de lucru odată încheiată recoltarea, e cumva firesc să fie „flexibili“. Pînă la urmă, e doar o formă de adaptare la „flexibilizarea“ relaţiilor contractuale cerută de patronate şi încuviinţată de modificările legislative din ultimii ani. Relaxarea condiţiilor de muncă a lovit exact sectorul cel mai slab dezvoltat al economiei germane, adică agricultura. Pot oferi fermierii salarii mai bune pentru căpşunari? Ar putea, dar cu preţul unei scăderi a competitivităţii. Iar căpşunarii români au devenit esenţiali. Şi se vînd scump.

Cum ar putea atrage Germania forţă de muncă în domeniul agricol? Angela Merkel a justificat cultura ospitalităţii cu privire la refugiaţi prin nevoia (reală) a Germaniei de a atrage forţă de muncă. Însă refugiaţii sirieni şi maghrebini nu pot fi folosiţi la lucrările agricole – spun fermierii germani. O dată pentru că, în general, nu sînt calificaţi. Apoi, pentru că nu vor să vină la ţară, preferînd să stea la oraş, acolo unde au mai multe oportunităţi de job-uri. Nu în ultimul rînd, în fermele germane se vorbesc româna şi polona, deci integrarea lor ar pune numeroase probleme, mai spune Die Welt.

Fermierii ar vrea să aducă forţă de muncă din Ucraina: lucrători calificaţi (încă) atraşi de salariile oferite de germani. Dar Ucraina nu e membră a Uniunii Europene, aşa că obţinerea permiselor de şedere şi a vizelor de muncă presupune demersuri greoaie. O soluţie ar fi parafarea unui tratat bilateral între Germania şi Ucraina sau prelugirea (pînă în 2020) a unei înţelegeri cu state din Balcanii de Vest (Bosnia şi Serbia).

Domnule Soros, jpeg
Cai, cîini, oameni
Va apărea multă frustrare în cazul în care Bucureștiul va continua patru ani cu aceeași garnitură administrativă. Dar Gabriela Firea, aleasă azi cu mai puține voturi decît oricare alt primar general al Bucureștiului, are dreptate să arate spre rezultatele alegerilor.
Noua Democrație și vechea criză jpeg
Noua Democrație și vechea criză
Situația e mai bună și mai proastă ca oricînd pentru un nou început politic. Și tocmai asta propune Noua Democrație.
Domnule Soros, jpeg
Referendum pentru turul II
La Palatul Cotroceni, cineva pare să creadă că un scor bun al PNL și al Alianței 2020 va fi începutul formal al înlăturării PSD de la putere.
Domnule Soros, jpeg
Conspirații la lumina zilei
Opoziția română speră în secret că timpul le va rezolva pe toate. Speră că președintele PSD va fi înlăturat de Justiție sau de cine știe ce schismă internă a partidului, iar drumul spre victorie va fi astfel deschis.
Domnule Soros, jpeg
Dragnea născut la București
Pînă la urmă, Victor Ponta e Dragnea născut la București. Sau invers, dacă vreți – Liviu Dragnea e Ponta de la Gratia. Micile diferențe culturale sînt atît și nimic mai mult.
Loto pentru patrimoniu jpeg
Loto pentru patrimoniu
O urgenţă ar fi, de pildă, recuperarea obiectelor de artă pe care statul (muzeele) le retrocedează.
Domnule Soros, jpeg
Următorul Parlament a dezamăgit deja
Efortul pe care îl fac zilele astea partidele noi sau independenții e cea mai bună unitate de măsură pentru inechitatea sistemului electoral românesc.
Ceta i bine… Titipu i pe ducă jpeg
Orbán von Visegrad
A făcut pohta ce-a pohtit, adică a căpătat de la maghiari un sprijin de-a dreptul putinian (98%) la referendumul de duminică.

Parteneri

Rusia SUA Ucraina China FOTO SHUTTERSTOCK
Doctrina Monroe 2.0. Întoarcerea la dominarea celor mici de către cei mari. „Intrăm într-o nouă eră a cuceririi”
După cel de-al Doilea Război Mondial, națiunile s-au angajat să creeze o lume mai egală și mai respectuoasă față de lege. Acum, Rusia, China și SUA se întorc la un model mai vechi, în care țările puternice își impun voința, scrie Iaroslav Trofimov, în The Wall Street Journal.
Elon Musk a comentat pe X protestele violente din Marea Britanie FOTO PROFIMEDIA
Cum au ajuns Elon Musk și Aleksandr Dughin o nouă amenințare pentru democrația europeană
Europa se confruntă cu o amenințare existențială. Trebuie să reglementeze platformele tehnologice, care au devenit principalul instrument pentru răspândirea dezinformării și manipularea publicului, scrie, în Kyiv Post, Orhan Dragas, expert sârb în securitate și relații internațional.
Simion in sua FB jpg
George Simion: „Sunt de 24 de ore în Washington și deja acasă satanele se agită”. În ce calitate a fost invitat în SUA
George Simion va participa la evenimentele prilejuite de învestirea noului președinte, Donald Trump, a precizat, duminică, un comunicat de presă al Alianței pentru Unirea Românilor. Președintele AUR este deja în SUA.
iohannis si carmen jpg
Lovitură pentru Klaus Iohannis! Fiscul va lua banii pe care președintele i-a obținut din chirii
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a publicat vineri motivarea în procesul care obligă familia Iohannis să dea înapoi banii obţinuţi din chiriile de la Sibiu. Fiscul poate demara procedurile de recuperare a prejudiciului, scrie adevarul.ro.
dubai jpg
„Săptămâna verde” la Dubai sau „tabără” în New York, moda care îi revoltă pe părinţi! Ce se va întâmpla cu cei care nu-și permit cel mai nou moft
O tabără de vară de două săptămâni în SUA, care poate ajunge la 6.000 $, sau o excursie în Dubai, care depăşeşte 2.000 $, sunt realităţi din şcolile româneşti. Cine îşi permite aşa ceva? Cu siguranţă nu majoritatea părinţilor din România! Ce se va întâmpla cu cine nu-şi permite? Va fi arătat cu dege
Încetarea focului în Gaza - Israel, Hamas, ostatici FOTO EPA 12746330 jpg
Premierul Ciolacu şi MAE salută eliberarea primilor ostatici israelieni după mai mult de un an de captivitate
România s-a grăbit să salute eliberarea primilor ostatici ai Hamas, printre care şi o femeie în vârstă de 31 de ani cu origini româneşti.
Echipament rusesc pe frontul din regiunea Kursk FOTO PROFIMEDIA/Ministerul rus al Apărării
Rusia nu și-a atins obiectivul lui Putin de a recupera, până la învestira lui Trump, întreg teritoriul ocupat de Ucraina în Kursk
Armata lui Putin a eliberat mai mult de jumătate din teritoriul pierdut în provincia rusă Kursk, dar nu şi-au atins obiectivul eliberării completa a teritoriul până la învestirea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA.
banner irina columbeanu png
Irinuca a împlinit 18 ani. Fiica lui Irinel Columbeanu s-a afișat de-a dreptul superbă, cu o geantă care costă cât un apartament!
Moment important pentru familia Gabor - Columbeanu, cu ocazia celebrării vârstei de 18 ani a Irinucăi, rodul iubirii care a fost cândva între Monica și Irinel. Cum a sărbătorit tânăra majoratul și cum arată accesoriul care a atras atenția cunoscătorilor.
Cum testeaza un barbat o partenera in functie de zodia lui  Sursa imagine Pixabay jpg
Horoscop luni, 20 ianuarie. Berbecii scot din buzunar sume consistente, iar pentru Pești e timpul să-și asume riscurile de care fug
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru ziua de luni, 20 ianuarie, pentru toate cele 12 semne zodiacale.